Dost Siteler



ŞARJ DİNAMOSU BAKIM VE ARIZA

ŞARJ DİNAMOSU BAKIMI VE MUHTELİF ARIZALAR;

ŞARJ SİSTEMİ


Görevi:

Motor çalıştığı müddetçe aküyü şarj edip alıcıları besler.

Parçaları:

1- Alternatör (şarj dinamosu): Motor çalıştığı müddetçe mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çevirir. Motor devrine bağlı olarak elektrik akımı üretir. Aküyü şarj eder, doldurur.Aracın elektirik ihtiyacını karşılar.

2- Konjektör (regülatör): Alternatörün ürettiği elektiriği ayarlayarak sistemin zarar görmesini önler.Voltajı 14.2 ( Bazı araçlarda 14.8 )olarak sabit tutar voltajın yükselmesini önler.

3- Şarj göstergesi: Sistemin çalışıp çalışmadığını gösterir.Göstergede akü işaretiyle gösterilir.Kontak açılınca yanması, motoru çalıştırınca sönmesi gerekir.Motor çalışırken akü lambası yanarsa şarj sisteminde sorun olduğu anlaşılır.
4.Diyotlar: Alternatif akımı ( AC ) doğru akıma ( DC ) çevirir.

Çalışması:

Kontak anahtarı açıldığında sürücü mahallinde bulunan yağ ve şarj göstergesi lambaları yanar. Marşa basılıp motor çalıştığında, yağlama ve şarj lambaları söner. Alternatörün ürettiği elektrik, motor devri ile değişir. Şarj göstergesi sistemin çalışıp çalışmadığını sürücüye bildirir. Alternatör krank kasnağından vantilatör kayışı vasıtası ile hareket alır. Vantilatör kayışı koparsa şarj lambası yanar. Bu yüzden şarj lambası yandığında motor stop edilmelidir.

1- Araç üzerinde elektrik kaynağı yapılacaksa alternatörün ( şarj dinamosunun ) zarar görmemesi için akü kutup başları sökülür.

2- Vantilatör kayışı gerginliği 1-1.5 cm esnemelidir.Daha sıkı olursa bilyaların ve yatakların bozulmasına daha gevşek olursa yeterli seviyede voltaj üretememesine neden olur.


3- Konjektör alternatörün ürettiği elektriği ayarlayamaz ise sisteme fazla gerilim gider lambalar sık sık patlar. Konjektör voltajın 14.2 olarak sabit kalmasını sağlar. ( şarj sisteminin kapasitesine göre konjektör voltajı yüksek olabilir )

4- Alternatörün kömürü bittiğinde veya aşındığında elektrik üretemeyeceğinden şarj lambası yanar.
5- Marşa basılıp motor çalıştığında, şarj lambası söner.Kontak açılınca şarj lambası ( akü simgesiyle gösterilen )  yanmalı, motor çalıştırılınca şarj lambası sönüyorsa sistem çalışıyor.
6- Motor çalışırken şarj lambasının yanmasının diğer nedeni alternatör bağlantı kablosunun kopması, gevşek veya oksitli olmasıdır.
7- Motor çalışırken ayağımızı gaz pedalından çektiğimizde far ışıkları azalıyorsa akü zayıflamış olabilir.Şarj dinamosu yeterli elektrik üretemiyor olabilir. Vantilatör kayışı gevşek olabilir.
8- Motor çalışırken akü şarj olmuyorsa alternatör elektrik üretmiyordur.
9- Motor çalışmazken ışık ve özel alıcıları çalıştıran akümülatördür.
10-Şarj dinamosu yeterli elektrik üretemezse akünün zayıflamasına veya tamamen boşalmasına sebep olur.

 11-Şarj dinamosunda sık rastlanan arızalar kömürün bitmesi,bilyaların bozulup ses yapması yada sıkışması,konjektör arızası,diyot arızası.

ŞARJ SİSTEMİNİN KONTROLÜNÜ YAPMA
Şarj sisteminin çalışıp çalışmadığını veya akünün bozuk olup olmadığını voltmetre kullanarak öğrene bilirsiniz.Voltmetreyi DC ( 20 ) akıma ayarlayıp ölçüm yapıyoruz.
Voltmetre aküye bağlanıp motor çalıştırılır.Voltmetreden Voltaj takibi yapılır. motor rölantide 1000 devir civarında çalışmalı. Değer 14 volt civarıysa şarj sistemi çalışıyor diyebiliriz.Kontrol araç farları açılarak tekrar kontrol edilir. Voltajın 13.6 civarlarından aşağı düşmemesi gerekir. Motor devri yükseltilir Voltajın 14.2 den ( şarj sisteminin kapasitesine göre konjektör voltajı yüksek olabilir 14.2 -14.8 normal değerler ) fazla yükselmemesi gerekir.

AKÜ KONTROLÜ; MARŞ YAPACAK KADAR GÜÇ YOK

Akü ömrünü tamamlamış şarj kabul etmiyor olabilir.Voltmetreyi DC 20 ye getiriyoruz. Motor çalışmaz durumdayken voltmetre yardımıyla akünün ölçümünü yaptığımızda Voltaj 12 - 12.6 civarında değer göstermesi gerekir.Değer daha düşükse ( 6 -7 -8 -9 -10 ) gibi değerler gösteriyorsa akü plakalarından birinin veya birkaçının bozulduğu anlaşılır.Akünün yenisiyle değiştirilmesi gerekir
Akü de 6 adet plaka bulunur. Her plakanın voltajı 2.1 değerindedir.Plakalardan birinin yada bir kaçının bozulması durumda voltaj değeri düşük çıkar.

Voltaj 12 civarını gösteriyorsa yapılacak kontrol;

Akünüz boşalmış olabilir. Akünün kullanılabilir durumda olup olmadığını basit bir testle anlaya biliriz.Arabayı çalıştıracak kadar gücü olmayan ve 12 voltu gösteren aküye, voltmetreyi bağlayıp DC 20 akıma ayarladıktan sonra marş yapılır.Voltaj 9.6 nın altına düşüyorsa akü ömrünü tamamlamış demektir.Voltaj 9.6 nın üstünde değer gösteriyorsa akü sağlam fakat akünün şarj edilmeye ihtiyacı olduğu anlaşılabilir.


Sosyal Ağlarda Paylaş :
Paylaş Tweetle Google+ Digg

288 yorum:

  1. merhaba,
    dün akşam aracımı evimin önüne park ettim bu sabah çalıştıramadım, farlar yanıyor ve korna çalıyor, sanırım akü'den değil sorun.
    son 1 haftadır aracımı çalıştırırken marş anında sanki hafif bir zorlanma hissediyordum, bugün bir kaç denemede marş motoru zor döndü ama marş almadı, birkaç denemden sonra hiç ses gelmemeye, marş motoru hareket etmemeye başladı. şuan aracım öylece duruyor.
    dinamocu muhtemelen para kazanmak için motor kompile değişecek diyecek, aracım 2000 model 1.3 motor bir araç yani pek yeni sayılmaz.
    ne yapabilirim, sorun ne olabilir ve dinamocuyla nasıl konuşmalıyım.
    şimdiden teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba yapmanız gereken akü takviyesi yaparak sorunun marş motorundan mı yoksa şarj dinamosu veya aküden mi kaynaklı olduğunu tespit etmeye çalışmanız.Aküye takviye yaptığınızda çalışırsa sorun ya aküde yada şarj dinamosunda diye biliriz.Tam olarak tespitini oto elektrikcide akünün ve şarj dinamosunun kontrolünü yaptırarak tespit edilebilir.Bu işlem için oto elektrikciye ücret ödemezsiniz.Ayrıca sorun marş motorundaysa yani aküye takviye yaptığınızda motor dönmezse sorunun marş motorunda olduğunu tahmin edebilirsiniz.Marş motorunun yenisinide alsanız tamirde ettirseniz oto elektrikci aynı ücreti talep eder.Yapmanız gereken tamir işine başlanmadan önce fiyat bilgisi alarak hareket etmeniz.Saygılar...

      Sil
  2. merhaba Ali Bey.2 ay önce2004 model polo benzinli 75hp otomatik sahibi olduk.arabadan son derece memnunuz.yalniz araba ara sıra(haftada 2-3)mars basmasına rağmen calismiyor.ışıkların tam sönmesini bekliyorum.öyle anahtarı döndürüyoruz ama....bir iki kontak kapatip bekleyince öyle çalışıyor.motor soguk veya sıcak farketmiyor.ne zaman yapacagi belli olmuyor.servise götürdüm (özel ve yetkili servis)bilgisyara bağladılar, bir şeyi yok dediler.çalışmadığı zaman bizi çağırın bilgisayara bağlayıp öyle anlarız dedi.görünürde arıza yok dedi.bujiler falan hepsi yeni değişmiş yetkli serviste.bir de marşta ses çok geliyor.bu otomatik modellerde böyle imiş.?teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Merhaba İsmail Bey,2004 model Polo aracınızdaki ara sıra oluşan geç çalışma problemi kontak termiğinden kaynaklı olabilir.Kontrol edilmesinde yarar var.Saygılar...

    YanıtlaSil
  4. İyi günler bugün sabah hiç bir problem yokken öğleden sonra kartım kapıları açmadı pili bitmiştir dedim ama öyle bir sıkıntıda yoktur. Calistirmayla ilgili problem yok rahat alıyor. Ancak devirde düşme var yokuş yukarı çıkarken arada sırada airbag isigida yaniyor daha önce buna benzer bir sorun başıma gelmişti başka bir araçla sanırım buda aynıdır diye düşünüyorum. Aracim megane 2

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Turgut Bey,Renault Megane 2 aracınızda airbeg ışığının yanması için koltuk altında bulunan airbag söketini kontrol edin gevşeme olabilir.Devir düşmesi durumu için ateşleme sistemi ve yakıt sisteminin kontrol edilmesi doğru olur.Saygılar...

      Sil
  5. Mrb 2011 Citroën c4 aracimi parkettikten hemen sonra tekrar bindim fakat marş basmiyordu. Araç içindeki göstergeler hiçbiri çalışmıyor farlarda yanmiyir. Akude sorun yok dolu yanı. Problem nedir acaba ?

    YanıtlaSil
  6. Merhaba İskender Bey, 2011 model Citroen C4 aracınızda oluşan sorun için öncelikle akü'nün test edilmesi gerekli.Akü'de sorun yok ise akü kutup başlarının içi temizlenmeli şase bağlantısı kontrol edilmeli.Ayrıca far rölesindeki kısa devre benzer durumlara sebep olabilir.Önerim akü'nün kutup başlarını sökün 15 dakika sonra tekrar takarak elektrik kontrolünü yapın.Eğer elektrik gelirse kısa devre yapma durumu söz konusu olabilir.İhmal etmeden en kısa zamanda bilinçli uzman kişiler tarafından kontrol edilmeli.Saygılar...

    YanıtlaSil
  7. Arabam sabah çalıştı 100 MT kadar gittim sonra istop etti bidaha çalışmadı takviye yaptım halatla çektik benzin aldım çalışmıyor aküyü değiştirdim gene çalışmadı marş alıyor toyota corolla 91 MODEL eski kasa

    YanıtlaSil
  8. Merhaba Fevzi Bey,1991 model Toyota Corrolla aracınızın öncelikle ateşleme kontrolü ve yakıt kontrolleri yapılmalı.Bobinden distribütör kapağına giden kabloyu distribütör tarafından çıkarak motor üzerinde boyasız bir yere 1 cm kadar yaklaştırın.Marş yaparak ateşleme kontrolünü yapın.Ateşleme yapıyorsa sorun yakıt sisteminde olabilir.Yada bujilerinizde yada buji kablolarında sorun olabilir.Genel olarak yakıt ve ateşleme sistemi kontrol edilmeli.Ayrıca uzun süre Lpg'li olarak kullandıysanız benzin pompası arızalanmış olabilir.Saygılar...

    YanıtlaSil
  9. ali bey merhabalar ismim idris 2004 model mercedes classe a 170L var su sogutmali alternator var uzerinde sabah yola ciktigim zaman ilk 10-15 dk hersey iyi fakat sonrasinda (sanirim motor isindiktan sonra) aku isigi arada yanip sonuyor BAZEN GOZ KIRPAR gibi bazen 2 saat yaklasik 100-200 km yanmiyor bazense akuyu bitirecek ve motoru kapatacak kadar kisa surede yani 50 km de aku bitiyo . motor dinlendikten sonra yine hersey normal. bu konuda yardima ihtiyacim var ... akuyu yeni degistirtdim cozum olmadi. alternatoru ise 1 yil once rektefe yaptirmistim ve kayisini ise yaklasik 4 ay once degisti bu sorun 6 aydir devam ediyor bagajda yedek aku tasiyorum iki akude zaten arabanin icinde :) yolculuk esnasinda SIKINTI yasarsam hemen paralel kabloyla guc takviyesi yapiyorum inanin hem komik hemde zor durumdayim dusundumki alternator kapali bir haznenin icinde oldugu icin acaba etrafinda bir kac delikmi acsam :) hani turk isi derler ya belki hava alirsa daha iyi sogurmu biraz sacma sanirim ... simdiden cok tesekkurler.. sabirsizlikla bir cevabinizi bekliyorum...

    YanıtlaSil
  10. Merhaba İdris Bey,2004 model Mercedes 170L aracınızda oluşan alternatör şarj sorunu için öncelikle akü ışığı yandığı zaman şarj dinamosunun fazla ısınıp ısınmadığını ve şarj dinamosunun kayış gerginliğini kontrol edin kayışta fazla esneme yada fazla ısınma varmı.Bu tür sorunlar mevcut değilse şarj dinamosu konjektörü arızalı olabilir.Su soğutma sistemininde kontrol edilmesi doğru olur.Ayrıca şarj dinamosunun elektrik kaplo bağlantılarını kontrol etmekte fayda var.Önerim ön kontrollerini yaptırın sorun çıkmaz ise şarj dinamosunun açılarak tam kontrolden geçmesi gerekli.Saygılar...

    YanıtlaSil
  11. iste sorun suki alternatorun sokulmesi ,takilmasi ve tamiri icin servis benden 3-4 gun arabayi baglamak istiyor.cevabi ise su alternator degisecek. tamamda 3-4 gun arabami baglayamiyorum iuse gitmem gerek gunluk... ve madem alternator degisecek bazen oluyo iki uc gun hatasiz calisiyor... bu arada bugun bir test cihazi aldim . ilk calistigi zaman sabah 14.00 ve 14.20 gibi sarj ediyor rolanti de . gaz verip vermem bir sey ifade etmiyor 10 dk sonra her saniye 1 v dusmeye basliyor takii 11.80 e kadar ve 10 sn sonra tekrar 14 oluyor 20 sn sonra tekrar 12 ye dusuyor 1 dk sonra tekrar 13.80 oluyor. uzulerek soyluyorum . bu isik yuzunden 700 euro verdim. bizim garajcilarimiza. cozum yok. alternatorun kendisi zaten 750 euro .yani bir garajci diyo baska birsey para aliyo.diger garajci diyo baska birsey para aliyo. yani guvenmek artik sorun oldu... keske gercek mercedes servise ilk basta verseydim. eger memleketimde olsaydim cozum bulurdu benim insanim... bu soylediginiz kontrolleri yapacak tamirci yok, burada ya kendim bakicam ya servise vericem. Yureginize saglik 6 aydir su anlattiginizi burada anlatan olmadi bana Allah'a emanet olun .. islerinizde basarilar diliyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba idris Bey anlattıklarınıza göre konjektör arızası olduğu düşücesindeyim.Yinede kontrol edilmesi doğru olur.İmkanınız varsa uzun süre sorun yaşamamak için şarj dinamosu yenilene bilir.Başka ülkede olduğunuzu düşünerek oradaki durumu tam olarak bilemediğim için çözüm yolunu oradaki mevcut duruma göre çözmekten başka çare yok gibi.Saygılar...

      Sil
  12. Merhaba ali bey aracımla sola sert viraja girdim ve yuksek kaldırıma çıktım geri indim şimdi aracım düz giderken fena sola çekiyor düz gitmem için direksiyonu sağ doğru kırmam lazım ayrıca park halindeyken direksiyonu topladım önden baktımda sol ön lastik sola dogru duruyor lastikde balon yapmış ayrıca çeki demirleride yamulmuş yardımınızı bekliyorum ne olmuş olabilir masraf buyukmu(92 doğan)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ali Bey,yapmanız gereken rotcuda öntakımı kontrol ettirmeniz.Bu işlemi ücretsiz olarak yapıyorlar.Rotkolu,rot, rot başı gibi parçaların zarar gördüğü kesin.Tam olarak gerekli kontrolü rotcuda yaptırıp tamircide parçaları değiştirdikten sonra rot ayarı yaptırmanız gerekli.Saygılar...

      Sil
    2. Merhaba ali bey bende 131 murat var ve arabda aku bosalmis degistirdim akuyu ama hayla saj lambasi yaniyor bunun cozumu nedir

      Sil
    3. Merhaba Muhammet Bey,Murat 131 aracınızda motor çalışırken şarj lambası yanıyorsa oto elektrikcide ücretsiz olarak şarj dinamosunun voltaj ölçümünü yaptırmanız gerekli.Voltaj değeri düşük çıkarsa şarj dinamosunun içi açılarak sorunun kaynağı tespit edile bilir.Önerim aracınızın eski model olduğunu düşününce şarj dinamosu çok eski ise tamir yoluna gitmeyip şarj dinamosunun yenisini almanız mantıklı olur.Şarj dinamosunun içindeki bilyalar,diyotlar, konjektör,rotor ve stator gibi parçalar yıpranmış olacağından bu parçaların yenilenmesi ve tamir ücreti fazla olacaktır.Saygılar.

      Sil
    4. Ayrıca şarj lambasının yanmasına ve şarj sisteminin çalışmamasına sebep olabilecek diğer sebep vantilatör kayışının gevşemesi yada kayış dişlerinin sıyırması durumu.Vantilatör kayışının orta kısmından elinizle bastırdığınız zaman bir yada bir buçuk santim esnemesi gerekir.Vantilatör kayışının dişlerinde sıyırma olup olmadığını gözünüzle kontrol edebilirsiniz.

      Sil
  13. Mutlu yıllar kolay gelsin aracım otel insignia 1.6 turbo aracım motoru yeniden toplandı ve aracımız şarj ettiği halde şarj etmiyor uyarısı veriyor akü değişti ve beyine de bakıldı bi sorun çıkmadı acaba neden böyle oluyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Mehmet Bey,Opel İnsignia 1.6 Turbo aracınızın şarj kontrolü yapıldı ve şarj ediyor fakat şarj lambası(akü lambası) yanıyorsa.Yapılması gereken kontroller şarj dinamosu üzerindeki fişlerin tam olarak takılı olduğundan emin olun.Oto elektrikcide şarj dinamosunun kontrolünü tekrar yaptırın bu kontrolü alıcılar açıkken (teyp,far vesaire) ve alıcılar kapalıyken yaptırın.Bir problem gözükmüyor ise şarj lambası elektrik bağlantısı deforme olmuş yada bağlantısı zarar görmüş olabilir.Diğer olasılık diyotlar artı ve eksiyi doğru akım olarak ayıramıyor olabilir.Önerim servisinde kontrol ettirmeniz yönünde.Sorun tespit edildikten sonra ücret yüksek gelirse iyi bir oto elektrikcide sorunu çözebilir.Saygılar...

      Sil
  14. Selamun aleyküm Ali Bey.. Daha 2 hafta önce Sıfır Hyundai accent blue mode plus 1.6 dizel manuel satın aldım. Dün arabamı çalıştırıp 200-300 metre gittkten sonra ön taraftan çatır çatır sesler gelmeye başladı.. Sonra eve varıp servisi aradım sabah gelip baktılar arabayı çalıştırmayı denediler ama kontağı çevirince sadece tıss deyip kapanıyor çalışmıyordu.. Neyse çekici aldı götürdü servise ve baktılar marş dinamosundan kablolardan birinin arızalandığını söylediler ve değiştireceklerini belirttiler..
    Şimdi hocam benim merak ettiklerim şunlar:
    1- sizce servisin kablodan dediği arıza doğru mudur?
    2- Sıfır arabanın 2 haftada bunu yapması normal mi?
    3- Böyle durumda yapılacak başka bir işlem var mı?
    Şimdiden Teşekkürler

    YanıtlaSil
  15. Aleykümselam Fatih Bey,Hyundai Accent Blue Mode Plus 1.6 Dizel aracınızın daha iki haftalıkken böyle bir arızanın oluşması cansıkıcı bir durum.Aracınız garanti kapsamında olduğu için servisin sorunu çözerek aracınızı teslim etmesi durumu söz konusu.Sorun büyük olasılıkla marş motorunda.Şuan için yapmanız gereken moralinizi bozmadan üretim hatası yada soğukların etkisiyle böyle bir arızanın oluşabileceğini göz önünde bulundurmanız.Hyundai araçları fazla sorun çıkarmaması ve bakım maliyeti düşük araçlar sınıfına girmekte.Şuan için yapmanız gereken sorunun ne olduğunu ve ne yaptıklarını takip etmeniz.Saygılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cevabınız için müteşekkirim Ali Bey. Yalnız aracımın sıkıntısı bitmedi malesef. Bugün aradılar servisten ve marş dinamosu yapıldı ama volantta sıkıntı var dediler.. Dişlilerde değilmiş sıkıntı.. Onun için parça siparişi vereceklermiş.. Şanzımanı felan hep indireceklermiş.. Bi motor kalacak bu gidişle ellenmedik..
      Sonuçta fabrika çıkışı gibi olmayacak bundan dolayı.. Yeni yeni sıkıntılar çıkma ihtimali yüksel miyor mu?
      Ayrıca satarken de fazla değer kaybına neden olmuyor mu?
      Ne yapacağımı şaşırdım.. Geri alın yenisini verin daha 2 haftalık araç diyorum ona da yanaşmıyor firma..
      Sizce ne yapmalıyım?

      Sil
    2. Fatih Bey,iyi tarafından bakarsak servis üretim hatası olduğunu kabul etmiş.Kullanıcı hatası olduğunu söyleyip size yüklü bir masraf çıkartabilirlerdi.Servis yapması gerekeni üzerine düşeni yapmaya çalışıyor.Servisin sorunu tam olarak çözebilecek kapasitede olduğunu bu arızadan kaynaklı olarak değer kaybına neden olmayacağı düşüncesindeyim.Diğer taraftan iki haftalık bir aracın sorun çıkarmış olması normal şartlarda kabul edilebilir değil.Bu arızadan dolayı mağdur olduğunuzu ve aracın yenisiyle değiştirilmesi gerektiğini düşünüyorsanız yapmanız gereken tüketici haklarını araştırıp ne yapılabileceğini öğrenmeye çalışmanız.Saygılar...

      Sil
  16. selamın aleyküm ben murat gökburun ali bey drek konuya giriyorum 1998 model clio 1,4 rt aracım var aldığım günden bu yaka elektrik aksamında bir sıkıntı vardı çalıştırırken biraz zorlukçekiyordur ve normal rolantide calışırken göztergeler biraz kısık yanıyor tabı farlarda dahil gaza basınca canlanıyordu elektrikciye götürdüm konjektörü değiştirdi. bir kaç gün böyle bindim en son gecen hafta bası arac gittigi esnada stop etti ve çalışmadıbu arada akü sıfır öncü akü bir kacaylık daha önce böyle bisey yapmış ilk sorunu çıkardığında aküyü şarja verdik yani suan arachç sarjüretmiyor ne olabilir. 2, sorum ise aracım benzinde çalışmıyor ve aynı elektrikciye onada bakmasını söylediğimde bakmış depoya elektrik geliyomus ama çalışmıyomus bunun için enjektörcüye gitmen gerekiyor dedi neden olabılir masrafı ne kadar cıkabilir.

    YanıtlaSil
  17. Aleykümselam Murat Bey,1998 model Clio 1.4 RT aracınızın öncelikle akü'sü test cihazıyle kontrol edilmeli.şarj dinamosunun kayışı gerginlik kontrolü yapılmalı.Akü kutup başları yıpranmışsa yenilenmeli.Aküden şarj dinamosuna bağlanan elektrik bağlantısı akü ve şarj dinamosu kısımlarından gevşeklik ve oksitlenme kontrolü yapılmalı.Şarj dinamosunun ölçümü yapılmalı şarj etmiyorsa içi açılarak konjektör ve diyotlar kontrol edilmeli.Elektrik kaçak kontrolü yapılmalı.Kısaca şarj sistemi genel olarak iyi bir usta tarafından kontrol edilmeli ki ustanızı iyi şeçmeniz doğru olur.Benzinde çalışmama problemi için benzin pompasının ve benzin kesicinin kontrol edilmesi doğru olur.Ayrıca lpg sistemindeki elektrik bağlantılarının kontrol edilmesi gerektiği düşüncesindeyim. Ustanızı iyi seçerseniz çok masraf çıkacağını düşünmüyorum.Saygılar...

    YanıtlaSil
  18. Tekrardan merhaba ali bey ben murat gökburun suan ustam aradı ve aracın sarj dinamosunu komple sökmüş ve diyotlarda hataya saptamış arac suan hazırmış sarjını ölçtüğünde normal olarak 14,5 farları yaktıgında 14,20 civarındaymiş vermş olduğunuz bilgler için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  19. Şarj dinomosunda sorun var (akü çalışıyor ) ne kadara yapılır biliyor musunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Bayram Bey,şarj dinamosu tamir ve bakımı işcilik dahil ortalama 75-150 lira civarında şarj dinamosu fazla yıpranmış ise çıkmasınıda bulmak mümkün.Yeni şarj dinamosu fiyatları ortalama 300-750 lira civarlarında.Saygılar...

      Sil
  20. merhabalar aracım 2001 1.6 brava yolda akünün lambası yandı 5km sonra eve geldiğim de aracım 1500 devirde çalisiyo du ve uzun farları yaktıgım da aşırı bi ışık veriyordu ayrıca camlar acıp kapatırken normalden fazla bir hızda hareket ediyordu arabayı yokuş bi yere çektim stop ettm sonra tekrar maşa bastığım da devri normale döndü lakin cok ince bir ses şöför tarafınfından gelmeye başladı sizce sebebi ne olabilir. şimdiden teşekkür ederim. iyi akşamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba 2001 model Fıat Brava aracınızın büyük olasılıkla konjektörü arızalanmış.Şarj dinamosunun ölçümü yapılarak test edilebilir.Şarj dinamosunun voltajı 14.2 den yüksek ise konjektörün yenilenmesi gerekir.Kontrolu rolantide ve yüksek devirde çalışırken yaptırmanız uygun olur.Aracı bu şekilde kullanmaya devam etmeden en kısa sürede kontrol ettirmeniz doğru olur.Gelen sesin kaynağı şarj dinamosunun yüksek kapasitede çalışmasından ileri geliyor olabilir.Saygılar...

      Sil
  21. Merhaba opel astra 97 model arcim var iki gun once giderken abs lambasinin sonuk olmasi gerekirken yandigini fark ettim ve araba elektirigi kesip istop etti batigimda elektirik cok dusuk geliordu brz bekledim sigortalarla oynadim ve elektirik guclendi arabam calisti fkt 100 mtre ilerledim ve arabam geri istop etti fakat aku gostergesi yanmiordu sadece emniyet kemeri ve abs yaniordu sonuk olmasi gerekio motor calisirken ama yanior bugun sanayiye gitti usta sarj dinamosundan dedi arabami biraktim geldim dogrumudur ve tahmini nkdr tutar

    YanıtlaSil
  22. Merhaba Mehmet Bey,1997 model Opel Astra aracınızın muhtemelen şarj dinamosu yada akü'sü arızalı.Usta ölçümlerini muhtemelen yapmış şarj dinamosunda sorun olduğunu tespit etmiş olmalı.Şarj dinamosunun içi açıldıktan sonra arızanın tam olarak nereden kaynaklandığı anlaşıldıktan sonra ne kadar masraf olacağı belli olur.Sizin yapmanız gereken ustanızı iyi seçmeniz ve mümkünse tamir esnasında aracın başında olup bizzat ne yapıldığını takip etmeniz.Tahmini masraf işçilikle beraber 75-150 lira aralığında.Saygılar...

    YanıtlaSil
  23. Merhabalar aracım fiat stilo dynamic 1.6 16V v kayışı değiştikten sonra ötüyor diye sıktırmıştım girdiğim uzun süreli trafikte durkalk lardan sonra alternatör fail arızası almaya başladım..sonra sırasıyla akü şarj edildi ölçümler yapıldı ve normal çıktı sigorta tablası komple temizlenerek sigortalarda yenilendi ve son olarakta şarj dinamosu konjektörü orjinaliyle değiştirildi (eski konjektörün ne bir kömürü ,nede diyotunda sıkıntı çıktı,, yani sağlam bir görüntüdeydi)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Mirza Bey,Fıat Stilo Dynamıc 1.6 16V aracınızın alternatör arızası vermesi durumu için.Kesin sonuca varabilmek için arıza ışığı yandığı zaman şarj ölçümü yapılması doğru olur.Piyasadan uygun fiyata voltmetre alarak 15-20 lira civarı.Şarj arıza ışığı yanınca voltmetreyi DC 20 volta ayarlayıp akü kutup başlarından ölçüm yapın.Değerin 14 volt civarı çıkması gerekir.Değer daha düşükse akü,şarj dinamosu,v kayış ve gergisi tekrar kontrol edilmeli.Ayrıca sorunun ana kaynağı fazla elektrik çekerek şarj dinamosunu zorlayacak (fan sistemi,klima) gibi alıcıların rolelerinde yada elektrik bağlantılarında sorun olabilir.Saygılar...

      Sil
  24. 93 model vectra a kasa aracım sabah saatlerinde çalıştırdım yag ışıgı yanıp sönüyordu . bayır yukarı cıkarken stop etti tekrar calıştırdım herşey normaldi. 2 km sonra tekrar bi bayırda stop etti ve aracım marş basmadı yağ lambasıda yanıyordu. sadece aküden gelen ışıklar yanıyordu. sizce problem ne olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba 1993 model Opel Vectra A kasa aracınızın motor yağı,akü'sü ve şarj dinamosu kontrol edilmeli.Yapılacak kontrol neticesinde sorunun ne olduğu anlaşılabilir.Umarım yağ pompası arızasından dolayı yada motor yağının azalmasından kaynaklı motor kitlenmesi olmamıştır.Saygılar...

      Sil
  25. s.a abicim 90 model toros arabam var zaten zor calisiyordu 4 gun once don oldu arabayi calistirmayi denedim baya bastim ha aldi ha alacak derken aku zayifladi itmeyi denedik calismadi akuyu sarz ettirdim taktim simdi basiyorum ama ilk basta mars dinamosu donuyor ve yavasliyor sanki aku zayiflamis gibi takviye yapsakda aynisi oluyor.sonra yag isigi falan sonuyor.daha onceden kontak cevirdigimde arada garccc diye ses geliyordu araba 4 gundur yatiyor.akude mi mars motoru mu rediktorde mi yardimci olun

    YanıtlaSil
  26. Aleykümselam Ebru Hanım,1990 model Renault Toros marka aracınızın öncelikle akü'sü kontrol edilmeli.Akü kutup başlarının sıkı şekilde bağlı olduğundan emin olun.Takviye yaptığınız kablonun iyi olması gerekli.Mümkünse aküyü tam kapasite şarj ettirin.Yine çalışmaz ise marş motorunun kontrol edilmesi gerekli.Saygılar...

    YanıtlaSil
  27. Merhaba Ali Bey, Aracım 2010 model Hyundai İ20 aracı çalıştırdıktan sonra farları veya herhangi bir elektrik çekecek bir aksamı çalıştırdığımda aracın motor sesi biraz daha güçlü çıkıp içeri gelen ses sanki ilave bir motor veya fan açılmış gibi artıyor, devir gösteresinde de ufak bir titreme oluyor. Bu durum normal midir ? Bana ileride bir problem çıkartır mı ? Aracı yeni aldım akü değişeli 3 ay olmuş, garanti belgesi de elimde. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  28. Merhaba Özkan Bey,2010 model Hyundai İ20 aracınızın şarj dinamosunun ölçümü yapılmalı,elektrik kaçak kontrolü yapılmalı.Şarj dinamosunda yada röle arızasından ötürü fazla akım çekme durumu söz konusu olabilir.Akü'de test edilip gerekli görülürse tam kapasite şarj edilebilir.Aracı iyi bir oto elektrikciye yada servisine göstermeniz doğru olur.Saygılar...

    YanıtlaSil
  29. Ali Bey merhaba,

    2006 model Nissan Navara 4x4 otomatik araç sahibiyim.

    Bir aydır yukarı sorulan benzer sorunum var. Aracım bazen çalışıyor bazen çalışmıyor. Sorunun tam nerden kaynaklandığı elektrik ustaları anlayamadılar. Kontak veya şarj dinamosunda olabilir dediler. Biraz kullan sonra bakarız dediler.

    Sizce ne yapmalıyım.

    Şimdiden teşekkür ederim.

    Saygılarımla,

    Not:Sakıncası yoksa, Maslak Atatürk Oto Sanayi'de önerebileceğiniz bir usta var mı?

    YanıtlaSil
  30. Merhaba Hüseyin Bey,2006 model Nissan Navara aracınızın öncelikle test cihazına bağlanıp kontrol edilmesi doğru olur.Yakıt sistemi ve kızdırma bujilerinin kontrol edilmesi gerekli.Hava depimetrenin kontrolü ve boğaz temizliği yaptırmanız doğru olur.Gereksiz masraf yapmamak için önerim servisinde kontrol ettirmeniz yönünde.Saygılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ali Bey merhaba,
      Çok teşekkür ederim. Servise aracımı gösterdim. Aslında sorunun çözümü çok basitmiş. Akü değiştirilirken bağlantı doğru bağlanmadığından akü şarj olmuyormuş. Şu an sorunum çözümlenmiş gibi duruyor.
      Saygılarımla,

      Hüseyin Bulut

      Sil
  31. Ali bey merhaba,2004 Ford fusion 1.4 dizel aracım var.Araç 210 binde.5 gün boyunca araci çalıştırmadım.kış girdiğinden beri motoru ilk calistirdigimda ısınınca ya kadar cisssatak gibi tiz bir ses çıkarmaya başlamıştı.6.gün aracın çalışmadı. baktım otomatik camları dahi açamıyor,akü takviyesi yaptım araç çalıştı akuyu yenileşim.ertesi sabah gene çalışmadı. Sıkıntı nedir, ne kadara maliyeti olur?

    YanıtlaSil
  32. Merhaba Selim Bey,2004 model Ford Fusion 1.4 dizel aracınızın genel kontrolden geçmesi doğru olur.Uzun süre çalışmadan beklediği için motor ısınıncaya kadar ses gelmesi normal sayılır.Yakıt sisteminde hava oluşmuş olabilir.Hava alma işlemi uygulayıp denemenizi sonrasından genel bakımdan geçirmenizi tavsiye ederim.Saygılar...

    YanıtlaSil
  33. merhaba ali bey aracım 1994 model tofaş şahin arabamı çalıştırırken kayış biraz dönüp duruyo devam edince kontagı çeviriken tak tak tak diye ses geliyor akü yeni doldurduk tüm ışıklar çalışıyo vurdurunca veya takviye edince çalışıyor sorun marş motorundamı yoksa şarj dinomosundamı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Yücel Bey,1994 model Şahin marka aracınızın büyük olasılıkla akü'sünde sorun var.Gereksiz masraf yapmamak için akü'nün test cihazıyla kontrol edilmesi doğru olur.Marş motoru fazla akım çektiği için akü yetersiz kalıyor.Akü plakalarından biri yada bir kaçı tam kapasite şarj tutmuyor olmalı.Ayrıca şarj dinamosunun ölçümünüde yaptırmanız doğru olur.Saygılar...

      Sil
  34. MERHABALAR BEN MURAT GOKBURUN BENİM SORUM BİRAZ FARKLI ARACIM 1998 CLİO 4 KAPI ARACIM BENZİNLE ÇALIŞMIYOR BUNUN İÇİN USTAMA GİTTİĞİMDE ARACIN ENJÖKTÖR TIKALI OLABİLECEGİNİ SÖYLEDİ ENJEKTÖRÜ TEMİZLETTİM BU ARADA ARACIM ( TEK NOKTA ENJÖKTÖR ) ARACIM TEKRAR ÇALIŞMADI VE ENJÖKTÖRCU ARACIN BENZİN BOMBASINDA SORUN OLABİLECEGİNİ SOYLEDİ NEDENİ İSE ARACIN KONTAK ACIKKEN GEREKEN BARDA BENZİNİ ENJEKTÖRE VERDİĞİNİ ANCAK MARŞ BASTIĞIM ESNADA ELEKTRİĞİ KESTİĞİNİ SÖYLEDİ TAM MARŞA BASARKEN BENZİN GELMESİ GEREKTİĞİ GİBİ GELMEDİ NEYSE ELEKTRİKCİDE BENZİN BOMBASINI DEĞİŞTİRDİK HATTA 1,2 BAR OLAN BENZİN BOMBASINI 3 BARLIK TAKTIK YİNE AYNI SORUN DEVAM EDİYOR KAFAYI YİCEM BİŞEY SOYLEYİN NEDEN BU SORUN VARDIR ARACTA ELEKTRİKCİ ANLAMADI BEYİN VAR GALİBA DİYOR BU ARACTA AMA GÖSTEREMİYOR NE YAPMALIYIM BİCARE SÖYLEYİN TEŞEKKÜRLER.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Murat Bey,1998 model Renault Clio aracınızın benzin pompası rölesi ve elektrik tesisatının kontrol edilmesi gerekli.Ayrıca lpg sistemindeki yanlış elektrik bağlantısı benzer sorunlara yol açabilir.Saygılar...

      Sil
  35. Merhaba ali bey 1.6 tempra aracım çalışır vaziyetteyken sarz lambası çok hafif kızarik yanıyor yani sadece gece belli oluyor sorun nedir teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Bayram Bey,Fıat Tempra 1.6 aracınızın şarj lambasının çok az yanması durumu için öncelikle akü'nün ve şarj dinamosunun ölçümlerini yaptırın.Akü'de sorun yok ise,şarj dinamosu 14 volt civarı şarj ediyor ise önemsenecek bir sorun yok demektir.Şarj lambasının çok az yanması şarj dinamosunun içinin kirlenmesinden veya şarj lambasının kablolarının eskimesinden kaynaklı olarak hafif yanmasına neden olabilir.Saygılar...

      Sil
  36. Merhaba Ali bey 94 model astra f benzinli kontağı ilk açtığında yanması gereken akü Işığı bazen hiç yanmiyor ama marşi geçde olsa alıyor.bu durumdan sonra yapılanlar + kutup başına eleştirici yeni kablo çekti.bende sigortaları değiştirdim ve - kutup başını zimparaladim ordan çıkan şase kablosunu yeniledim ,motorun ordan çıkan şase kablosunu koparildigini gördüm ordanda kablo çektim.sonuç aynı.
    Arada da olsa ışık yanmiyor .birde tepe lambası araba çalışmıyorken titriyordu.
    Teşekkür ederim ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Kerem Bey,1994 model Opel Astra F aracınızın şase bağlantısının orjinal kablosuyla aynı kalınlıkta ve sıkı şekilde bağlı olduğundan emin olun.Şarj dinamosunun ölçümünü yaptırın.Şarj dinamosunun konjektöründe yada kömüründe sorun olabilir.Tepe lambası elektrik bağlantısının kontrol edilmesi gevşeklik yada oksitlenme varsa temizlenmesi doğru olur.Sorunun ana kaynağının şarj dinamosunda yada akü'de olduğunu düşünüyorum.Akü'yüde test ettirmenizi tavsiye ederim.Saygılar...

      Sil
  37. Merhaba, 2000 model Kia Pride aracım akşam normal seyir halindeyken benzin,yağ, şarz ışıkları yanmaya başladı.Gazı kestiğimde sönüyor gaz verdiğimde tekrar yanıyor . . Ustam akü çok zayıf, dolunca düzelir diyor.sebebi ne olabilir.?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba 2000 model Kia Pride aracınızın akü ve şarj sistemi ölçüm yapılarak kontrol edilmesi doğru olur.Akü'nün kutup başlarının sıkı ve temiz durumda olduğundan emin olun.Yeterli elektrik gelmediğinden yada kontaktaki sorundan kaynaklı olabilir.Ön kontrollerini yaptırarak sorun tespiti yapılması gerekli.Saygılar...

      Sil
  38. mrb. benim 95 model dogan slx im var marşa bastıgımda marş motoru zorlanarak 1 turdöndü fakat 2. turu dönemedi ardından tekrar denedigimde ise hiç dönemedi sonraki gün aynı işlemi uyguladım aynı sonucu aldım acaba sorun nedir ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba 1995 model Doğan Slx aracınızın akü'bağlantılarının sıkı ve temiz olduğundan emin olun.Şase bağlantısının ve marş motoru elektrik bağlantısının sıkı olarak bağlı olduğundan emin olun.Sorun bulamazsanız akü'nün test edilmesi gerekli.Önerim takviye yaparak çalıştırmayı denemeniz yönünde.Yine çalışmaz ise marş motorunun kontrol edilmesi gerekli.Saygılar...

      Sil
  39. Merhaba 2006 ford fusion 1.6 tdi aracımda akü arıza lambası yanıyor. Bazen ise sönüyor. Alternatör diot grubu konjektor değişti. V kayışı kontrol edildi. Fakat arıza devam ediyor.usta elektrik tesisatı bağlantılarını kontrol ettiğini kopuk kablo olmadığını söyledi. Sorun ne olabilir acaba

    YanıtlaSil
  40. Merhaba 2006 model Ford Fusion 1.6 Tdi aracınızın şarj dinamosunun gerekli kontrolden geçtiğini düşünerek olası sorunlar.Öncelikle akü'yü test ettirin,akü bağlantılarının ve şase bağlantısının ayrıca şarj dinamosu elektrik bağlantı soketinin sıkı ve temiz şekilde bağlı olduğundan emin olun.Mümkünse voltmetre alarak piyasada 15 lira civarında fiyata bulmanız mümkün,akü lambası yandığı zaman voltmetreyi DC 20 volta getirip araç çalışır durumdayken akü başlarından voltaj ölçümü yapın.Voltaj değeri 14 civarındaysa sorun gösterge üzerindeki akü simgesi lamba bağlantısının gevşemesinden yada oksitlenmesinden kaynaklı olabilir.Saygılar...

    YanıtlaSil
  41. Selamünaleyküm 3 hafta önce 2007 model peugeot 207 araç aldım bir kaç gün sonra çalışırken yanıp sönen akü lambası işareti gördüm bir kaç metre ilerleyince sönüyordu pek önemsemedim dün arabayla 10-15 km gittim park ettim arabayı sonra araba çalışmadı anahtarı çevirince hiç ses yoktu ışıklar ve radyo çalışıyordu sizce akümü bittimiş yaksa başka bir problemi mi var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykümselam Salih Bey,2007 model Peugeot 207 aracınızın akü'sü ve şarj dinamosu test edilmeli.Akü'nün kutup başlarının temiz ve sıkı şekilde bağlı olduğundan emin olun.Mümkünse başka akü takarak çalıştırmayı deneyin.Akü işaretinin yanıp sönmesi şarj dinamosunda sorun olduğunun göstergesi büyük olasılıkla şarj dinamosu tam olarak çalışmadığı için akü'nün zayıflamasına neden olmuş.Saygılar...

      Sil
  42. Ali bey iyi gunler iyi pazarlar..Arabam volkswagen transporter 2.5l tdi t4 sarj dinamasu sorun yapti ve ukuyu doldurmuyor .Tamirci dinamo degiscek dedi.Gittim ikinci el bir dinama aldim.Pazar dedim iki vidasi var ben degistiririm.Neyse bu sabah ciktim baktim sokecegim anda fark ettim benim arabada ki sarjdinamasunun kayislari kanalli bu aldigimin kayis gecen yeri tirtilli ve aldigim yerdeki arkadasa telefon ettim ve bana kayis yerlerindeki parcanin degisebilecegini soyledi acaba parcayi geri almamak icin bahane mi uydurdu supheye dustum , fikrinizi alabilirmiyim..Tesekkurler.

    YanıtlaSil
  43. Merhaba Volswagen Transporter 2.5 Tdi aracınızın şarj dinamosunun yeni aldığınız şarj dinamosuyla aynı olmadığı büyük olasılıkla ürettiği elektrik kapasitesininde aynı olmayacağı kanaatindeyim.Şarj dinamosunu aldığınız yere iade ederek aracınızın üzerindekiyle aynı amper elektriği üreten kanallı kayışa sahip şarj dinamosuyle değiştirmeniz doğru olur.Ayrıca elektrik bilginiz yok ise oto elektrikcide montajını yaptırmanızı tavsiye ederim.Saygılar.

    YanıtlaSil
  44. Öncelikle Çaakkale'den selamlar..Teknemde bulunan şarj dinamosu iki gün önce anlayamadığım bir biçimde yandı..teknemde bulunan ampermetre haricindeki tüm elektrik aksamı çalışır vaziyette iki akü varta marka olup üç aylık vede yeni şajdan çıktı..yeni aldığım çıkma aynı marka şarj dinamosunu taktım 15 dk test ettim hiç sorun yoktu.Ertesi sabah makinayı çalıştırdım 10 dk ısıttım dinamo normal vede ısınma yok..akabinde denize açıldım ve makinaya yavaş yavaş devir vermeye başladım..Daha seyir süratine çıkmadan(1500 devirde) şarj lambası yandı takometre devre dışı kaldı..Hemen motoru boşa çektim vede mtor kaputunu kaldırdım..Dinamo aşırı ısınmış hafif duman çıkıyor..Akabinde motoru stop ettim vede uçları boşa çıkardım..limana dönerek aldığım yere götürdüm konjektör yanık çıktı..Konjektör daha önceki dinamodan sağlam diye buna takılmıştı..her iki dinamonun da bu kadar ısınmasına ne sebebiyet verebilir..Sistemde kaçak olsa diğer sistemlere de zarar verirdi diye düşünüyorum.şimdiden yorumlarınız için teşekkürür bir borç bilirim..Saygılarımla.(Mehmet ŞAHİN)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Mehmet Bey,her iki şarj dinamosunun yanmasına yada zarar görmesine konjektör arızasının sebep olduğunu düşünüyorum.Konjektör voltajı sabit tutar.Motor devri yükseldikce konjektör arızalı olduğu için voltajın fazla yükselmesine buda şarj dinamosuna fazla yük bindirip aşırı ısınmasına sebep olmuş.Yapmanız gereken şarj dinamosunun tam olarak bakımdan geçmesini sağlayıp test edilerek sağlıklı çalıştığından emin olmanız.Saygılar.

      Sil
  45. Merhaba aracım 2006 model citroen C4 1.4 SX yolda giderken bir anda farlar iç göstergeler sönüyor 1 saniye kararıp hepsi geri geliyor ustaya sorduğumda şarj dinamosu konjektörü değişmesi gerekiyor dedi parça ile birlikte 200 lira civarındabir masrafı varmış yolda bırakabileceğini şarj etmeyi kesebileceğini söyledi konu ile ilgili bilgisi olan varmı acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Fadıl Bey,2006 model Citroen 1.4 SX aracınızda seyir halinde farlarda ve göstergelerde oluşan sönükleşme için akü'nün bağlantılarının sıkı ve temiz şekilde bağlı olduğundan emin olun.Akü'nün ve şarj dinamosunun test aletiyle kontrol edilmesi gerekli.Yapılacak test sonucuna göre hareket etmeniz doğru olur.Sorunun kaynağı fazla elektrik çeken alıcının devreye girdiği an,anlık olarak voltaj azalmasından ötürü olabilir.Örneğin farlar,teyp,klima vesaire gibi alıcılar açıkken birde radyatör fan sisteminin devreye girmesiyle anlık voltaj dalgalanması olabilir.Akü'nün ve şarj dinamosunun ölçümlerini yaptırdığınızda herhangi bir sorun gözükmüyor değerler normal ise motor çalışırken farları vesaire açarak fan sisteminin devreye girme anını bekleyip durumu gözlemleye bilirsiniz.Saygılar.

      Sil
    2. Merhabalar, 1991 model Mercedes 190 e 2.0 sahibiyim , bir kaç gündür aracı çalıştırırken kontağı yarım yaptığımda akü lambasının yanmadığını fark ettim , araç normal çalışıyor farlar yanıyor teyp alarm vs çalışıyor , acaba akü lambasının ampulü mü patlamıştır yoksa şarj dinamosunda mı sorun vardır? Sorun yeni başladığı için henüz akü bitmediğinden bir problemle karşılaşmamış olabilir miyim? Yolda hareket halindeyken akü lambası yanmıyor , şarj dinamosunda sorun olsa yanması gerekmez miydi? Yolda bırakma ihtimali var mı aracın , ne yapabilirim , çok teşekkürler.

      Sil
    3. Merhaba 1991 model Mercedes 190 E 200 2.0 aracınızın kontağı açtığınızda şarj(akü) lambası yanması motoru çalıştırınca sönmesi gerekiyor.Şarj(akü) lambası kontağı açtığınızda yanmıyorsa lambası arızalanmış yada şarj dinamosu üzerinde bulunan fişi çıkmış diğer olasılık kömürü bitmiş yada konjektörü arızalanmış olabilir.Yapmanız gereken şarj dinamosunun voltaj ölçümünü yaptırmanız.Değer 14 volt civarı çıkarsa sorun şarj(akü) lambasında yada şarj dinamosu üzerinde bulunan fişinde olabilir.Voltaj düşük çıkarsa sorun şarj dinamosunun kömüründe yada konjektöründe olabilir.Konjektör yada kömür arızası ise akü tamamen boşalıp yolda bıraka bilir.Şarj dinamosunun ölçümünü yaptırmanız gerekli.Saygılar.

      Sil
  46. Merhabalar;
    Öncelikle yazınız için çok teşekkürler.Çok faydalı bir yazı olmuş.
    Benim aracım 1997 model Hyundai Sonata 2000 GLS otomatik.Aracım kış boyu yattığından doğal olarak akü deşarj olmuş.Takviye yaparak çalıştırdım ve yaklaşık 1,5 saat çalıştı.Akü lambası normal bir şekilde çalışınca söndü.Fakat 2 gün sonra aracı çalıştırmadı.Farlar,kapılar ve aydınlanmayı çalıştırıyor ama aracı çalıştırmaya güç yok.Akü üzerindeki gösterge siyah gösteriyor.Size sorular şunlar;
    -Deşarj olmuş bir akü,sağlıklı bir sistemde ne kadar sürede şarj olur?(akü 75 Amper)
    -Eğer benim çalıştırdığım süre yeterliyse nerede sorun olabilir?
    -Akü yaklaşık 3 senelik(markası mutlu) ömrü bitmiş olabilir mi?Bundan önceki aküm de aynı markaydı ve 7 yıla yakın gitmişti.Fakat o zamanda araba daha çok çalışıyordu.Bu 3 yıl süre içinde o kadar aracı kullanmadım.Çoğunlukla yattı.Bu sebepten ömrü daha çabuk bitmiş olabilir mi?
    -Bir de benim araçta 2 radyatör fanı var.2 fan müşürünün biri arızalandığından ben de seneler önce termostadın üzerine tofaş müşürü taktırdığımdan ve sistem roleli olduğundan ikisi aynı anda çalışıyor.Bunun akünün şarj olma süresi ve ömrü konusunda bir dezavantajı var mı?
    Bakalım ölçü aletiyle sizin bahsettiğiniz gibi ölçüm yapacam.İnşallah çözüme ulaşırım.
    Yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Kadir Bey, 1997 model Hyundai Sonata Gls aracınızın akü'sü uzun süre kullanılmadığından sülfatlaşma olmuş olmalı.Yapmanız gereken akü'nün ölçümünü yaptırıp marş yapma esnasında 9.6 voltun altında değer göstermiyorsa oto elektrikcide akü'yü tam kapasite şarj ettirin.Araç üzerindeyken akü tam kapasite dolmaz ve sülfatlaşmadan dolayı şarj olma kapasitesi düşer.Oto elektrikciye akü'yü tam kapasite şarj ettirip akü'nün tekrar kontrol edilmesi doğru olur.İki fan'ın aynı anda çalışması şarj dinamosunu zorlaya bilir.Akü'nün şarj olma ve ömrü açısından çok fazla sıkıntı yaratmaz.Saygılar.

      Sil
  47. Ali bey merhabalar ,
    Citroen c3 2005 1.4 HDI 16V dizel aracım da şöyle bir sorunum var.Akü yeni değişti fakat marş basmama rağmen 6-7 kez hatta daha fazla aracım çalışmıyor.Çalıştırdığımda ise aküyü şart etmiyor gösteriyor ve direksiyon çok sert kalıyor.Aracımı bir süre kullanınca yani motor ısındığında akü şarj etmeye başlıyor.Sorunum V kayışım koptuktan sonra değiştirmemin akabinde başladı.Çözüm V kayışımı yoksa şarj dinamosu mu bilemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Kadir Bey,Citroen C3 1.4 Hdi 16v aracınızın geç çalışma sorunu için arıza tespit cihazına bağlanarak kontrol edilmesi doğru olur.Kızdırma bujilerininde kontrol edilmesi gerekli.Direksiyonun sert kalması ve şarj dinamosunun motor ısınınca devreye girmesi sorunları için kayışların gerginlik ayarlarının kontrol edilmesi gerekli.Önerim servisinde kontrol ettirmeniz yönünde.Saygılar.

      Sil
  48. Ali bey merhaba, 2006 model avensis sol çamurluk tarafından tekerlek hizasından bir araç vurdu aracımı yetkili servise götürdüm bugün teslim aldım ancak aracım çıldırdı akü işigi yandı . Direksiyon tam sağ veya tam sol yapınca ağırlaşıyor yenıden çalıştırınca düzeliyor motor işi yanıyor bazen marş basmıyor zor çalıştırıyorum motor işiği yağ ışığı yanıyor daha sonra hiçi bişey yokmuş gibi çalışıyor bunların hepsi aküden olabilirim , saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Erdem Bey,2006 model Toyota Avensis aracınızda oluşan sorunlar için akü'nün ve şarj dinamosunu test ettirmeniz doğru olur.Sorun bulunamaz ise arıza tespit cihazıyla bakılması kontrol edilmesi gerekli.Önerim akü'nün kutup başını sökün 15 dakika bekledikten sonra mümkünse başka akü takın yoksa akü'nün kutup başlarını tekrar takarak durumu kontrol edin.Saygılar.

      Sil
  49. Merhaba ali bey. Dün otobanda geliyordum birden akü ışığı yanmaya başladı. Elektrikçi ye gittim aküyü şarj etmiyor dedi. Araba devirlenince ışık sönüyor. Dinamoya bakılıcak bakım yapılıcak dedi. 150-200TL masraf var dedi. Lütfen cevap verirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Sergen Bey,aracınızın yüksek devirde şarj(akü) lambası sönüyor düşük devirde yanıyorsa ilk bakılması gereken vantilaör kayışının gerginliğinin ayarlanması.Önerim başka bir ustaya vantilatör kayışının gerginliğini ayarlatın.Büyük olasılıkla kayış ya gevşemiş yada ısıdan dolayı esnemiş olmalı.Saygılar.

      Sil
  50. Merhabalar benim 2006 model fiat albea aracm var 1.3 dizel motor bugun yolda giderken akü şarj lambasi yandi sonra bi ara sondu tekrar yandi suan yanmaya devam ediyo acaba sorunu ne olabilir elektrikci sarj etmyo sarj dinamosu dedi ama ara bi sonuyo sarj edyo tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba 2006 model Fıat Albea 1.3 Multijet aracınızın şarj(akü) lambasının arada bir yanıp sönmesi sorunu için bakılması gereken öncelikle vantilatör kayışının gerginliğine bakılmalı.Kayışın orta kısmından bastırınca bir,bir buçuk santim esnemesi gerekir.Akü'nün kutup başlarının temiz ve sıkı şekilde bağlı olduğundan emin olun.Bu kontrollerde sorun bulunamaz ise şarj dinamosunun kömüründe yada konjektöründe sorun olabilir.Saygılar.

      Sil
  51. Ali Bey iyi akşamlar 1999 model palio 1.6 aldım ekim ayında fakat son iki aydır 4 kez şarj dinamosu sorunu yüzünden sıkıntı yaşadım araba Dinamo yapildiktan iki gün sonra bu iki gün de en fazla 15 km takribi tabi tekrar şarj lamba ışığını yaktı bugün

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Apdullah Bey,1999 model Fıat Palio 1.6 aracınızın şarj(akü) ışığını yakması sorunu için daha önce ne yapıldığını yazmamışsınız.Tekrar işcilik ücreti vermemek için daha önce şarj dinamosunu yaptırdığınız yerde kontrol ettirmeniz doğru olur.Öncelikle vantilatör kayışını ve gerginliğini kontrol ettirin.Sorun bulunamaz ise Konjektör arızası olma ihtimali yüksek olsada Şarj dinamosunun içi açılarak kontrol edilmesi gerekli.Saygılar.

      Sil
  52. 2009 MODEL TOYOTA COROLLA COMFORT ARACIM VAR ŞARJ DİNOMUSUNUN KAOJEKTÖRÜ BOZUK DENİLDİ. FAKAT KONJEKTÖR BULAMIYORUM NASIL YARDIMCI OLURSUNUZ

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba 2009 model Toyota Corolla Comfort aracınızın konjektörünü büyük şehirlerdeki parçacılarla irtibata geçip teğmin etmeye çalışabilirsiniz.Yada aracın servisinde parçayı teğmin etmeye çalışabilir ellerinde yoksa sipariş verebilirsiniz.Saygılar.

      Sil
  53. İyi günler kolay gelsin bende hyundai accent era 2006 model araç var yolda giderken birden istop etti pc ye bağladık 11 adet ariza çıktı arızaları sildigimizde araba çalışıyor fakat yola ciktigimizda 70 in üzerine çıkınca tekrar arızalar geliyor arizayi cozemedik yardimci olurmusunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Metin Bey,2006 model Hyundai Accent Era aracınızda bulunan arıza kodlarının kontrol edilip gerekli görülen parçaların yenilenmesi gerekli görülenlerin temizlenmesi doğru olur.Arıza kodu silindikten sonra arıza kodunun tekrarlaması sorunun devam ettiğinin göstergesi.Saygılar.

      Sil
  54. Merhabalar ali bey Peugeot 206 1.4 benzinli aracımda şöyle bir sıkıntı var araçla ortalama 250 km yol yaptım hiçbir sorun yaşamadım yan yola girerken önce 2 3 kez tekledi sonrasında stop etti tekrar çalıştırdım sorunsuz çalıştı ama bunu daha öncede yaptı genellikle viraja girerken veya rampada yapıyor daha önce tekleyip toparlıyordu şimdiyse stop ediyor neyden kaynaklanıyordur cevap verirseniz çok sevinirim. akü buji ve bobin yeni. saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Mahir Bey,Peugeot 206 1.4 benzinli aracınızın hidrolik direksiyon pompasının kontrol edilmesi doğru olur.Hidrolik direksiyon pompasında sorun olduğu için dönüşlerde ve yokuş çıkarken fazla yük binmesinden dolayı motora aşırı yük bindirdiğini düşünüyorum.Saygılar.

      Sil
    2. Tekrar Merhabalar cevabınız için teşekkürler ali bey, hiç bu açıdan bakılmadı ihtimali dahi söylenmedi bir kaç ustaya gittim biri bobin dedi biri buji dedi biri akü dedi ama şöyle bi durum var bunların hepsi yenilenmişti zaten aracı aldığımda kendim yaptırdım. marş dinamosu mu diye düşünmeye başlamıştım hatta çünkü bazen geç alıp bazen hemen alıyor dediğiniz gibi özellikle virajlarda tekliyor sonra toparlıyordu son zamanlarda stop ediyor o durumlarda düz yolda hiçbir sıkıntı yok arıza ışığı falanda yakmıyor. ve şu açıdan çok mantıklı geldi söylediğiniz direksiyonu döndürürken parktan çıkarken girerken bi ses geliyor muhtemelen dediğinizden kaynaklanıyordur çok teşekkürler ben bi göstereyim hidrolik pompasını. saygılarımla.

      Sil
  55. Merhabalar aracım opel astra 97 model aracım bazen çalışmıyor yani kontağı çevirdiğimde motor hiç dönmüyor vıjjj diye ses geliyor 4 5 kere çevirdikten sonra çalışıtor en son 1 ay önce yamıştı ustaya götürdüm marş dinamosunu yeniden sardı sıkıntı olmamıştı ogunden sonra dün gene yaptı bir de benzin pompası çok yüksek sesle çalışıyor acaba sorun ne olabilir. teşekkürler

    YanıtlaSil
  56. Merhaba Cem Bey,1997 model Opel Astra aracınızın öncelikle akü bağlantılarının ve aküden marş motoruna bağlanan elektrik bağlantılarının sıkı ve temiz şekilde bağlı olduğundan emin olun.Akü'yü test ettirip sağlam olduğundan emin olun.Yapılan bu kontrollerde bir sorun bulunamaz ise marş motorunu ve selenoid valfin kontrol edilmesi doğru olur.Benzin pompasının yan sanayi olması bu tür ses sorunları yaratabilmekte. Saygılar.

    YanıtlaSil
  57. merhaba ali bey.benim aracim 2004 model Renault twingo.Aracimda söyle bir sorun var.araci calistirdigimda ve rolantide bekledigimde bir sorun yok ama hareket ettigim zaman elfreni ve abs isigi ayni anda yanip sönüyor yada seyir halindeyken sürekli yaniyor.bu 2 lamba yanarken takometre sifir gösteriyor.yani hizimi göremiyorum.yine bu isiklar yanerken bazen sinyal kolunu cektigimde sinyal vermeyebiliyor yada silecek kolunu cektigimde silecek calismayabiliyor.isin garib olan tarafi debriyaja bastigimda lambalar genelde sönüyor.elektrikciye gösterdim.arizayi bulamadim.caresiz kaldim anlayacaginiz.yardimlarinizi bekliyorum.tesekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba 2004 model Renault Twingo aracınızın abs sisteminin bağlantılarında kısa devre olduğu düşüncesindeyim kontrol edilmesi doğru olur.Saygılar.

      Sil
    2. tekrar merhaba.yanitiniz icin öncelikle tesekkür ederim.size yazdikdan sonraki gün isten dönüyordum is arkadasimi evine birakirken durdugumda bi koku hissettim.inip baktim arabanin sol önden koku geliyordu tekerlekden geliyor diye düsündüm ama degildi.kaputu acip baktim aküdeki su resmen kayniyordu ve kenarindan Duman cikiyordu.hemen elektrikciye götürdüm.sarj dinamosu arizalanmis.bu yüzden aküyü non-stop sarj etmeye devam ediyor dedi.degistirdik hemen.o uyari lambalarida o günden beri yanmiyor.sanirim problem cözüldü.bakalim bikac güne Kadar yanmassa bi daha yanmaz herhalde.selamlar.

      Sil
  58. Merhaba Ali bey 2004 renault laguna 1.6 16v aracın var son zamanlarda aracımın yol bilgisayarında akü şarj fonksiyonunda sorun var uyarısı veriyor konjektörde sorun var diye değiştiler ama uyarı gitmedi o gün eve gittim sabah araç hiç çalışmadı ustayı çağırdım başka akü koydu 2 gün sonra yine çalışmadı usta dinamoyu (alternatör deki) yeni konnektörü kontrol etti üstüne elektrik çektiği için aküyü bitiriyor muş yenisini taktı şimdi çalışmama durumu yok fakat araç ilk çalıştırmadan sonra 30 saniye aküde sorun var uyarısını verip sönüyor kontrollerde rölantide 14.5 değer görünüyor uzun farlar açık klima en son ayarda açık halde 14.1 14.2 civarı şarj normal su an diyorlar fakat akü kontrol için biyer var yeşil olurdu şimdi siyah çok hafif yeşillik görünüyor açılı bakınca bu akü şarj fonksiyonu uyarısı araştırması yaptığımda bir Türk ve bir yabancı sitede gösterge arkasında bağlantı soketinin lehimleri çatladığı için oluyormuş bunlar yenilenince düzelmiş araç tek Marsta çalışıyor kışın bu sorun yoktu akü hep yeşildi gözü üstünde soğuk sıcak her koşulda çalışıyor ama bu uyarı canımı çok sıkıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba 2004 model Renault Laguna 1.6 16v aracınızın şarj lambasının ilk çalışmada 30 saniye kadar yanık kalması şarj sisteminde hala bir sorun olduğunun habercisi.Benim düşüncem diyotlarda problem olabilir yönünde olsada şarj dinamosunun içi açılarak bizzat kontrol edilmesi doğru olur.Ayrıca akü'yü test ettirip akü'de sorun olmadığını kontrol ettirin.Akü ışığının zamanla arızalana bileceğini düşününce,akü'nün ışığını fazla önemsemeyin.Akü ışığı yeşil yandığı halde akü gözlerinden biri bozulunca dahi yeşil olarak yana bilmekte fakat gözlerden biri arızalı olduğu için akü marş basamıyor.Saygılar

      Sil
  59. Akünün kendi üstündeki kontrol gözü eskisi gibi yeşile dönmüyor dinamo ölçümlerde değerler normal acaba son zamanda bir elektrik kaçağımı meydana geldi diye düşünüyorum yada akünün şarj kontrol gözümü bozuk anlamadım akü daha yeni servisine götürüp bir kontrol ettiririm birde aracın yukarıda bahsettiğim gibi çalışmamazlık yaptığında elektrikçi kendi aküsünü takarak çalıştırdı ama zor aldı araç boğuldu 10 metre hareketten sonra pat sesinin ardından egzostan çiğ yakıt attı 1çaybardağına yakın benzin bir süre sonrada egzos emisyon sisteminde sorun var deyip lambayı yaktı sarı motor arıza lambası motor çekişinde rölantide bir sorun yok gazıda normal yiyor 2 gün önce 100 km yol yaptım bir terslik olmadı ama benim tahminimce katalizatörün oradan veya yukarısıda olabilir kalarüfer sesini andıran bir ses geliyor içeri biraz ses gelmeye başladı aracı birkaç gün sonra cihaza bağlayıp bakacam ama sizinde bu konu hakkında fikrinizi almak istedim yardımlarınız için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Renault Laguna 1.6 16v aracınızın katalizatöründe sorun olabilir kontrol edilmesinde fayda var ayrıca arıza tespit cihazına bağlanarak kontrol edilmesi doğru olur.Yukarıda söylediğim gibi şarj dinamosunun diyotlarında problem olabilir.Saygılar.

      Sil
  60. Iyi gunler. toyota avensis aracimizin 1 sene once sarj dinamosuunun bi parcalari degisti sarj etmiordu dinamo. Degisimden hemen sonra rolanti dalgalanmasi mevcut aracta. Dinamo saglamken hicbi sikintisi yoktu. Dinamo tamirinden sonra rolanti dalgalanmasi problemi basladi. Pcye bagladik felan sorun yok. Arac calisir durumda bostayken direksiyonu cevirince veyahut farlari yakinca yada klimayi acinca rolanti dalgalanior ben elektriksel bir sikinti oldugunu dusunuorum.Sarj dinamosundan olabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Toyota Avensis aracınızın öncelikle şarj dinamosunun ölçümü alıcılar kapalıyken ve alıcılar(klima,teyp,farlar) açıkken yapılmalı.Şarj ölçüm değerinin 14 volt civarı olması gerekir.Değer düşük çıkıyorsa akü'de test edilip kontrol edilmeli.Akü fazla akım çekiyor olabilir,diğer alıcıları açınca şarj dinamosunun elektrik üretimi bu fazla elektrik ihtiyacını karşılayamıyor olabilir.Akü'de zayıflık varsa yenilenmesi doğru olur.Saygılar.

      Sil
  61. Slm benim aracım 2012 astra j edition aracımda tekleme vardı servis motor açılacak dedi bende arkadaş önerisi ile bir ustaya götürdüm baktık ki 3. Göz deki bujinin seramik kısmı kırık değiştrdik ve sorun çözüldü lakin ilk çalıştırmalarda ve soğukken çalıştırdığımda araç marş almakta bazen zorlanıyor bazende de rahat çalışıyor ve 5 10 saniuelik sarsıntılı çaluşmanın ardından sıkıntısız çalışıyor motor çekişinde bi sıkıntı gözlemlemedim neden ilk çalıştırmalarda böyle bir sorunla karşılaşıyor ılabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Emrullah Bey,2012 model Astra Edition aracınızın ilk çalışmada zorlanması sorunu için öncelikle arıza tespit cihazına bağlanarak kontrol edilmesi doğru olur.Daha sonra ateşleme sistemindeki parçaların kontrol edilmesinden sonra hava filitresini yenileyip lampda değerini kontrol ettirmeniz uygun olur.Saygılar.

      Sil
  62. Merhabalar ali bey aracım Peugeot 206 1.4 benzinli 109000 km de. aracım havalar şu an iyiyken bile ilk çalıştırdığımda direk çalışmıyor ya 10 15 saniye sürüyor ya da gaza basıp çalışmasını sağlıyorum zor çalışıyor gibi ama örneğin bi 10 15 dakika kullanıp tekrar çalıştırdığımda tek marşta çalışıyor bu neyden kaynaklanıyor olabilir. cevabınız için şimdiden teşekkürler. akü buji bobin yeni.










    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Mahir Bey,Peugeot 206 1.4 benzinli aracınızın yakıt geri dönüş valfinin ve yakıt filitresinin kontrol edilip.Boğaz kelebeğinin temizlenmesi ve hava filitresinin yenilenmesi doğru olur.Ayrıca fürt enjektör temizleyici kullana bilirsiniz.Saygılar.

      Sil
  63. Merhaba Ali bey,90 model şahin aracım var sorunum şöyle; aracım bazen normal çalışıyor bazen 3 5 saniye marş basıp çalışamadan kalıyor ancak başka araçlardan akü takviyesi yaptığımda çalıştırabiliyorum aküyü kontrol ettirdiğim usta herşey normal dedi başka bi usta kollektör dedi değiştirdim bi kaç gün düzgün çalıştı sonra yine aynı sorun oldu bu sefer başka ustaya gittim gaz kafası dedi onuda değiştirdim yine bi kaç gün sonra aynı sorun oldu bu defa aküde sorun değişecek diyorlar ama tereddütte kaldım sizce sorun aküdemi yoksa başka bir sorunmu var yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Murat Bey,1990 model Şahin marka aracınızın akü ve şarj dinamosunun ölçümü yapılıp kontrol edilmeli.Üst taraftaki yazıda voltmetre kullanılarak akü'nün ve şarj dinamosunun nasıl kontrol edileceği anlatılmakta kendinizde kontrol edebilirsiniz.Ayrıca elektrik kaçak kontrolünün yapılması doğru olur.Saygılar.

      Sil
  64. Ali bey merhaba,
    sanırım elektrik sorunu motosiklette veya arabada üç aşağı beş yukarı aynıdır düşüncesindeyim. Benim sorunum Honda Varadero motosiklette ve şu şekilde; Akü yeni ve sağlam, marş bastığımda 14küsür volt görüyor. Ancak dün akşam marş bastıktan kısa bir süre sonra voltaj 12,4e düştü, sonra tekrar 14v yükseldi, bir müddet sonra 12,2ye düştü, akşam olduğundan far yakmak zorundaydım. Sinyal de verince voltaj 11,8e kadar düşüyor. Motor stop ediyorum, kontağı açıyorum, Voltaj 13,2v gösteriyor, yani kaçak yok, marş basar basmaz 12,4v geriliyor. Peki neden marş bastıktan sonra voltaj düşer? Vereceğiniz cevaba şimdiden teşekkür ederim.
    Selamlar Saygılar
    Alpaslan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Alpaslan Bey,motoru çalıştırdıktan sonra voltajın 14 civarı değer göstermesi gerekiyor.Marş basınca voltajın biraz düşmesi normal çünkü akü'den marş yapma esnasında akım çekiliyor.Motoru çalıştıktan sonra voltajda dalgalanma 14 volt civarından aşağıya düşme söz konusu ise şarj dinamosunun kontrol edilmesi gerekli.Saygılar.

      Sil
  65. Ali bey merhaba 94 model lada var arac mars dınaması yakıyor surekli neden olur kontak saglam arızalı degil aracta birde giderken istop eder gibi sarsıntı yapıyor nasıl benzinden gaza alırsınız bir tekleme olur aynı yardımlarınızı beklerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ramazan Bey,1994 model Lada aracınızın marş sisteminin elektrik bağlantılarının tamamen kontrol edilmesi doğru olur.Ayrıca yolda giderken tekleme yapması sorunu için ateşleme sistemindeki parçaların kontrol edilmesi gerekli.Yolda giderken tekleme yapmasının sebebi yine marş motorunun yanmasına sebep olan elektriksel sorundan ileri geliyor olabilir.İyi bir oto elektrikcinin kontrol etmesinde fayda var.Saygılar.

      Sil
  66. ali bey merhabalar fiat coupe aracım var şöyle bir sıkıntım var araım sabahları normal şekilde tek marşta çalışıyor çalışmasında sıkıntı yok yanlız aracı gece kullanırken farları açıyorum bi süre gidiyorum akü tamame bitiyor bi kaç kez tamamen istop etti ölçümlerini yaptırdım şarj dinamosu normalmiş şarj ediyor yani yanlız araç hareket halindeyken bu sıkıntı oluyor. aracı rölantide çalıştırıyoruz farları uzunları teybi sinyalleri kaloriferi açıyoruz şarj değerleri normal ama hareket edince aküyü bitiriyor kayışlarla ilgili bi problemmidir acaba bi çözüm yolu bulamadım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Fıat Coupe aracınızın akü kutup başlarına voltmetre bağlayarak hareket halinde voltaj ölçümü yapıp kontrol etmeniz doğru olur.Sorun akü'nün kendisindede olabilir.Saygılar.

      Sil
  67. S.a ali bey 2006 model punto aracım var dün gece aracı çalıştırdım az bişi gaz verdim araçta akü lambası yandı.? Daha öncede yanmıştı 2 gün sonra kendi sönmüştü araçtaki ışıkların azaldıgını görüyorum arazanın nedeni ne olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykümselam 2006 model Fıat Punto aracınızın konjektöründe yada kömüründe sorun olduğunu düşünüyorum.Şarj dinamosunun içi açılarak kontrol edilmesi uygun olur.Saygılar.

      Sil
    2. aracı kaldırdıgım zaman kayış sanki boşadönuyormuş gibi bi ses çıkarttı aradan 5 dakika geçti geçmedi arıza ışıgını yaktı tahmini masrafımız ne olur birde yenisinimi alayım konjektörün yoksa tamirmi ettireyim Ali Abi Cok Sağol

      Sil
    3. Merhaba 2006 model Fıat Punto aracınızın öncelikle şarj dinamo kayışının kontrol edilmesi gerekli.Kayışta sıyırma yada deforme yok kayış gerginliği normal ise şarj dinamosunun içi açılarak bakılması doğru olur.Konjektör'de sorun var ise yenilenmesi gerekli.Saygılar.

      Sil
  68. Merhabalar, öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkürler çok faydalı oldu. Benim sorunum şu; aracım 2006 model peugeot 206 1.4 hdi. aracım seyir halindeyken hız ibresi bir anda 0'a düşüyor ve bu anda araç gazdan çekince yada gaz verince irkilmeler başlıyor, hız ibresi uzun bir süre düzelmediğide oluyor bu sırada airbag ışıgıda yakıyor. daha sonra düzeliyor hız ibresi ve araç normale dönüyor. Bu durum bazen hiç olmuyor bazen sürekli oluyor. Bazen 2 ay olmadığı oluyor. Bazende sürekli yapıyor. Makinaya bağlattım hız sensör arızası çıktı. Fakat bazı ustalar da konjektör arızası diyor. Sizin öneriniz nedir. Sizce sorun nedir? Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Mehmet Bey,2006 model Peugeot 206 1.4 Hdi aracınızın öncelikle hız sensörünün değişmesi doğru olur.Saygılar.

      Sil
  69. Merhaba Ali bey
    2002 Honda civic v-tech aracımın trigger kayışı ve krank keçesi değşimi için motor indi. Aracı teslim aldıktan sonra akü lambasının özellikle yüksek devirde yanıp söndüğünü fak ettim (araç ilk çalıştığında yüksek gazda yanıyor ve yüksek hız yaptığımda yanıyor). Araç ilk çalıştığında 15-20 dakika bir sorun yok ama daha sonra düşük devirde de yanıp sönmeye başlıyor. Motoru indiren ustaya tekrar gösterdim, bana 450 tl'ye kadar masraf çıkabilir dedi, ben de yaptırmadım. Sizce problem ne olabilir? Ustadan kaynaklı bir problem olabilir mi? Teşekkürler.
    Yavuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Yavuz Bey,2002 model Honda Civic Vtec aracınızın büyük olasılıkla konjektöründe yada şarj dinamosu elektrik bağlantılarında sorun oluşmuş.Öncelikle oto elektrikcide şarj lambası yanıyor iken voltaj ölçümü yaptırmanız doğru olur.Şarj dinamosunun içinde sorun var ise işcilik dahil maksimum 150 Tl civarı masrafı olur.Saygılar.

      Sil
  70. Merhaba ali bey
    2005 mitsubishi colt aracimin tavan lambasi ve farlari rolantideyken goz kirpiyor.gaz verince ve arac calismazken kirpma yok.akuyu olcturdum normal cikti aku sarjinda ara ara voltaj dusmesi tespit edildi.sizce arizayi tespit etmek icin nerden baslamamiz gerekir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba İsmail.Bey, 2005 model Mitsubishi Colt aracınızın öncelikle akü ve akü'den şarj dinamosuna bağlanan elektrik kablo bağlantılarının temiz ve sıkı olduğundan emin olun.Sorun bulunamaz ise şarj dinamosunun içi açılarak kontrol edilmesi uygun olur.Saygılar.

      Sil
    2. Mrb Ali bey sarj dinamosu açılıp konjektor ve diyot tablası degisti.gerilim dalgalanması duzelmesine ragmen tavan lambası goz kırpması duzelmedi.nasıl bir yontem uygulayarak arizayi tespit edebiliriz.

      Sil
    3. Merhaba İsmail Bey,tavan lambasının sigorta bağlantısının ve tavan lambası kısmının gevşeme ve oksitlenme kontrolü yapılması doğru olur.Ayrıca öncelikle tavan lambasını orjinaliyle yenilemenizi öneririm.Saygılar.

      Sil
  71. Merhaba abi. Benim araç 2001 carisma avance. Hararet normal seviyede yükseliyor.yükseldikten sonra fan açıyor fakat çok kısa calısip hemen kapatiyor. İbre normale donuyor ancak 1-2. Viteslerde devam edersem yada rampa cikiyosam çok kısa aralıklarla 3-5 dk.da bir fan acip kapiyor. Acaba fan soğutma yaptıktan sonra daha uzun yol almam gerekmezmi. Fan yeterince sogutamiyor olabilirim ya da bu normalmi. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Hakkı Bey,2001 model Mitsubishi Carisma Avance aracınızın soğutma sisteminin çalışması normal olması gerektiği gibi.Özellikle yaz mevsiminde yavaş giderken (1-2 vites) yada yokuş çıkarken fan sisteminin kısa aralıklarla çalışması normal.Uzun yolda fan sistemi daha uzun aralıklarla çalışır.Önerim radyatörün dış kısım hava kanallarına basınçlı hava tutup kanallar arasındaki tıkanıklığın açılmasını sağlaya bilirsiniz.Motoru ilk çalıştırmadan sonra hararet göstergesi çok hızlı şekilde yükseliyorsa radyatör içini kireçlenmeye ve tıkanıklık durumunu karşı temizlete bilirsiniz.Saygılar.

      Sil
  72. iyi günler şarj dinamosununu bi parçası değişti ve aracta rolanti dalgalanması başladı.klima teyp farları ve fanı açınca arabanın rolantisi delirior .ne zaman yüksek bi elektrik çeken bişe açsam rolanti oynuyor.birde gaza asınca mtordan hafif rulman sesi geliyor ugultu gibi.Klimayı açınca bu ses dahada artıor hırıltı haline gelior.sizce dinamoda mı sıkıntı.önceden de bi kere arıza verdi dinamo arıza verdiğindede rolanti dalganalıordu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba aracınızın öncelikle akü'sünün ve şarj dinamosunun ölçümlerinin yapılması gerekli.Ayrıca vantilatör,klima kayışlarının ve rulmanlarının kontrol edilmesi doğru olur.Ayrıca hava yakıt karışım ayarının kontrol edilmesinde fayda var.Yapılacak kontrollerden sonra arızanın tespit edilip onarılması gereksiz masraf yapmamanız için uygun olur.Saygılar.

      Sil
  73. Merhaba Ali Bey 2004 model Peugeot 307 aracım var. aracı ilk çalıştırdığımda ve klimayı açtığımda şarj dinamosundan gacur gucur ses geliyor 1-2 dakika sonra tekrar kesiliyor ses. Neyden kaynaklıdır acaba? Kayışı ve aküyü son bir yıl içinde yeni değiştirdim. Teşekkürler şimdiden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Süleyman Bey,2004 model Peugeout 307 aracınızın şarj dinamosunun bilyalarıdan ses geliyor olabilir.Sesin şarj dinamosundan geldiğinden eminseniz şarj dinamosunun bilyalarının yenilenmesi doğru olur.Saygılar.

      Sil
  74. İyi günler aracım 2005 astra h 1.6 benzin-lpg'li aracımı sabah ilk çalıştırma anında sıkıntı yaşıyorum. Kontağı ceviriyorum marş motoru dönüyor ancak araç çalışmıyor. 3 kez yapınca araç çalışıyor. Gün içinde sıkıntı olmadı henüz. Aküsü, bujiler ve bobinler yeni değişti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba 2005 model Astra H 1.6 lpg'li aracınızın ilk çalışma anındaki zor çalışması durumu lpg'den benzin'e geçiş sırasında Ecu'nun hava yakıt karışımını ayarlaması sırasında yaşanabilmekte.Önerim kalibrasyon ayarı yaptırmanız yönünde.Saygılar.

      Sil
  75. iyi günler Ali bey aracım 2001 renault scenic otomatik vites arefe günü şarj kulesi değişti bayram günü 40-50 km yol gittim rampa tırmandım şarj lambası yandı araç çekişten düştü abs servis stop lambaları yandı kaputu açtım kayış normal şarj dinamosu normal (görünen) stop ettim çalıştırdım 1 km gittim ışıklar söndü far yakmadan yaklaşık 200 km yol yaptım. Dün akşam mecbur farları yaktım akü zayıfladı şarj lambası yanmıyor ama abs airbag hepsi yandı ve şu anda marş basmıyor sorun ne olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Yunus Bey,2001 model Renault Scenic aracınızın büyük olasılıkla şarj dinamosunun konjektöründe yada kömürlerinde sorun var.Şarj dinamosunun içi açılarak kontrol edilmeli.Gereksiz masraf yapmamak için öncelikle akü'nün ve şarj dinamosunun ölçümlerinin yapılması doğru olur.Şuan şarj lambasının yanmaması sizi yanıltmasın.Kontağı açtığınızda şarj lambasının yanması motoru çalıştırdığınızda şarj lambasının sönmesi gerekli.Şarj lambası hiç yanmıyorsa sorun olduğunun göstergesi.Saygılar

      Sil
    2. teşekkürler ali bey dediğiniz gibi konjektör değişti.

      Sil
  76. iyi günler ali bey 2004 model ford focus ghia model otomatik aracım var arcımı 20 tane servise gönderdim ama yinede bir çözüm bulamadık 3 kere sıfır akü aldım ama aracı parkediyorum bazen 1 hafta bazen 15 dakika sonra çalışmıyor akü bitiyor takviye yapıyorum arac düzeliyor bazen başka akü takıorum düzliyor sonra yine aynı bir yardımcı olurmusunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba 2004 model Ford Focus Ghia Otomatik aracınızın elektrik kaçak testinin ve şarj dinamosunun ölçümlerinin yapılması gerekli.Aracınızda büyük olasılıkla elektrik kaçağı yada şarj dinamosunun diyotlarında sorun var.Saygılar.

      Sil
  77. Merabalar babamin tofas sahin arabasi var
    simdi söyle birsey var arabanin akü sarj sorunu var buyuk bir ihtimar sarj dinamosu arzali cunku aku daha yeni 5 aylik sim di ne yapmaliyim tamirci nekadar fiyatlan yapar saygilarimla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Tofaş Şahin marka aracınızın şarj dinamosunun ve akü'nün ölçümlerinin yapılması doğru olur bu ölçümleri oto elektrikcide ücretsiz yaptıra bilirsiniz.Şarj dinamosunda sorun olduğu kesinleşir ise önerim şarj dinamosu eski ve yıpranmış durumda ise uzun süreli sorun çıkarmaması ve sağlıklı çalışması açısından şarj dinamosunun yenisini takmanızı tavsiye ederim.Saygılar.

      Sil
    2. Saolun ali bey ölc türdük aküde problem yok şarj dinomosu arzalan mis ama sarj dinamosu daha 8 ay felan oldu acaba sarj dinamosunun kömürümü bitti acil cözüm önerir misiniz saygılarımlan

      Sil
    3. Merhaba Ramazan Bey,konjektör yada kömür arızası olabilir.Tofaş Şahin marka aracınızın konjektör ve kömür'ü bütün olarak şarj dinamosunun içi açılmadan sökülüp kontrol edilebilir.Saygılar.

      Sil
    4. S.a kolay gelsin iyi günler aracım şahin marş bastım fakat çalışmadı takviye ile çalıştırdım 2 km kadar gittikten sonra tekrar gösterge lambaları zayıfladı ve araç tekleme yapıp stop etti c şarj lambası arızalı galiba hiç yanmadı takviye ile çalıltırıyorum 2 dakika sonra sttop ediyor yardımcı olabilitmisiniz

      Sil
    5. Aleykümselam Sinan Bey,Tofaş şahin marka aracınızın şarj dinamosunun ölçümü yapılarak kontrol edilmeli.Akü'nünde ölçümünün yapılmasında fayda var.Şarj dinamosu çalışmadığı için araç elektriksiz kaldığından stop ettiği düşüncesindeyim.Saygılar.

      Sil
  78. Ali bey merhaba 90 model sahinim var. Kontak açtığımda şarj ışığı baş n yanıyor bazen yanmiyo, arabayı çalıştırıyorum şarj lambası rolentide yanıyor çık yüksek gaz da ancak sonuyor acaba ne olabilir. Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ferhat Bey,1990 model Şahin marka aracınızın öncelikle vantilatör kayış gerginliğinin kontrol edilip şarj dinamosu ölçümü yapılması doğru olur.Sorunun kaynağının konjektörden yada kömürün azalmasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum.Saygılar.

      Sil
  79. selamun aleykum ali bey bende 2005 model 1.5 dci megane 2 var aracım çukurlara girdiğinde radyo kapanıyor veyahut 4 luleri yaptığımda radyo kapanıyor camları açtığımda da kapanıyor sarsıntıli yerlerden geçince farlar titriyor birde akü ye gelen kalın bir kablo var ona dokunduğumda farlarin gücü azalıyor bazen motor kendini korumaya alıp calismayadabiliyor sorunum nerden kaynaklanıyor acaba akümu varta marka 3 ay önce taktirdim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykümselam Mehmet Bey,2005 model Renault Megane 2 1.5 Dci aracınızın sorunu akü kablosunun gevşemiş yada oksitlenmiş olmasından kaynaklanıyor olabilir.Elektrik kablo bağlantılarını sıkı ve temiz şekilde bağlanmasından sonra tekrar denemeniz faydalı olur.Teyp bağlantısınında kontrol edilmesinde fayda var.Saygılar.

      Sil
  80. Benim bora var 2001modal usta akunun üstündeki sigorta kutusu eriyor niye bilginiz varmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Sadık Bey,2001 model Wolsvagen Bora aracınızın sigorta kutusunda erime oluyor ise sorunun kaynağı elektrik bağlantılarındaki gevşeklik olabilir.Saygılar.

      Sil
  81. merhaba.. öncelikle fark ettim soru soran herkese cevap veriyorsunuz.. bu çok güzel.. tebrikler..
    soruma geleyim: benim arama 97 şahin olup araba elektriği tutmuyor.. yani gösterge ışıkları geliyor.. marş basmıyor.. sonra vurduruyoruz arabayı çalışıyor.. ama istop ettiğimiz tekrar çalıştıramıyoruz..
    marş dinamosu 0 değişti. akü değişti.. geriye şarj dinamosu kalıyor ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba 1997 model Tofaş Şahin aracınızın öncelikle şarj dinamosunun ölçümünün yapılması doğru olur.Şarj dinamosunun voltaj değeri 14 volt civarı çıkar ise akü'nün test cihazıyla kontrol edilip akü'de problem olup olmadığının kontrol edilmesi akü'de sorun yok ise elektrik kaçak kontrolü yapılmasında yarar var.Elektrik kaçak kontrolü sonucunda sorun çıkmaz ise sorunun kaynağı marş motoru yada marş motorunun elektrik bağlantılarından kaynaklı olabilir.Öncelikle marş motorunun ve akü'nün elektrik bağlantılarının sıkı ve temiz şekilde bağlı olduğundan emin olun.Saygılar.

      Sil
  82. mrb. ali bey benim sorunum renault 19 europa 1.4 aracım biraz serin ve nemli havalarda ilk çalıştırıp hareket ettiğimde belli bir süre hafif silkelemeli gidiyor gaza yüklendiğimde kesiliyor hızı azalttığımda yine aynı fakat bir kaç km gidince motor ısındığında kesiliyor.acaba sorun nedir. servise götürdüm ilk haliyle görmek lazım dediler ama sanayi 3 km oraya varana kadar kesiliyor .cevabınız için tşk. ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ferman Bey,Renault 19 Europa 1.4 aracınızın lpg'li olduğunu düşünerek lpg gaz beyni içinde biriken pisliğin boşaltılması ve boğaz kelebeğinin temizlenmesi doğru olur.Ayrıca bujilerin değişim zamanı yaklaştı ise yenilenmesinde fayda var.Saygılar.

      Sil
  83. Merhaba Ali bey. Aracım dacia solenza 2004 model. Bir sabah aracımı çalıstirmak istedim ancak marş bir iki denemeden sonra tık deyip durdu ve hiç basmadı. Ben herhalde radyoyu acık unuttum deyip O gun aracı vurdurarak çalıştırdım. 15 dk lik bir yolculuktan sonra durdurdum. Aksam dönüşte çalıştırirken sorun olmadi eve kadar geldim. Parkettikten sonra tekrar çaliştirayim dedim ancak gene marş basmadi. Ertesi gün tekrar vurdurarak çaliştirdim ve oto elektrikçi olmadiği için akü satan bir lastikçiye uğradim. Araba çalişirken aküyü ölçtü. Stop ettirdi ve tekrar caliştirmak istedi ancak marş gene basmayinca akünün tamamen bittiğini soyledi. Yeni akü taktık ve araba çalişti. 3-4 gündür kullanıyorum. Kafama takilan acaba şarj dinamosu mu bozuldu. Bozuldu ise yeni akü şarj olmadan ne kadar dayanır. Hayirli geceler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Masum Bey,2004 model Dacia Solenza aracınızın şarj dinamosu ölçümü yapılarak kontrol edilmesi doğru olur.Akü'yü yenilediğiniz yer muhtemelen şarj dinamosunun ölçümünü yapmış olmalı yinde kontrol ettirmenizde fayda var.Şarj dinamosu çalışmıyorsa alıcıları kullanma durumunuza göre akü 2-7 gün arası dayana bilir.Saygılar.

      Sil
  84. Meraba ali bey aracım 2006 model hyundai accent admira . Aracım 40 dakika kadar çalışmaz vaziyette farları açık kaldı ve 2-3 marşla çalışıyor sizce sıkıntı olur mu veya yapılması gereken bi tamir varmıdır.Ayrıca yaklaşık 15 km çalışır vaziyette sürdüm . Şimdiden Teşekkürler .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba 2006 model Hyundai Accent Admira aracınızın akü'sü oto elektrikcide tam kapasite şarj ettirilirse daha sağlıklı olur.Saygılar.

      Sil
  85. MERHABA ALİ BEY bende peugeot 307 1.6 benzinli araç var, uzun yolda giderken önce sırayla akü lambası sonra sırayla bütün ikaz lambaları abs.aırbag.motor arıza yandı stop yanıp sönmeye devam edince sağa zor çektim direksiyon bile çalışmaz oldu motor çalışıyor fonksiyonları çalışmıyordu, stop edip çalıştırmak istedim çalışmadı. akü bağlantısı yapınca araba kendine geldi. aküyü değiştirdim. 15 gün sonra yine şimdi arıza baş gösterdi araç bayılıyor marş basmıyor, 5-10 dk sonra düzeliyor sebebi nedir ustamm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Peugeout 307 aracınızın öncelikle şarj dinamosunun ölçümü yapılarak herhangi bir sorun olup olmadığı kontrol edilmeli.Şarj dinamosunun diyotlarında sorun olabilir.Ayrıca akü'nün kutup başını söküp 15 dakika bekleyerek tekrar akü bağlantısını yapıp durum kontrolü yapmanız uygun olur.Saygılar.

      Sil
  86. MERHABA ALİ BEY. ARACIM opel corsa c 1,3 cdti aracı zorlayınca yüksek devirlere çıkınca akü ışığı yanıyor ayağımı gazdan çekince sönüyor. bu sorun bir süre devam etti 1 ve 2. vites te tekrar yüksek devirlere çıktım ancak bu sefer önden şıkırtı sesi gelmeye başladı aşırı derecede. aracı stop ettim 2 dk sonra çalıtırdım ses geçti. sorun nedir anlamadım yardımcı olursanız sevinirm iyi günler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Opel Corsa 1.3 Cdti aracınızın şarj dinamosunun konjektöründe yada kömürlerinde sorun olabilir.Şarj dinamosunun bilyalarınında kontrol edilmesi uygun olur.Saygılar

      Sil

      Sil
  87. Tekrar Merhaba ali bey 307 aracımın sarj dinamosunun içinde ki konjektör değiştirildi, artık arıza göstermiyor ve sarjı normal olduğu söylendi fakat şimdi de aracın bütün farlarında titreme oluyor kırpar gibi sanki yüksek devirlere çıkınca düzeliyor düşük devirde yanıyor direksiyonu cevirince de devir saati düşüyor. Ne tür bir işler yapılmalıdır artık çözecek usta bulamıyorum burada.. Saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Peugeot 307 aracınızın vantilatör kayışı kontrol edilip,şarj dinamosu ölçümünü başka bir yerde yaptırmanız doğru olur.Şarj dinamosunun diyotlarında sorun olabilir.Saygılar.

      Sil
  88. Merhaba ali bey arabam 2000 model fiat tipo yolda giderken arabam bir kac silkelemeden sonra stop etti vurdurmamiza rahmen calismadi baska bir aku takip tamirciye goturduk elektrikci sorunun alternatordeki komurlerden kaynaklandigini soyledi ve degistirdi yaklasik 2 hafta sonra arabam yine calismiyor kapilari bile kitlenmiyor acaba sorun nedir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Mustafa Bey,2000 model Fıat Tipo aracınızı takviye yada başka akü takarak çalıştırmayı deneyin.Oto elektrikcide şarj dinamosunun ve akü'nün ölçümleri yapılarak sorunun kaynağı tespit
      edilebilir.Akü'de yada şarj dinamosu konjektöründe sorun olabilir.Saygılar

      Sil
  89. MERHABA ALİ BEY ARACIM 1998 MODEL RENAULT LAGUNA ARABAYI YENİ ALDIM RADYO TAKDIRDIM RADYO TAKDIRDIKTAN SONRA ARABAM MARŞI GEÇ ALMAYA BAŞLADI HELE GECELERİ RADYO VE FARLAR AÇIK GENE GİDERSEM ARABAM HİÇ MARŞ ALMAMA DURUMUNA GELDİGİ OLUO VE DİREK AKÜ TAKVİYESİ YAPIORUM 3.DEFA OLDU BU DUN ARABAM BAYIURDA KALDI AKU TAKVIYESIN MARŞA ŞAK DİE GEÇTİ SİZCE SORUN NE OLABİLİR AKÜMÜ ŞARJ TUTMUYODUR YOKSA ŞARJ DİNAMOSUNDAMI SKINTI VARDIR BİRDE ÖNEREBİLCENİZ AKÜ MARKASI HANGİSİ ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Furkan Bey,1998 model Renault Laguna aracınızın akü'sünün ve şarj dinamosunun ölçümlerini oto elektrikcide yaptırıp sorun tespiti yaptırmanız doğru olur.Sorun akü'dede olabilir şarj dinamosundada yapılacak kontrolle tam tespiti yapılabilir.Ac Delco,Varta,Mutlu,İnci önerebileceğim markalar.Saygılar.

      Sil
  90. Bmw e36 2.0 coupe aracımının şarj dinamosundan hırıltı geliyor,dinamonun içindeki bütün parçaları en kaliteli malzemelerden koydurdum ama ses yine geliyor,kimse sorunu çözemiyo,bu hırıltı sesini nasıl kesebiliriz,saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Mehmet Bey,Bmw E36 2.0 Coupe aracınızdan gelen hırıltı sesi başka bir yerden geliyor olabilir.Su devirdaim pompası yada hidrolik direksiyon pompası gibi iyi bir ustanın bizzat tekrar kontrol etmesinde fayda var.Saygılar.

      Sil
  91. Merhabalar,
    Bende fiat palio 1.6 1999 model araç var motor ısındıktan sonra vites geçiş devirlerinde daha belirgin akü simgesi yanıp sönmekte nedeni sizce nedir acaba? Şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Emrah Bey,1999 model Fıat Palio 1.6 aracınızın öncelikle akü bağlantılarının,şase bağlantısının ve şarj dinamosu üzerinde bulunan elektrik bağlantılarının kontrol edilerek oksitlenme yada gevşeme kontrolünün yapılması sorun bulunamaz ise şarj dinamosunun voltaj ölçümü yapılması doğru olur.Şarj dinamosunun voltaj değeri normal çıkarsa şarj lambasının bağlantısında gevşeklik yada oksitlenme durumu olabilir.Ayrıca vantilatör kayışının kontrol edilmesinde fayda var.Şarj dinamosu ölçümünde voltaj değeri düşük çıkarsa şarj dinamosunun içi açılarak kontrol edilmesi doğru olur.Saygılar.

      Sil
  92. Merhabalar
    Aracım 2013 dacia duster 1.5 dci 4wd yaklaşık 1 aydır şarj lambasının aracı çalıştırdıktan sonra sönük yanma problemi ile karşı karşıyayım şarj sistemi ölçümleri yapıldığında 13.6-14.1 arası değerler alınıyor problemin başlamasından bu yana araçta elektriksel olarak bir eksiklik(marş basmama,ışıklarda azalma vs.) yaşamadım fakat şarj lambası 1 aydır araç çalıştıtan sonra sönük bir şekilde yanmaya devam ediyor sorun nedir yardımlarınızı bekliyorum teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba 2013 model Dacia Duster 1.5 Dci aracınızın şarj dinamosunun ölçümü yapıldığında voltaj değerlerinde dalgalanma yok ise şarj gösterge lambasının bağlantılarında oksitlenme yada gevşeme durumu söz konusu olabilir.Voltaj değerinde dalgalanma var ise şarj dinamosunun içi açılarak kontrol edilmesi doğru olur.Saygılar.

      Sil
  93. merhaba 2005 model peugeot 307 1,4 hdi aracımda bugün seyir halindeyken arabanın birden komple elektriği gitti ve durdu araca hiç bir şekilde elektrik akışı mümkün olmadı gösterge panelindeki lambalar söndü camlar açık kaldı aydınlatmalar çalışmadı araca akü takılı değil gibi bi hal aldı ve kendine gelmedi bayram olduğundan dolayı birilerine de ulaşmam mümkün olmadı en son bi elektrikçi bulup getirdik akü ölçümü yaptığında akünün tamamen boşalmış olduğunu güç olmadığını söyledi takviye yapalım dedi ve takviye yapmaya çalışırken kabloların bağlanması sırasında kıvılcımlar çıkınca şu an bn karışmayim bayram sonu çekici çağırıp sanayiye götürmemizi söyledi sorun beyinden olabilir dedi. Arabayı evin önüne çektik bayram sonunu bekliyoruz da sormak istediğim şey araç hareket halindeyken akü boşaltır mı akü 1 senelik akü ve takviye sırasında neden öyle bi sorun olmuş olabilir tahmini olarak sorunun ne olduğu konusunda yardımcı olabilirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba İsmail.Bey,2005 model Peugeot 307 1.4 Hdi aracınızın akü'sü yada şarj dinamosu bozulmuş yada elektrik tesisatında kısa devre yapma durumu söz konusu olabilir.Tecrübeli oto elektrikcinin kontrol etmesi doğru olur.Mümkünse oto elektrikci kontrolünde başka akü takarak ön kontrolün yapılması uygun olur.Saygılar.

      Sil
  94. Merhaba Hayırlı bayramlar Peugeot 207 aracimla gece yolculugundaydim farlar azalıp artmaya başladı... 4 saat bole gittim ,bi anda tüm göstergeler yanıp sönmeye başladı pirpir yapıyordu resmen bu arada araç bi stop ediyor bi çalışıyor tekleyerek benzinlige girdim kaputu açtığımda aracı hafif salladigimda(istem dışı) şarj dinamosunun ordan kivilcimlar çıkmaya basladi elektrik kablolarınını bir birine sürter gibi ses çıkarıyordu bayram nedeniyle ne elektrikci ne çekici bulamadım 200 km yi 6 saate gittim zorlamadan en sonunda Abs akü lambası yandı silecekler kendiliğinden calismaya başladı direksiyon kitlendi durdum...tekrar çalışmadı tık tık sesten başka bişey yapmadı. ...İlginç olan hararetli 90 da fan çalışmadı bu arızalar ciddi şekilde arttı 80-70 arası hiç bişey olmuyordu..fan ile şarj dinamosunun ordaki kivilcimlar ne alaka anlamadım..şarj dinamosunun kayisininda 3 te 1 biri pürüzlu gibi sanki....sorunu nedir neye dikkat etmeliyim tamir sizce..şimdiden teşekkürler. ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Hasan Bey,Peugeot 207 aracınızın muhtemelen şarj dinamosunun iç kısmında yada şarj dinamosu elektrik bağlantı kısmında sorun oluşmuş olmalı.Şarj dinamo kayışınında kontrol edilmesinde fayda var.Önerim oto elektrikcinin kontrol etmesi yönünde.Geçmiş olsun. Saygılar.

      Sil
  95. Merhaba benim aracım toyota Corolla şarj lambası hiç bir şekilde yanmıyor sebebi ne olabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Toyota Corolla aracınızın şarj dinamosu ölçümü yapıldığında 14 volt civarı değer gösteriyorsa şarj dinamosu çalışıyor fakat şarj dinamosunun üzerinde bulunan soket yerine tam oturmamış yada oksitlenmiş olabilir.Diğer olasılık gösterge üzerindeki şarj lambasında yada bağlantısında sorun olabilir.Şarj dinamosu ölçümü yapıldığında 12 volt civarı değer gösteriyorsa konjektörde yada kömüründe sorun olabilir.Saygılar.

      Sil
  96. Öncelikle Hayırlı bayramlar diliyorum. Aracım 2010 peugeot 206+ 1.4 benzinli. Aracım çalıstırılma esnasında marş almıyor ve tiz bir metal sesi gibi (ciyaklama) ses geliyor. 2. de veya 3. de alıyor ve normal çalısıyor.
    Not: Bu durum bazı zamanlarda hiç olmazken bazı zamanlarda 5 10 çalıstırmada bir oluyor. Sebebi ne olabilir. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ömer Bey,2010 model Peugeot 206 1.4 aracınızın marş motorunun ve marş motoru üzerinde bulunan selenoid valfin kontrol edilmesi doğru olur.Marş dişlisinde yıpranma olabilir.Saygılar.

      Sil
  97. Ali Bey merhaba, ben genel anlamda 1-2 soru sormak istiyorum.

    Örneğin, konjektör ve kömür, tedbir amaçlı yenilenmek istense, bunun için alternatörün içinin açılması şart mıdır? Yoksa bunlar dıştan sökülebilen ve pratik değiştirme imkanı olan parçalar mı? En son, ötme sesi gelmeye başlayınca alternatörü açtırıp bilyalarını yeniletmiştim, ve hazır bu kadar açılmışken kömürlerinin de yenilenmesini istedim, adam ısrarla 1970 lerden beri bu işi yaptığı, sesin ondan olmadığı vs. vs. (ki ben zaten ses için dememiştim) kömürlerin yeterli olduğu vs. (halbuki 2 cm birşey kalmıştı) ısrarla yenisini takmadı, (tahminen köylü kurnazlığı; kömür de bitsin, yeniden gelsin, tabii karşısındakini aptal yerine koyana bir daha gelir mi diye de düşünmez nedense...)..

    Şimdi tabii sürekli aklımda, (nereden söktüğünü göremedim) pratik olduğunu bilsem üşenmeyip tedbir olarak yeni kömür (ve konjektör) taktırırım.. :) ..

    Bir de yine meraktan: Montaj delikleri vs. farklı yerlerde olduğu için (bildiğim kadarıyla) araçların alternatörleri birbirine uymuyor , peki acil bir durumda yaygın olarak bulunan bir araç markasının alternatörü, az bulunan (veya eski model) bir araca uydurulamaz mı? Gerek montaj yerleri ayarlanarak, veya orj. alternatörün dış kısmı bırakılıp iç kısmı farklı -yeni olandan uydurularak (melez) ? :)

    Şu anda herhangi bir sorun yok fakat bunları hep merak ederdim, bilmeyenler de okumuş olur, şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ayvaz Bey,bazı araçlarda konjektör ki kömürde üzerinde bulunur şarj dinamosunun içi açılmadan pratik şekilde yenilene bilir.Fakat bazı araçlarda konjektörünün ve kömürün yenilenmesi için şarj dinamosunun içinin açılması gerekir.Kullandığınız aracın konjektörünü oto parçacılarda dıştan şarj dinamosunun içini açmadan değiştirilebilir olup olmadığını öğrenerek temin edebilirsiniz.
      Farklı marka iki aracın şarj dinamoları genelde montaj yerleri,ürettiği elektrik kapasitesi(amper olarak) ayrıca kasnak çapları farklılık göstermesinden dolayı birbirlerine genelde uyum sağlamasada tecrübeli bir usta tarafından montajı yapılabilir.
      Farklı marka şarj dinamosunun iç kısımlarındaki parçalarda genelde birbirine uyum sağlamaz.Şarj dinamosunun içindeki parçalar birbirine milimetrik ölçülerde monte edilir ki bu işlemi yapmak daha zor olur.Saygılar.

      Sil
  98. Merhaba öncelikle sizi takdir ediyorum yüzlerce soruya yorulmadan cevap verdiginiz için hocam ben de 92 model öper vectra var a kasa araç ilk çalışmada tık diye alıyor ama 40-50 km gidiyorum araç isininca marş tık bile demiyor marş dinamosunu söktü usta kömürler değişti kollektor temizlendi olmaDi bu sefer başka bi usta baktı buna küçük kömür takılmış dedi gittim orijinalini buldum taktirde yine olmadı önceleri bir denirken tikliyordum çalışıyordu şimdi onu da yemiyor artık artik yola çıkınca gideceğim yere kadar hiç stop etmiyorum sizce neyden yapar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba 1992 model Opel Vectra aracınızın öncelikle şarj dinamosunun ölçümü yapılarak herhangi bir voltaj dalgalanması olmadığı yada voltaj değerlerinde sorun olmadığının kontrol edilmesi uygun olur.Ayrıca akü kutup başlarının ve şase bağlantısının temiz ve sıkı şekilde bağlı olduğundan emin olun.Sorun bulunamaz ise şase ve marş motoruna giden elektrik kablosunun kontrol edilmesi gerekli.Kablolarda sorun yok ise kontak bağlantılarını kontrol ettirmenizi tavsiye ederim.Saygılar

      Sil
  99. Merhabalar,

    2001 model dizel otomatik golf aracım uzun yolda yüksek devirlerde alternatör workshop arızası verdi. Tamirci şarj dinamosunu söktü ve dinamocuya gösterdiğini ve normal olduğunu söyledi şarj dinamosu ve akünün negatif kutbu arasında şase kablosu cekti. 150 tl ücret aldı. Ancak uzun yolda yüksek devirlerde ve yokuşlarda +- elektrik lambası ve alternatör workshop uyarısını ara sıra veriyor. Arıza nerde olabilir ne yapmam gerekir? yardımınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba 2001 model Wolsvagen Golf aracınızın oto elektrikci tarafından yüksek yüksek devirde şarj dinamosunun ölçümü yapılarak voltaj değerlerinin kontrol edilmesinde fayda var.Ayrıca şarj dinamosu kayış ve kasnağının kontrol edilmesi doğru olur.Saygılar.

      Sil
  100. Merhaba 94 model tempram var aracımız yolda arada sırada akü ışığı yanıyor sönüyor akü yu kontrol ettik 14.8 görünüyor.ama aku ışığı yolda arada sırada yanıp sönüyor sebepi ne olabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Mehmet Bey,1994 model Fıat Tempra aracınızın akü'sünün voltaj ölçümü motor çalışmaz durumdayken 12.6 volt civarı değer göstermesi,motor çalışır durumdayken 14.2 volt civarı değer göstermesi gerekir.Önerim öncelikle akü'nün bağlantılarının sıkı ve temiz olduğundan emin olun.Akü'nün ölçümünü motor çalışır durumdayken ve çalışmaz durumdayken kontrol ettirin.Vantilatör kayışının gerginlik kontrolünü yaptırın.Şarj dinamosu kablo ve bağlantısının iyi durumda olduğundan emin olun.Bu kontroller sonucunda sorun bulunamaz ise şarj dinamosunun içi açılarak kontrol edilmesi doğru olur.Konjektör arızası olabilir.Saygılar.

      Sil
  101. Merhaba 98 Model 1.6 16v Opel tigram var.
    Araç Rolantide Çalışırken Devir Saati 800/600 Arası gidip Geliyor. Sürekli değil ama ARada Sırada Yapıyor bunu. Ve Yolda Seyir halindeyken Farlar ve iç gösterge Panelindeki ışıklar Sellektör Yapıyormuş gibi Hafif kısılıp sonra normale dönüyor Bazende Airbag Lambası yanıyor. elektirikci Buji ve kablolarından yapar dedi Hepsini değiştirdi ancak sorun devam ediyor. Şimdide Şarj dinamosundan olabilir diyor sizce neyden yapar bunu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Gürkan Bey,1998 model Opel Tigra 1.6 16 valf aracınızın akü Bağlatılarının sıkı ve temiz şekilde bağlı olduğundan emin olun.Ayrıca vantilatör kayışının ve gerginliğinin kontrol edilmesi doğru olur.Sorun bulunamaz ise şarj dinamosunun kontrol edilmesi uygun olur.Saygılar

      Sil
  102. Merhaba, 2004 honda civic aracımın aküsünü 2 ay önce taktırdım. Bu gün şarj lambası yandı ve aracım yolda sinyal sesi gibi tık tık, tık tık ses gelmeye başlayınca kenara çekip stop ettim. marşa bastım çalışmadı.beş dakka sonra denedim çalıştı 3 km sonra istop etti esp lambası yandı direksiyon sertleşti. akünün doluluk göstergesi yeşil renkte iken şimdi bembeyaz. aracı çalıştırmak için şarj aleti ile bir miktar şarj edip eve kadar geldim.aküyü ölçtüğümde 11,8 çıktı. araç çalışırken akü şarj olmuyor ve araç direkt aküden yiyor. sorun nerde olabilir. saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ahmet Bey,2004 model Honda Civic aracınızın vantilatör kayışının ve gerginliğinin kontrol edilmesi doğru olur.Sorun bulunamaz ise büyük olasılıkla konjektörde yada kömürlerinde sorun olabilir.Saygılar

      Sil
  103. Merhaba Ali Bey, 2012 Model Ford Fiestam var. Eylülde almıştım, yani tam 4 yıl oldu. Geçen gün arabaya bindim, çalıştırmadan önce arabada beklerken 20 dk müzik dinledim, sonlara doğru teyp ışıkları kapanıp açıldı, ilkkez karşılaştım bu durumla. Daha sonra arabayı çalıştırmak için anahtarı çevirdiğimde bütün göstergeler garip bi şekilde pırpır ederek yanıp sönmeye başladı fakat motor hiçbi şekilde çalışmadı, motor hareketlenme olmadı. daha sonra dörtlüleri yaktığımda teyp kapanmaya başladı. en son çıktım arabadan , otomatik kapanan aynalar bile hareket etmedi. Sizce 4 yılda akü bitmesi normal mi, yoksa başka bir arıza olabilir mi? geçen ay yoğun yağıştan dolayı otoparkta su birikmesinden dolayı aracın içine zeminden su girmişti ve 1 hafta boyunca öyle kalmıştı farketmediğim için. ford servisine götürüp halıları çıkarttırıp kuruttum, bakım yaptırdım, elektronik aksamda bi sıkıntı olmadığı söylendi. Şimdi böyle bi sıkıntı olunca şüphelendim. su yerden 1,5 karış filan yükselmiş sanırım yağmur yağdığında, yani motora gelemez sanırım. Sizin fikriniz nedir? aracım 4 yıllık, km'si 14.000'de. Yardımlarınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba 2014 model Ford Fiesta aracınızın büyük olasılıkla akü'sü boşalmış yada bozulmuş olmalı.Gereksiz masraf yapmamak için akü'nün test edilmesi doğru olur.Saygılar.

      Sil
  104. s.a... kolaygelsin benim sorunum aracım çalışınca ışıklar ve gösterge titreme yapıyor ölçüm yaptım volt 14.9 ile 14 arasında sürekli gelip gidiyor ışıklar o yüzden dalgalanma yapıyor olabilir mi.konjektör mü arızalı acaba... akü hiç boşalmadi şarj yapıyor ama dediğim gibi dalgalanma var ışıklar kısılıp açılıyor bir cevap verirseniz sevinirim kolaygelsin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykümselam şarj ölçümünü alıcılar kapalıyken(teyp,far,klima vesaire) tekrar kontrol edildiğinde aynı voltaj dalgalanması oluyor ise şarj dinamosunun kontrol edilmesi doğru olur.Konjektör arızası olma ihtimali yüksek.Aıcılar açıkken tek tek açıp kontrol etmeniz doğru olur dalgalanma oluyor ise alıcılarda yada bağlantılarında sorun olabilir.Saygılar

      Sil
  105. merhaba ali bey öncelikle sorunumun hikayesini anlatayım. 1969 model anadol marka otomobilim var. aküm sıfır mako marka 65 amper dinamom sıfır. dijital olmayan voltametre ile akım ölçüldüğünde 13.8 14.2 arası değerleri görebiliyoruz. dijital voltametre ile aynı ölçüm yapıldığında voltametrenin ekranı tabiri caizse kafayı yiyor değişken sabit olmayan 35-43-21-70 ve benzeri gi rakamları arkası arkasına yakıp söndürüyor. dinamoyu dışarı çıkardığımda 14 voltu görebiliyoruz. araç çalışırken teyp açarsam çok yüksek bir gürültü geliyor. bu arada ilk teyibi yaktı araba bu 2. teyp şase kablolarını komple yeniledik aracın faydası olması dinamoyu sıfır yenisi ile değiştirdik fayda yok aküyü yeniden değiştirdik fayda yok. çakmak soketine akım koruması olmayan ne taktıysam yandı. lütfen bana yardım edin...

    YanıtlaSil
  106. Merhaba ali bey 1997 honda civic 1.4 aracim a takviye yapinca calisiyor kontagi kapatinca calismiyor neden olabilir

    YanıtlaSil

Popüler Yayınlar