Dost Siteler



SİLİNDİR KAPAK CONTASI

SİLİNDİR KAPAK CONTASININ GÖREVİ VE SORUNU;



Silindir kapak contası motordaki ön önemli sızdırmazlık elemanlarından birisidir.Silindir kapak contası,silindirlerde oluşan aşırı sıcaklık ve basıncın motor bloğuna geçmesini engeller. Silindir kapağı ve motor bloğu arasında conta görevi görür. Ayrıca yanma odasıyla motor bloğu arasında soğutma suyu sızıntısını önler.

 

Contanın aşınmasının yada yanmasının en büyük sebebi, motorda oluşan yüksek hararetin contaya zarar vermesiyle oluşur.Aşırı ısınmayla conta şişer, eğilir yırtıklar ve delikler oluşabilir.


CONTANIN HASAR GÖRDÜĞÜ NASIL ANLAŞILIR?

 1. Genleşme kabındaki suya bakılır. Bu suda yarı sarımtırak renge dönme, köpüklenme belirtileri varsa veya yağ tanecikleri suyun üzerindeyse conta motor yağını soğutma suyuna kaçırıyor yani conta yanmış olabilir.

2.Yağ kontrol çubuğu çekilip, ucundaki yağ iki parmak arasına alınıp parmaklar birbirine sürülerek akışkanlık kontrol edilir. eğer bu yağ olması gerektiği gibi akışkan değilse ve su karışmış gibi bir his uyandırıyorsa conta soğutma suyunu yağ haznesine kaçırıyor olabilir.

3.Egzos çıkışından normal hava sıcaklığında yani kışın soğuk havada ısınan motordan gözlemlenecek nem yoğunlaşması harici, beyaz duman çıkışı görülüyorsa conta hasarlı, soğutma suyu yanma odalarına sızıyor egzosdan atılıyor olabilir.

4.Soğutma suyunda sürekli su eksilmesi görülebilir.

 CONTA YANIK HALDE ARAÇ KULLANILMAYA DEVAM EDİLİRSE NE OLUR?

1.Yağa karışan su, yağın akışkanlığını ve yağlayıcılığını bozacağından, yağlama ihtiyacı duyulan bölgelerde hatalı yağlama sonucu ,yataklarda, subap bölgelerinde, iticilerde, subaplarda ,pistonlarda hasarlara yol açabilir.

2.Hararete bağlı olarak üst kapak gönyesinin iyice bozulması ve taşlama gerektirmesi durumları söz konusu olabilir.

3.Daha sonraki aşamada motor tamamen kullanılmaz hale gelir,yada motor kitlenir.

 Conta yanması ciddi bir durumdur ve ihmal edilmeden en kısa zamanda contanın yenilenmesi gerekir.

 

Belirtilerden şüpheleniyorsanız uzman kişiler tarafından kontrolünü yaptırmanız daha büyük hasarların oluşmasının önüne geçebilir.

Sosyal Ağlarda Paylaş :
Paylaş Tweetle Google+ Digg

66 yorum:

  1. Merhaba ali bey, clio 1.4 8valf
    Aracım ekzozdan hafif beyaz buhar ile birlikte su damlaması yapıyor.
    Bununla birlikte yadek su deposu soğuk iken minimum, motor ısınınca max seviyeyi aşıyor. suyun rengi normal ancak yağı hafif sararmış ve saydamlığı bulanmış gibi. buji diplerinde yağ birikimi var ve contadan aşağı doğru yağ sızmış gibi. Ayrıca fan geç açıyor ve düşük devirde iken sarsıntılı çalışıyor.
    İyi bayramlar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Serhat Bey,Renault Clio 1.4 8valf aracınızın öncelikle soğutma suyunda hava alma işlemi uygulanmalı ve silindir kapak contasının bizzat usta tarafından kontrol edilmesi doğru olur.Saygılar.

      Sil
  2. Ali Bey merhaba aracım 2004 model Megane scenic aracta önce bir yanık kokusu ve ardından motor arıza lambasi yandı kısa süre sonra tekrar sondu. Ertesi gün tekrar aracı kullandım hiçbir soru yoktu evime 200 mt kala klimayi açtım yine koku ve motor arıza lambasi yandı devam edip park ettiğimde araç hararet yapmıştı radyator suyu çok azalmıştı sarı renkte dışarıya sicramisti yetkili servise çekici ile gönderdim, servis motor contasinin yandigini ve ortalama 7000 ila 8000 arası bir maliyet çıkardı başka bir ustaya aracı goturdugumde öyle birşey olmadığını iletti ve Termostatini değiştirdi yokuslarda aracı kullandı lamba yanmiyordu başka bir ustaya daha götürdüm araçta pas olduğunu iletti motoru yikadi antifiriz konulmadigini ve aracın pasının akitilmasi gerektiğini belirtti o da öyle bir arıza olmadığını bildirdi sonrasında 1500 km yol yaptik ve yol boyunca hararet yukselip motor arıza lambasi yandı ancak rolantide kullanıp kontrol altına alabildik aslında son durum hararet yükseldiğinde es zamanlı motor arıza lambasinin yanmasidir, conta yanmis olsa bu kadar yol yapılabilir mi ve hararet yükselme sebebi ne olabilir motor arıza lambasi neden yanabilir bilginiz rica ederim . Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba 2004 model Renault Megane aracınızın su eksiltme durumunu kontrol edip sürekli su eksiltme durumu var ise ve su kaçağı gözükmüyorsa silindir kapak contasından şüphelenile bilir.Aracınızda sürekli su eksiltme yok hararet yükselmesi gözlemleniyorsa radyatörün içten ve dış hava kanallarının temizlenip fan müşür'ünün yenilenip fanların düzgün çalışıp çalışmadığının kontrol edilmesi doğru olur.Ayrıca vantilatör kayışının ve klima kayış ve bilyasının ve su devirdaim pompasının kontrol edilmesi uygun olur.Saygılar.

      Sil
  3. Merhaba ali bey benim clio 1.4 arabam var sürekli su eksiltme sorunu var sadece hareket halindeyken oluyor daha önce hararet yapmasından dolayı conta deyişti subap ayarı yapılmadı usta gerekyok dedi ama sorun hala geçmedi araba yolda giderken genleşme bidonuna su basınç yapıyor hortumlar aşırı sıkışıyor teşekkürler iyi akşamlar

    YanıtlaSil
  4. Merhaba ali bey yorumunuz icin şimdiden tesekkur ederim.aracım Volkswagen Crafter 2008 model 109 luk bir ay önce enjektörleri çok yakıyor diye temizlettim ayarladık Şimdi de çok yakıyor 1 litre ile 6.4 kilometre yapıyor ve siyah duman atıyor tamirci Turbocuya gönderdi Turbo ayarları bilgisayardan normal çıkıyor turbocu Turbo da bir şey bir şey yok dedi sadece hafif yaglanma var diyor egzoz tıkalı olabilir dedi Egzozcu da katalizör de tikanma yok diyor ne yapacağımı şaşırdım Şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Vedat Bey,2008 model Volswagen Crafter aracınızın hava filitresi,mazot filitresi,mazot pompası ve egr valfinin kontrol edilmesi doğru olur.Ayrıca gereksiz masraf yapmamak için öncelikle arıza tespit cihazına bağlanıp kontrol edilmesinde fayda var.Saygılar

      Sil
  5. merhaba ali bey cevap için şimdiden teşekkürler.Aracım palio 1,2 8v 2001 model araç motor ile silindir kapağının birleştiği yerden su sızdırıyor ama çok az su haznesinin eksildiği bile belli olmuyor.sorum illaki contanın değişmesi gerekiyormu yada dışarıdan bir şekilde yamasak tıkasak bir sorun olurmu kuvvetli yapıştırıcılar varmış sorun olmaz ise tıkayacağımı düşünüyorum tekrar teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Mehmet Bey,2001 model Palio 1.2 8 valf aracınızın silindir kapak contasının yenilenmesi daha doğru olur.Saygılar

      Sil
  6. Ali bey cevap için şimdiden teşekkürler. Aracım Renault megan 2000 model 16 valf dır. İlk arabayı calıştırdığım da beyaz duman atıyor, yağ eksiltiyor ve hararet çıkıyor. Bunun nedeni nedir? Bilgi verirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba 2000 model Renault Megane aracınızındaki belirtiler silindir kapak contasında sorun olduğunun göstergesi.Silindir kapakta sorun olduğundan emin olmak,başka bir sorun varmı kontrol etmek ve gereksiz masraf yapmamak için ustanın bizzat aracı görmesi doğru olur.Saygılar

      Sil
    2. Ali bey silindir kapak contası nın sorun olduğunu biz nasıl anlarız ve ustaya gösterdiğimizde açmayınca belli olmaz diyor ve 3000 yada 4000 gider diyorlar.

      Sil
    3. Merhaba Ebru Hanım 2000 model Renault Megane aracınızın motorunda gözle görülür su kaçağı yok aracınızda sürekli su eksiltme durumu yada contanın olduğu yerde yağ kaçağı var ise ve hararet sürekli yükseliyor,beyaz duman yada egzosdan fazla miktarda su akıyor,radyatör suyunda köpüklenme yada beyazımsı tabaka oluşuyor ise silindir kapak contası zarar görmüştür.Daha önce motor yüksek derecede hararet yaptı ise silindir kapakta eğilme yamulma durumu oluşmuş ise silindir kapağın taşlanmasıda gerekir. Motor içindeki parçalar zarar görmüş ise komple motor rektefiyesi yapılması gereke bilir.3-4 bin lira gibi rakamlar en kötü ihtimal olan motor rektefiyesi yapılması durumu için yapıla bilecek masraf.Güvendiğiniz bir ustaya tekrar aracı göstermenizi ve araç yapılırken aracın başında durmanızı tavsiye ederim.Saygılar

      Sil
  7. Merhaba ali bey aracıdmda radyotör delindi. arabayı stop ettim. sonra çalışmadı en sonunda çalıştı bende eve geldim fakat araba iki kere harerete kalktı. durum bende tekrar soğuyunca eve geldim. Servis geldi aradılar conta yakmış oalbilirsin dediler. Sizce ne olmuş olabilir. araba 2015 corolla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Önder Bey,2015 model Toyota Corolla aracınızın silindir kapak contasının kontrol edilmesi gerekli.Servis silindir kapak contasının yanmış olabileceğini söylemiş fakat ön kontrolün yapılması doğru olur.Saygılar

      Sil
  8. Iyi aksamlar benim aracim clio 1.4 8v sorunum şu aracimin hafta sonu bujilerini degistirdim bujinin 1 tanesinin atesleme kismi pasliydi tamircimde sorun silindir kapak contasi dedi aracim calismadigi halde bile 2 gun icinde 1 cay bardagi kadar su eksiltiyor hafta sonu silindir kapak contasini degistirmek istiyorum ama kafamda bazi soru isaretleri var tamircim belki tornaya gitmez sadece contayi degistirebiliriz dedi sizce bu dogru bi islem mi yoksa her halükarda tornaya gitmesi gerekiyor mu tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Volkan Bey,Renault Clio 1.4 8 valf aracınızın silindir kapak yüzeyinde deforme,yamulma gibi durum yok ise silindir kapağın taşlanmasına gerek kalmadan silindir kapak contası yenilene bilir.Ustanızın söylemi bunu anlatmakta.Saygılar

      Sil
  9. Merhaba ali bey.vw polo 2001 1.4 16v. 1 sene once hararet sorunu sonucu fan, termostat degistm. Hersey iyi giderken 1 aydir araci soguk halde calistirip yaklasik 10-15 km yol gidince hararet 90 i gecip 110 yaklasiyor. Tekrar 90a dusuyor tekrar artiyor. Bu durum uzun yolda boyle surup gidiyor. Sorun ne olabilir? Tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ali Bey,2001 model Wolsvagen Polo 1.4 16 valf aracınızın termostadının ve fan müşürünün kontrol edilmesi doğru olur.Saygılar

      Sil
    2. Aracimin sorunu hararet musurunun degistirilmesiyle cozuldu. Tesekkurler yardimlariniz icin Ali bey.

      Sil
  10. Merhaba ali bey 2004 fiat sitilo aracım var 1.6 litre daha önceden motor yaptırdım bu gece arabamı çalıştırdığimda eksozdan yoğun bir beyaz duman geldi aracım lpg li bekledim biraz dumanı keser diye ama kesmedi hafifte eksozdan su geliyordu fakat aracım su eksiltmiyor enjoktörlerden kaynaklı bir sorun olabilirmi yoksa ust kapak contası mı yanmıştır saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba 2004 model Fıat Stilo 1.6 aracınızda su eksiltme durumu gözlemlenmiyor ise soğuk havanın etkisiyle egzos'dan beyaz duman ve bi rmiktar su çıkarması normal sayılır.Saygılar

      Sil
  11. Merhaba Ali bey. Aracım pug 207. Aracım çekişinde hicbir sorun yok. Su eksiltme yok.yağ eksiltme yok. Ayrıca yağ tertemiz. Hararet problemi de yok. Sadece radyatör genleşme kanındaki suyun üzeri tahinimsi bir renk aliyor. 2 kere antifirizi degistirdim yine ayni. Conta yanik olsa ve radyatör suyuna yağ karissa yağda eksilme olmaz mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba sizinde düşündüğünüz gibi silindir kapak contasının zarar görmesinden dolayı soğutma suyuna motor yağı karışınca radyatör içinde ve genleşme kabında tahinimsi bir tabaka oluşması durumu söz konusu olmakta.Aracınızda su ve yağ eksiltme durumunun olmadığını belirtmişsiniz.Uzun süreli takip sonucunda yağ eksiltme durumunun olmadığına kanaat getirdiyseniz radyatör içi ve genleşme kabı temizleyici sıvıyla temizlendikten sonra tekrar kireçsiz su ve antifiriz koyulup durum kontrolü yapılabilir.Saygılar

      Sil
  12. Merhabalar şimdiden cevap için teşekkürler araç 2001 model renault kangoo 1.9 dizel genleşme kabındaki su arac ilk çalışmada dahi basınç oluşuyor ve genleşme kabından duman çıkıyor ustaya gösterdiğimizde araç contası değişmesi gerekiyor dedi sizce ne olabilir not:araç hararet yapmadı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba 2001 model Renault Kango 1.9 dizel aracınızın silindir kapak contası yıpranmış yada zarar görmüş muhtemelen hava yakıt karışımı sıkıştırılırken basıncı su içine kaçırıyor.Saygılar

      Sil
    2. Çok teşekkürler.Birde Usta üst kapağın rektefeye gitmesi gerekli dedi bu ne anlama geliyor.

      Sil
    3. Silindir kapağın eğilme yada pürüz oluşması durumda silindir kapak yüzeyinin taşlanıp subap yuvalarının temizlenip alıştırılması durumu.Saygılar

      Sil
  13. Merhaba ali bey 2009 megane 3 aracımın genlesme kavanozu nda az bi su kalmış üzerine 1 litre antıfirZ attım servise gittim termostatan kaçırdığını söylediler termostat ve musuru değiştirdiler su kaçağı beyaz duman vb gıbi şeyler yok ama yolda giderken hararet gostergesi (dijital) 90 da olması gerekirken 30 a düşüyor 5 sn ye kadar duruyor normale dönüyor bazende 120 ye çıkıyor 5 snye snra 90 düşüyor neden olabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Renault Megane 3 aracınızın ısı müşürünün yenilenmesi büyük olasılıkla sorunu çözecektir.Gereksiz masraf yapmamak için ısı müşürünün ve bağlantısının kontrol edilmesi doğru olur.Saygılar

      Sil
  14. ali bey benim megan 2009 1.6 benzinli hustaya gitim yağa su kaçırıyor ne yapmam lazım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba 2009 model Renault Megane 1.6 Benzinli aracınızın en kısa zamanda silindir kapak contasının yenilenmesi gerekli.Bu şekilde kullanmaya devam ederseniz motor yağı bozulacak ve motor parçaları çok çabuk şekilde zarar görecektir.Saygılar

      Sil
  15. merhabalar 1999 model megan1 8 valf gazlı aracımda genleşme kabında yağ bulaşığı ve terleme gibi baloncuklar mevcut motor bloğu arasından yağ sızıntısı mevcut yağda su karışımı yok sabahları benzinde teklemeli çalışma var su eksiltme yok conta sorunu veya üst kapak çatlak problemi olabilirmi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba 1999 model Renault Megane 1 8 valf aracınızın silindir kapak contasından hava basıncı saoğutma sisteminde kaçıyor olabilir.Silindir kapak contasının usta tarafından kontrol edilmesi doğru olur.Saygılar

      Sil
  16. Merhaba Ali bey.Benim aracım 2006 model Toyota corolla ..Aracıma su koyuyordum eksiltme yoktu ancak kış olunca sadece antifriz koyduk eksikti.Sonra aracı kaldırdılar Altan baktı antifriz koyan usta üst kapak contasından kaçırıyor dedi .Açıp üst kopak contasını değiştirdi ancak sürat yapınca yani bir saat araba sürünce yine üst kapak contasından kaçırıyor.Ayrıca araç rölantide titriyor.Ne yapmamız lazım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Semih Bey,2006 model Toyota Corolla aracınızın öncelikle antifirizin ölçülerek fazla yoğun ise kireçsiz su ilave edilerek durum gözlemlene bilir.Antifiriz miktarı fazla ise sorun yaratabilir.Ayrıca contayı değiştiren ustanın bizzat kontrol etmesinde fayda var.Yanma odasına su sızıyor ise motorun çalışmasını bozabilir.Usta tarafından kontrol edilmesi gerekli.Saygılar

      Sil
  17. Merhaba ali bey arabam toros 1990 model genleşme kabında sarı renkte sıvı mevcut tekleme ve düzensiz çalışma var yağda ve hararetde sıkıntı yok contadan olabilirmi teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Serkan Bey,1990 Model Renault Toros aracınızın genleşme kabındaki sarı renkli sıvı radyatör içinin kirlenmesinden ileri geliyor olabilir.Aracınızın radyatör suyunda sürekli su eksilme durumu var ise silindir kapak contasından şüphelenilebilir.Aracınızın radyötör suyunda su eksiltme yok iseTekleme ve düzensiz çalışma durumu için ateşleme sistemi kontrolü,karbüratör temizliği,hava yakıt karışım ayarı,avans ve subap ayarı kontrolü yapılabilir.Saygılar

      Sil
  18. MERHABA ALİ BEY 97 MODEL 1.4 BENZİNLİ OPEL CORSA KULLAIYORUM SON ZAMANLARDA GENLEŞME KAPINDA SU AZALDIGINI FARKETTİM HATTA HİÇ KAMADIGINI AMA SU KOYMAK İÇİN KAPAGI ACTIGIMDA SUYUN BİRACININ GERİ GELDİGİNİ FARKETTIM USTAYA GİTTİM CONTA YANIMIS DEDİ HARARET YÜKSELMİYOR YAGIN AKISKANLIGI NORMAL BUGUN ROLANTİDE CALISIRKEN GAZ VERDIM GENLEDME KABINDAKİ SU YUN UZERİ BEYAZ KOPUK OLMUS VE EKZOZDAN BEYAZ DUMAN VE SU GELİYOR GİBİ GAZA BASINCA

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba 1997 model Opel Corsa 1.4 aracınızda su kaçağı olmadığından emin olun.Kış aylarında egzosdan beyaz duman ve bir miktar su çıkması normal sayılır.Genleşme kabında beyaz köpük oluşması ve motor suyunun eksilmesi silindir kapak contasının zarar gördüğünün işareti diyebiliriz.Saygılar

      Sil
  19. Merhabalar Ali bey,
    2004 kia rio 1,5 benzinli aracımda su eksiltmesi var dışardan herhangi bir sızıntı yok gibi su ve yada bir anormallik yok ama bazen soğuk havalarda kısa mesafede bile fan çalışıyor ne önerirsiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Sedat Bey,2004 model Kia Rio 1.5 Benzinli aracınızın öncelikle su kaçağı kontrolü yapılarak herhangi bir su kaçağı olmadığının kontrolü özellikle motor sıcakken biraz gaz vererek kontrol edilmesinde fayda var.Aracınızın su soğutma sistemininde hava alma işlemi yapılıp herhangi bir su kaçağına rastlanmaz ise bir süre su eksiltme durumunu takip ederek kontrol etmeniz doğru olur.Su eksiltme durumu devam eder ise silindir kapak contasından olma ihtimali yüksek.Saygılar

      Sil
  20. Arkadaşlar merhaba bende 2015 model Nissan qhasgai aracim var. Kışın arabamı çalışırken arabam romantik halindeyken stop ediyor servise birkaç kez gitmem bile sorunumu gideremediler ve benim aracim gibi 6 adet Nissan araçta bu şekilde sorun var. Acaba araacımız kusurlumu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba 2015 model Nissan Qashqai aracınızın özellikle soğuk havalarda ortaya çıkan rolantide dalgalanma ve stop etme sorunu genel bir sorun olabilir.Mümkünse başka servisle irtibata geçerek detaylı bilgi almaya çalışmanız doğru olur.Sorunun çözülmesi için kullanıcıların şikayetlerini yetkili birimlere iletmesi doğru olur düşüncesindeyim.Saygılar

      Sil
  21. Ali bey merhaba opel corsa 1.2 enjoy benzinli aracta motor kapaginda sarimtirak kremamsi camur gbi bir tabaka vardi egzos dumaninda ve yag cubugunda bir anormallik yok su eksiltmiyor ama ben hep kisa mesafede kullbiyorum 4 veya 5 km sabahlari gdip aksamlari geri geliyrum szce bi sikinti varmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Opel Corsa 1.2 Enjoy Benzinli aracınızın yağ kapağında oluşan kremsi tabaka özellikle kış aylarında kısa mesafe kullanımlarında görülmekte.Aracınızda yağ eksiltme ve su eksiltme durumu yok yağ kapağından fazla miktarda üfleme yapmıyor ise korkulacak bir durum olduğunu düşünmüyorum.Karter havalandırma bağlantılarında tıkanma durumu olmadığı kontrol edile bilir.Saygılar

      Sil
  22. Merhaba 2010 model i30 kullanıyorum ilk sahibiyim dün araç kullanırken biraz ani şekilde vites değiştirip gaza yüklendim arkadaki araç nedeniyle birden küçük bi patlama sesi gibi birşey oldu gaza bastığımda ıslık sesi e benzer bir ses çıkarmaya başladı tamirciyi aradım turbo bozulmuş olabilir gaza yüklenmeden yavaş gel dedi baktılar araca turbo mili kırık dediler 900 lira tamir 200 işçilik artı hava ve yağ filtresi değişmesi gerekiyor dediler daha ocak ayında bakımdan çıkmıştı 90bin bugün de turbo şarjımı ne varmiş o da değişecek dediler 500 600 de o olurmuş tanıdık bir yer ama yine de sormak istedim servise mi gitseydim yapılan işlemler doğru mudur bilemedim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Zeynep Hanım,2010 model Hyundai İ30 aracınızın başka bir turbo ustası tarafından tekrar kontrol edilmesinde yarar var.Aracın bizzat incelenmesi gerekli.Turbo milinde sorun olma olasılığı yüksek iyi bir turbo ustasının kontrol etmesi doğru olur.Saygılar

      Sil
  23. Merhaba Ali bey aracım 2000 model Fiat Marea 1.6 sx Aracı alalı 1 hafta oldu size detaylı bir şekilde neler yaptırdım anlatayım sorunun ne oldu belki buradan yola çıkarak anlaşılır. Aracı bakıma soktum buji, yağ ve filtreler değişti ertesi gün benzin kokusu vardı şamadırasının üst borusunda delik varmış sızdırıyordu şamandıra da değişti aynı gün oto teybi taktırdım ve oradan ayrılırken araç eksozundan yoğun bir duman çıkmaya başladı, teklemeler vardı araç ısındıktan sonra yolda baktım duman kesmişti ertesi gün motor soğukken tekrar yoğun duman attı ustamı aradım kapak contası yanık dedi sonraki gün tamire götürürken sürekli eksozdan beyaz duman atarak ve tekleyerek tamirciye ulaştım, hemen tamire başladılar bende oradan ayrılarak ertesi gün aracı olmaya gittim araçta o gün hiç duman atma yoktu conta değişmiş üst kapak kapakcıda yapılmış alt kısım ve üst kapak tazyik ile kontrol edilmiş sübaplar ve lastikleri değişmiş eve gelene kadar bir sorun yoktu. Ertesi gün sabah motor soğukken çalıştırdığımda 30 sn sonra tekrar yoğun bir duman ve eksozdan damla damla sıvı akıyordu, sıvıyı elimle kontrol ettiğimde benzin kokusu vardı gaz verdiğimde ortalığı dumanda bıraktı. Ustayı aradım sebebini sordum bana 50-100 km git düzelir dedi içeride kalan antifiriz ve benzin dedi. Sizce sorun gerçekten bumu yoksa başka problem vardı da boşunamı kapak contası değişti? şimdiden cevabınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Mesut Bey,2000 model Fıat Marea 1.6 Sx aracınızın arıza tespit cihazına bağlanarak kontrol edilmesi gerekli.Sorunun kaynağı enjektörler yada sensör arızası olabilir.Ustanın bizzat arıza tespit cihazına bağlayarak durumu kontrol etmesi gerekli.Saygılar

      Sil
  24. Ali bey merhaba
    2011 model opel astra j kasa dizel aracım var. Uzun süredir en kısa sürede servise götürün uyarısı veriyor daha sonra hafif gaz kesiyor sürekli olmuyor ama ara ara karşıma cıkıyor yakın zamanda arabayı satmayı planlıyorum alacak arkadşında midesini bulandırmasın sizce neden yapar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Osman Bey,2011 model Opel Astra J kasa Dizel aracınızın arıza tespit cihazına bağlanarak kontrol edilmesi doğru olur.Sensör arızası olabilir.Saygılar

      Sil
  25. ALi Bey kolay gelsin
    1977 Model Murat 131 1.6 T-stop aracım var seyir halindeyken hararetin yükselmeye başladığını fark ettim. 110 a felan dayandı fark ettikten 2-3 km sonra baktım düşmüyor arabayı kenara çekip stop ettim ve hararetin düşmesini bekledim hararet düştükten sonra tekrar gitmeye basladım ve kısa süre sonra tekrar hararet yükseldi. daha sonra arabanın içinde fark ettimki kalorifer peteğinin arkasında bulunan radyatör peteği deniyor herhalde oradan antifirifizi olduğu gibi arabanın içine akıtmış ve radyotorde su kalmamış. Radyatör peteğinin borusu çürüme yaparak iç taraftan kırılmış ve antifirizi boşaltmış.Arabayı düşük hızda sanayiye kadar götürdüm harareti yükseltmeden radyatör peteğini değiştirdik suyunu tamamladık hiç bir sorun kalmadı.700 km de yol yaptım. Bu aralar arabanın çekişi biraz düştü aklıma takıldı acaba contayla ilgili bir sıkıntı olmuş olabilirmi. Şunu belirtmek isterim arabaya hararet yaptırmadım yani buharlar bilmem neyler çıkmadı.Genelde ormana giderken kullanıyorum arabayı taş toprak hava filtresi felanmı eskidi acaba çekiş ile ilgili görüşleriniz nelerdir.Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Mehmet Bey,1977 model Murat 131 1.6 aracınızın soğutma suyunda eksilme motor yağında bozulma durumu yok ise çekiş düşüklüğü sorunu için aracınızın genel bakımdan geçmesi doğru olur.Saygılar

      Sil
  26. Üstad kolay gelsin. 1994 model broadway sahibiyim sorunum hararet gösterge 4. Çizgiye kadar geliyor şehir içinde, uzun yolda güce bindiği zaman da 3 le 4 arasında oynuyor. Düz yolda ilerlerken de 3 ün altına iniyor. Hiç buharlar çıkacak şekilde hararet yapmadım. Soğutma sıvısında gözle görülür bir eksiklik yok, yağ 5 bin km önce değişti seviye de alışkanlık normal, araç fan açıyor usta yazlık termostat taktı (75 derece) ancak hararet yine yükseliyor biraz yol yapınca tekrar normale dönüyor ne olduğu anlayamıyorum. Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Volkan Bey,1994 model Renault Broadway aracınızın radyatörünün iç kısmının ve dış hava kanallarının temizlenmesi doğru olur.Saygılar

      Sil
  27. Aracim 2002 model1900 reno kango asiri hararet yapmaya basladi suya sanirim yag karisiyor kahverengimsi renk almisgiderken cekis dusuyor yakit yakmiyor saygilar

    YanıtlaSil
  28. Merhaba 2002 model 1.9 dizel Renault Kangoo aracınızın silindir kapak contası yanmış yada zarar görmüş olabilir.Ustanın kontrol etmesi doğru olur.Motorun zarar görmemesi için en kısa zamanda kontrol edilerek onarılması gerekli. Saygılar

    YanıtlaSil
  29. ALİ BEY hayırlı aksamlar bende renault kango 1.9 dizel 2003 model arac var hararet yapmadı fakat su eksiltmesi yapıyor her 100 km de hararet müşürü dediler degistirdik yine aynı petekler temizlendi yine aynı ne yapabilirim saygılar.

    YanıtlaSil
  30. Merhaba 2003 model Renault Kangoo 1.9 dizel aracınızın radyatör içine radyatör onarıcı koyabilirsiniz.Küçük çaplı su kaçaklarını önleye bilir.Saygılar

    YanıtlaSil
  31. Meraba ali bey 2005 lada vega araçta silindir kapak contasının bir kısım yerinden su damlacıkları geliyor sorun ne olabilir

    YanıtlaSil
  32. Merhaba 2005 model Lada Vega aracınızın soğutma suyunda eksilme durumu gözlemleniyor ise silindir kapak contasında sorun olabilir.Ustanın durumu bizzat gözlemlemesinde yarar var.Silindir kapağından su geliyor ise Silindir kapak contası yanmış yada silindir kapağının civataları dengeli sıkılmamış olabilir.Daha önce yüksek hararet gördü ise silindir kapak yüzeyinde hasar oluşmuş olabilir.Saygılar.

    YanıtlaSil
  33. Merhaba kolay gelsin. 2006 1.2 16 valf Albea su eksiltme sorunu yok.yag eksiltme sorunu yok ama soba dumanı gibi yoğun duman çıkıyor nazende kesiliyor. Arabanın çekişi ve hararet problemi yok.sebeb ne olabilir teşekkürler

    YanıtlaSil
  34. Merhaba Selim Bey,2006 model Fıat Albea 1.2 16 valf aracınızda yağ ve su eksiltme problemi yok ise çıkan duman büyük olasılıkla kış aylarında görülen beyaz duman atma durumu söz konusu.Kış aylarında egzosdan beyaz duman çıkması normal bir durum motor çalışma ısısına geldikten sonra beyaz dumanda azalma durumu olur.Saygılar.

    YanıtlaSil
  35. ali bey merhaba
    peugeut partner 2.0 hdi aracimda 2000 devirden sonraki kullanimlarda yedek su deposundan antifiriz köpurerek disari atiliyor... araçta hararet hic olmuyor cekisten dusme yok dumanda atmiyor... birkac ustaya gosterdim sadece biri conta yanik dedi sizinde yorumunuzu ogrenebilirmiyim?

    YanıtlaSil
  36. Merhaba Peugeot Partner 2.0 hdi aracınızın silindir kapak contası zarar görmüş olabilir.Önerim silindir kapak contasının test edilerek sağlıklı karar verilmesi yönünde.Yedek su deposunun köpürmesi durumu silindir kapak contası olasılığını artırıyor.Saygılar.

    YanıtlaSil

Popüler Yayınlar