Dost Siteler



TURBO BAKIMI VE ARIZALARI

              TURBOLU ARAÇ NASIL KULLANILMALI;

Turbo egzosdan çıkan gazın basıncı ile çalışan bir tirübin ve bu tirübinden hareket alan bir fan kullanılarak motora giren havanın sıkıştırılarak yanmanın verimini artırmakta kullanılır.

Turbo dizel araç kullanırken dikkat etmeniz gereken önemli bilgiler;

 Turbo dizel motora sahip olan araçlar gaz verilerek ısıtılmamalıdır. Hava iklim koşullarına göre 30 - 90 saniye  arasında  rölantide  çalışması ondan sonra yola çıkılması. Diğer önemli nokta ise motor soğukken yüksek devirde kullanılmamalıdır. Çünkü motor soğukken yüksek devire çıkması aynı zamanda yüksek basınç oluşmasına neden olur bu durum turbo türbinlerine zarar verebilir. Yani motor soğukken 2500 devri aşmamakta fayda var.


Turbo araçları çalıştırmak kadar stop etmekte büyük önem arz eder. Tıpkı ilk çalıştırmada motorun gaz verilmeden ısıtılması gerektiği gibi stop edilirkende en az 30 saniye gaz verilmeden çalıştırılması gerekir.

 Bunun nedeni motor çalışırken turbo türbinlerini birbirine bağlayan milin yağlanmasıdır. Kontağı kapattığınızda motor durur buna bağlı olarak yağlama da durur. Ancak turbo yağsız olarak bir süre daha dönmeye devam eder. Bu durum turboda büyük zararlar açabilir. O yüzden motoru stop etmeden önce rölantide bir süre çalıştırarak turbo türbinlerinin normal devrine inmesi beklenmelidir.

Eğer turbo dizel aracınızı sağlıklı olduğu kadar ekonomik olarak da kullanmak istiyorsanız “maximum tork” durumuna dikkat etmeniz gerekir. Yani dizel araçlar için maximum tork gücü üreten devir aralığını geçmemelisiniz.

 Turbo dizel araçlarda maximum güç genellikle 1750 ile 3750 devirleri arasında üretilir. Bundan fazlası gereksiz ve zararlıdır. Aracınızın hangi devirde en yüksek torka ulaştığını bilmenizde yarar var. Araç hareket halindeyken de maximum güç aralığını geçip geçmediğinizi aracın çekişinden de hissede bilirsiniz.

İkinci önemli nokta ise kalkış ; kalkışlarda aracınızı kesinlikle rölanti (1000) devrine düşürmeyin. Bu durumda mazot pompası zarar görebilir. Aynı şekilde rölanti de gidiyorsanız gaz pedalına bir anda yüklenmeyin, turbo yüksek basınç altında kalacağı için zarar görebilir.


YAĞLAMA YETERSİZLİĞİ
Değişim süresi aşılmış ve değiştirilmemiş kirli yağ ile dolmuş yağ filtresi yetersiz yağlama yaparak turbo şarj milinde ve burçlarda aşınma ve  yanmaya neden olur.
Ayrıca turboşarj yağ giriş çıkışlarına sürülen silikon sıvı contalar turbo şarj yağ kanallarının tıkanmasına ve yetersiz yağlanmaya neden olur.

EMME PERVANESİNDE YABANCI CİSİMLERDEN KAYNAKLANAN HASARLAR
Hava filtresi tarafındaki borularda kalan cıvata, üstüpü , somun ve başka yabancı cisimler pervanenin zedelenerek iş görmez hale gelmesine neden olur.


Yetersiz havadan kaynaklanan hasarlar
Hava filtresi tıkalı olduğunda yetersiz hava nedeni ile hava filtresi yönüne doğru ileri geri hareket ederek boşluk oluşturacaktır. Sonuçta rotor merkezleme yatağı bozulacak, turbo mutlaka arıza yapacak ve turbo kompresör salyangozuna yağ dolacaktır.

Turbolar hakkında bazı DİKKAT edilmesi önerilen hususlar;

  • Motor yağını kaliteli seçin ve düzenli değişimini sağlayın.
  • Her zaman motor üreticisinin tavsiye ettiği yağı kullanın. WD40 ve benzeri temizleme katkılarını ya da gevşeticileri kullanmayın.
  • Her zaman motorun ısınması için 30 ila 60 saniye kadar bekleyin.
  • Soğuk ve ince yağ, ısınmış bir yağ gibi kolayca hareket edemez ve parçaların bir süre yağsız kalmasına yol açar.
  • Yola çıktığınızda turboyu hemen devreye sokmayın, turbo henüz yağ ihtiyacını gidermemiş olabilir.
  • Aracı stop etmeden önce turbonun soğuması ve bir sonraki çalışma için gerekli yağlamayı yapması için 30 saniye kadar rölantide çalıştırın.
  • Yüksek devirlerde tirübin devamlı dönmektedir.Bu esnada motoru kapamak  turboya giden yağıda kapamak anlamına gelir.Bu durumda turbo yataklarında ciddi hasarlar oluşur.
  • Motorun yağını her değiştirdiğinizde yağ filitresinide değiştirin ve ilk çalıştırmada yağ basıncının sağlandığına emin olun.

Yukarıdaki hususları yerine getirmeniz ve aracınızı iyi bir şekilde kullanmanız,bakımlarına dikkat etmeniz durumunda  Turbo en az motorunuz kadar sorunsuz ve uzun ömürlü olacaktır.

TURBOLARDA SIK GÖRÜLEN ARIZALAR ;
 Kontrolsüz basınç hareketleri
 Turbodan kaynaklanan yağ kaçakları
 Pallerin eğilmesi ya da mil boşluğunun açtığı gürültüler
 Turbonun aşırı ısınması nedeniyle motorda oluşan hasarlar
 Turbo milinin kırılması
 Turbo westgate valf diyaframının patlaması
 Turbo salyangozunun çatlaması




-Kontrolsüz Basınç Hareketleri
 Valf diyaframının patlaması,valf iticisi vidasının kırılması,valf boru patlaması nedenleriyle gerçekleşebilen arıza türüdür.
 Bu arıza,araçta gaz verme esnasında ani kesikler şeklinde kendini gösteriyor.
 Aşınmaya ve aşırı yüklemeye bağlı olarak ortaya çıkan bu arıza,250-1000ytl arası masrafa sebep oluyor.


-Yağ Kaçakları

 Turbo milinin kesilmesi,mil çevresinde oluşabilecek aşırı boşluk sebebiyle,yağ tutamaması nedeniyle ortaya çıkan arıza rölantide çalışırken dahi egsozdan mavi renkli duman atılması şeklinde kendini gösterir.
 Motorda yağ eksilmesine yol açar.
 Motor yağ basıncını düşürdüğü için son derece önemli bir arızadır ve hemen giderilmelidir.
 Bu arıza 500-1000ytl arası masraf açar.


-Aşırı Gürültü

 Kullanıcılar tarafından aracın gaz pedalına basıldığında vınlama ya da aşırı pedal sesi ve turbo gücünün azalması şeklinde kendini gösteren arıza;kötü kullanım,zaman içinde oluşan normal aşınma gibi nedenlerden ortaya çıkar.
 Turboların aşırı yüksek devirlerde görev yapması bu parçaların sorunlu hale gelmesine yol açmaktadır.
 Tamiri 750-100ytl civarındadır.

-Aşırı Isınma

 Turbo salyangozu içinde gaz sıkışması nedeniyle oluşur.
 Kullanıcılar tarafından,araçta gerçekleşen aşırı güç kaybı ve egsoz sisteminin kızarmasıyla anlaşılır.
 Soruna egsoz sisteminde oluşan hasarlar katkı yapar.
 Katalizatörde oluşan birikmeler sonucu gaz geçişini sağlıklı yapamayan egsozlar turbo salyangozu içerisinde gaz sıkışmasına ve aşırı ısınmaya yol açar.
 Bu nedenlerle deforme olan salyangoz bir süre sonra görev yapamaz hale gelir.
 Bu turbonun komple değişmesini gerektirebilir.
 Bu da 1500-2500ytl ye tekabül eder.


-Turbo Milinin Kırılması


 Turbo yağlamasını zayıf olması nedeniyle oluşur.
 Motordan turboya yağ getiren hortumun tıkanması sebebiyle kuru kalan turbo fazla ısınır ve mil hızla aşınır.
 Egsoz gazında yoğunluk,mavi renkte çıkması ve araçta bariz güç kaybı şeklinde belirtiler göstererek anlaşılır.
 Yine turbo komple değişebilir,maliyet 1500-2500ytl arasındadır.

-Turbo Westgate Valf Diyaframının Patlaması

 Aşırı basınca yol açacak hareketlerde ve aşırı gaza yüklenmelerde ortaya çıkabilecek bir arızadır.
 Kullanıcı tarafından gaz verildiğindeki kesikliklerden anlaşılır.
 Elektronik diagnostik cihazları aracılığıyla da tespit edilebilir.
 Turbonun aşırı yüksek devirlerde çalışmasından ve araç bakımlarının düzensizliği nedeniyle oluşur.

-Turbo Salyangozunun Çatlaması

 Kullanıcılar tarafından egsoz patlama sesine benzer patlama hissedilebilecek olan arıza,aynı zamanda araçta aşırı performans kaybına yol açar.
 Genellikle uzun kulanım sonucu aşınma nedeniyle ortaya çıkar.
 Kullanıcısına tamir maliyeti 750-2000ytl civarındadır.

Bu Arızaların Oluşmasını Engellemek ya da Geciktirmek için Öneriler ;

 Özellikle performanslı kullanımlar sonrasında,araç terk edilmeden önce motor bir süre rölanti devrinde bırakılmalıdır.Bu sayede aşırı devirli çalışırken kuruyan turbo sisteminin kendini yağlamasına izin verilmiş olur.
 Sürekli sağlanan performansta değişiklikler görüldüğünde araç hemen bir uzmanın kontrolünden geçirilmelidir.
 Motor hava filtresi sık sık kontrol edilmeli,temizlenmeli ya da değiştirilmelidir.Buradan geçebilecek partiküller aşırı hassas olan ve oldukça yüksek hızlarda görev yapan sisteme zarar verebilmektedir.
 En fazla 70bin km’de bir araç turbosu bir uzman tarafından gözden geçirilmelidir
 Motor yağının düzenli olarak kontrol edilmesi,her yağ değişiminde motor yağ filtresinin de değiştirilmesi;turboya giden yağın kalitesinin de yüksek kalmasına neden olacaktır.
 Rölantide uzun süre çalıştırılarak motorun aşırı ısınmasına olanak verilmemelidir.
 Mümkünse araca bir turbo basınç saati konularak turbonun ürettiği basınç sürekli kontrol altında tutulmalı,değerlerde oluşabilecek değişiklikler gözlenmelidir.
 Araç egsozlarında oluşacak arızalar turboları yakından ilgilendirmektedir.Bu arızalar giderilmeli ve egsoz bakımı ihmal edilmemelidir.
 Motora yapılan periyodik bakımlar (yağ ve filtre değişimi) ihmal edilmemeli,zamanında yağ ve filitre değişimini sağlayarak meydana gelebilecek turbo arızalarına olanak verilmemelidir.

Sosyal Ağlarda Paylaş :
Paylaş Tweetle Google+ Digg

283 yorum:

  1. aracım toyota hilux 2012 model araç çok aşırı ses veriyor turbosu birde çekmiyor arızası nedendir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam aracın muhtemel sorunu turbo pervanesinin yatak ve millerinin deforme olması boşluk yapması diyebiliriz.Bu sebeple turbonun sesli çalışması ve motor performansının düşmesi kaçınılmaz. Turbo'nun daha fazla zarar görmemesi için gerekli bakım ve kontrolünü en kısa zamanda yaptırmalısınız.Saygılar...

      Sil
    2. Renault Fluence 1.5 2000 devirde yavaş gaz verince GAZI KESİYOR sonrasında ani gaz veriyor sorunsuz hale geliyor çok nadiren 2000 devirde gaz kesme den de çalışıyor. 2000 devire düşmezsen hiç sorun olmuyor, nedeni ne olabilir cevap yazarsanız sevinirim

      Sil
    3. Renault Fluence aracınızın kasa ağırlığını ve dizel olmasını göz önünde bulundurunca aracınızın vites ve devir aralığını iyi ayarlamalısınız.Sorunu özellikle yokuş çıkarken yaşıyorsanız devri biraz daha artırarak bir üst vitese geçmenizi tavsiye ederim.Eğer düz yolda giderken sorun yaşıyorsanız o zaman aracınızda yada kullandığınız yakıtta bir problem olabilir.Motor yağınızı ve yakıtınızı iyi seçmelisiniz.Ayrıca turbo devreye girdikten sonra aracınızın ataklaşması gayet normal.Sorun yaşamaya devam ederseniz Arıza tesbit cihazıyla aracınızın kontrol edilmesinde fayda var.Saygılar...

      Sil
  2. s.a. 2007 model 1.3 multijet doblo araç çoğunlukla sabahları haftanın rahat 5 gününü ısınanana kadar ( 6-7 km ) aşırı bir şekilde bem beyaz duman atıyor cok acil durum aksamlarıda arada sırada yapıyor enjektörler tamire gitti çözülmedi devam ediyor sorun nedir acaba !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleyküm selam 2007 model 1.3 multijet aracınızın muhtemel sorunu yanma odasına su sızıyor olabilir yada mazot pompanız arızalı olabilir.Su miktarında azalma olup olmadığını kontrol edin.Eğer mazot pompanız arızalanmışsa aşırı basınçla birlikte enjektörlerin kenar kısımlarından mazotun sızmasına ve motor yağının içine karışmasına sebep olabilir.Motor yağınızda yükselme olup olmadığının kontrolünü yapın.Motor suyunda azalma varsa silindir kapak contasından motor yanma odasına su sızıyor olabilir yada mazot pompasının arızalanması dolayı motor yağına mazot karışıyor olabilir.Saygılar...

      Sil
  3. Merhaba 2007 model Grande Punto 1.3 Mjet 90 hp otomatik aracım ilk çalıştıktan sonra ısınana kadar çok hafif bir ıslık sesi çıkarıyor. Nedeni Turbo mudur ? yardımlarınızı rica ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2007 model Grande Punto aracınızın ilk çalışma anından itibaren ıslık sesine benzer sesin kaynağı yağlama yetersizliği diyebiliriz.Ses turbodanda çıkıyo olabilir motor iç parçalarındanda veya şarj dinamosunun bilyasındanda olabilir.Önerim motor yağını ve yağ filitresini yenilemeniz ve aracı ilk çalıştırdıktan sonra 1 dakika süreyle yağlamanın sağlanması için aracı hareket etttirmemeniz.Saygılar...

      Sil
  4. Valla Allah razı olsun ne güzel insanları bilgilendiriyorsunuz bütün yzılarınızı okudum inş devamıda gelir Allah razu olsun kolay gelsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.Amacımız yardımcı olabilmek.Saygılar...

      Sil
  5. S.A hayırlı akşamlar aracım CORSA 1.7 isuzu motorlu yazılım var araçta yeni revize edilmiş bi turbo takıldı yalnız bugün normal seyirde ilerlerken turbo yag basmaya başladı araç sapıttı aracı stop edemedim kontak bi ise yaramadı arac boşta dapa gaz 1 dakka çalıştı en son 5 .vites takip aracı stop ettordim ve sonra egzozdan bile yag çıkmıştı turbo ned3K böyle Bisey yapar

    YanıtlaSil
  6. Aleyküm Selam geçmiş olsun.Turbo milinin aşınmasından dolayı yağın kaçırmasına neden olabilir.Bu yağ direk egzozdan çıkabi
    leceği gibi motor yanma odasınada turbo basıncıyla birlikte sızabilir.Aracı stop etmenize rağmen motorun çalışmaya devam etmesi turboya sızan yağın yanma odasına kaçmasından kaynaklı olabilir.En kısa zamanda gerekli kontrolün yapılması gerekli. Sorun daha fazla büyümeden ehli kişililer tarafından kontrol ve tamirini yaptırmalısınız.Saygılar...

    YanıtlaSil
  7. S.A HAYIRLI GÜNLER.2008 1.3 ALBEAM VAR.ARABA SABAH İLK ÇALIŞTIĞINDA RÖLANTİ 0 İLE 1 ARASI 2 3 KERE DÜŞÜP KALKIYOR.AMA SADECE SABAH İLK ÇALIŞTIĞINDA.BİRDE SABİT Bİ HIZLA GİDERKEN SANKİ KENDİ KENDİNE BÖLE 1 2 CM HESABI GAZ YİYOR ÇEKİYOR.DUMAN VS YOK ARAÇTA MOTORDA ÜFLEME YOK.BÜTÜN YAĞ BAKIMLARI YENİ YAPILMIŞ.CEVAPLARIINIZI BEKLİYORUM HOCAM

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleyküm Selam 1.3 Multijet Albea aracınızın tam olarak sorununu çözebilmek için bizzat işin ehli usta tarafından görülmesinde arıza tespit cihazına bağlanarak bakılmasında yarar var.Önerim yakıtınızın kaliteli olduğundan emin olmanız ve yakıt filitrenizi yenilemeniz.Ayrıca gaz kelebeğinin temizlenmesi ve gaz kelebek pozisyon sensörünün kontrol edilmesi yönünde.Saygılar...

      Sil
    2. S.a 1.9 2003 model doblom var bakimdan yeni cikti ama eter sikmadan calismiyo 1 km sonra stop ediyo gaz yemiyo 2500 devirden yukari cikmiyo stop ediyo usta anlamadim dedi baska ustalarada gosterdim onlarda anlamadi yardim edersen sevinirim tesekkurler

      Sil
    3. Aleyküm Selam 1.9 Doblo aracınızın stop etme zor çalışma gaz yememe gibi sorunların bir çok sebebi olabilir.Önerim bildiğiniz en iyi ustaya göstermeniz görmeden incelemeden birşey söylemek oldukca zor.Çevrenizde dizel motordan anlayan en iyi ustaya göstermeniz olası arızanın en uygun şekilde çözülmesi için daha uygun olur.İyi usta anlamadım demez sorunu çözmeye çalışır.Dizel Motorların Arızaları Başlıklı sayfamızı okumanızı tavsiye ederim.Saygılar...

      Sil
  8. Merhaba 1.5 megane 2 82 beygir arabamda belli devir aralıklarında hızlanırken vites degisirken tatlı bi ıslık sesi alıyorum turbo arızalı olabilir mi çekiş te bi sıkıntı yok sadece ses . Tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Megane 2 aracınızdan gelen ıslık sesinin kaynağını tam olarak tespit edebilmek için gözlemlemek ve incelemek gerekir.Islık sesine benzer ses bir çok yerden geliyor olabilir.Turbo mil ve yataklarından,klima,şarj dinamosu,hidrolik direksiyon, su devirdaim pompası kayış ve rulmanlarından geliyor olabilir.Diğer olasılık debriyaj bilyası ,şanzuman yağının azalması yada değişim zamanının gelmesinden kaynaklı olarak şanzuman dişlilerinden geliyor olabilir.Depriyaj balatasının aşınıp debriyajın kaçırmasından kaynaklı ses geliyor olabilir.Motor yağınız kalitesiz yada özelliğini yitirmiş ve tam yağlama yapılamıyor olabilir.Islık sesine benzer sesin kaynağının bir çok sebebi olabileceğini düşününce iyi bir usta tarafından kontrol edilmesinde fayda var.Saygılar...

      Sil
  9. selamaleyküm
    passat 1.9 mavi Duman atiyor durunca acaba neyle alakali olabilir ?

    simdiden tesekkürler

    YanıtlaSil
  10. Aleyküm selam passat 1.9 aracınızın mavi duman atması motorun yağ yakmasının işareti olabilir.Önerim motor yağınızın önerilen marka ve numarada olduğundan emin olun.Motorun yağ eksiltme durumunu normal değerlerde olup olmadığını teyyit edin.Yağ eksiltme fazla ise subap lastiklerinin aşınmasından yada piston üzerinde bulunan segmanların aşınmasından kaynaklı olabilir.Turbo milinin aşınmasından kaynaklı olarak motor yağı yanma odasına sızıyor olabilir.Sağlıklı şekilde iyi bir ustaya kontrol ettirmenizde fayda var. Saygılar...

    YanıtlaSil
  11. Merhabalar, Nissan Note aracımda motor arıza ışığı kırmızı yanıyor. Kitapçığında kir birkmesi veya yakıtta su karışmış diyor. Servise götürdüm bilgisayarla baktılar arızayı sildik artık ışık yanmaz dediler. Turbo arızası var ama bu şekilde kullanabilirsin, artık kırmızı yanmaz dediler. Ama bugün yine yolda giderken 120-140 arası hafif tekler gibi yaptı ve kırmızı ışık yine yandı. Biraz araştırdım tam bir çözüm bulamadım. Ne önerirsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Nissan Note turbo dizel aracınızın arıza ışığı geçici olarak silinmiş olmalı.Yani var olan arızayı çözmedikten sonra arıza ışığını söndürmenin hiç bir anlamı yok.yakıtta kir ve su birikmesi durumu Enjeksiyonlarında arızalanmasına sebep olabilir.Önerim yakıtı sürekli aynı yerden ve güvendiğiniz yerden almanız ama bundan önce yapmanız gereken depodaki yakıtın tamamen boşaltılarak yakıt filitresininde yenilenmesi yönünde.Bu işlemi daha önce arıza ışığını söndüren serviste yaptıra bilirsiniz.Saygılar...

      Sil
  12. Merhaba,
    Aracım 1.6 TDI skoda octavia dsg 2010 model 120.000 km de. Düşük vitesleride 2000-2500 devirleri arasında ıslık sesine benzer ses geliyor. Güç kaybı yok, egzostan da beyaz veya mavi duman şu ana kadar hiç çıkmadı. Sorun turbodan kaynaklı olabilir mi?

    YanıtlaSil
  13. Merhaba Skoda 1.6 TDI Octavia aracınızdan gelen ıslık sesine benzer ses muhtemelen turbo'dan kaynaklı olabilir.Güç düşüklüğünün olmaması ciddi bir sorunun söz konusu olmadığının göstergesi.Motor yağınızın kaliteli ve aracınıza uygun olduğundan emin olun.Bu tür sesler turbo milinden ve motor yağının kalitesiz yada özelliğini yitirmesinden kaynaklı olarakta çıkabilir.Önerim işin ehli güvenilir iyi bir ustaya kontrol ettirmeniz.Motor yağınızı her zaman kaliteli almanız ve mümkünse erken değişimini sağlamanız yönünde.Turbolu araçlarda yağ kalitesi çok önemli bir husus.Diğer bir ihtimal turbo hortumlarından kaynaklı olarak ıslık sesine benzer sesin çıkması söz konusu.Saygılar...

    YanıtlaSil
  14. 2011 toyota auris aracım var. Araçta gaza basıp çekince hafif bir ıslık gibi uğultu sesi geliyor sebebi nedir ne yapmam lazım yada böyle binmeye devam edersem ne olur ??
    Cvplarınız için şimdiden teşekkür ederin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba 2011 model toyota auris aracınızdan gelen ıslık sesi muhtemelen turbo'dan geliyor.Önerim aracınızı yetkili servisinde kontrol ettirmeniz.Ayrıca yardımcı olacağını düşündüğüm şu videoyu izleye bilirsiniz. Saygılar... http://www.youtube.com/watch?v=TqpCsxuvOlU

      Sil
  15. merhabalar 1.3 multijet punto 2004 model aracim var. gaza bastiktan biraz sonra hizlanmaya basliyor cekmeme problemi var.motor yagi filitreli degistikten sonra biraz fark etti fakat yine devam etmekte cozum icin ne yapabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba fiat punto 1.3 multijet aracınzın çekiş sorunu ve gaza geç tepki vermesi hava akışmetresinin kirlenmesinden hava filitresinin tıkalı olmasından kaynaklı olabilir.Diğer olasılıklar yakıt filitresinin tıkanması enjektörlerin tıkanması ve turbonun görevini tam yapamaması yada turbo hortumlarının havayı kaçırması durumu söz konusu olabilir.Önerim hava filitresi ve yakıt filitresinin yenilenmesi.Hava akış metresinin temizlenmesi ve turbo hortumlarının kaçak kontrolü yapılması yönünde.Eğer sorun çözülmez ise enjeksiyonlarda yada turboda sorun olabilir.Arıza cihazıyla gerekli kontrolü yapıldıktan sonra en son çare turbo ve enjeksiyonların kontrolünün gerçekleşmesi yararlı olur düşüncesindeyim.Saygılar...

      Sil
    2. Teşekkürler. hava ve yakit flitresi degisti biraz fark etse de gecmedi.sanirim turbodan kaynakli

      Sil
  16. SELAMIN ALEYKÜM

    benim doblo 1.3 multijetim var.sorum şu:arabadaki turbo nasıl devreye geçer. devirlemi alakalı anlamadım.internetdede araştırdım bulamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleyküm Selam Doblo 1.3 multijet aracınızın turbosu egsoz'a bağlı bulunan turbo pervanesinin, egsoz gazının dışarı çıkarken oluşturduğu basınçla dönmeye başlar.Yani devirlede alakalı diyebiliriz.Her turbo'nun tam olarak devreye girdiği devir farklılık göstere bilir.Turbo'nun büyük yada küçük olmasına bağlı olarak turbo'nun devreye girdiği devir farklılık gösterir.Motor düşük devirde çalışırkende turbo pervanesi döner fakat yavaş döndüğü için tam olarak devrede değildir.Turbo dizel araçlar genelde 1700 devirle 3000 devir arasında tam kapasite çalışırlar.Bu durumda Turbo dizel aracı fazla devirli kullanmanın gereksiz olduğu sonucuda çıkabilir.Saygılar...

      Sil
  17. Selam benim 1.3 multijet doblo aracım var aracım çekişten düştü siyah duman atıyor diye ustaya götürdüm yağ değişimi çok geçmiş dedi her şeyi söktü ve turbo arizali dedi fiyat 650 dedi turboyu degişti 1.200 lira ödedim 3 gün oldu şimdi arabada bi ses geliyo ıslik gibi uğultu ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleyküm selam Doblo 1.3 multijet aracınızdan gelen ıslık sesine benzer ses turbo milinden yada turbo hortumlarından kaynaklı olduğunu düşünüyorum.Yinede motor üzerindeki dönen parçaların yani şarj,marş,klima ve hidrolik direksiyonun kayışları ve kasnaklarının kontrol edilmesi ve sorunun kaynağının araştırılması gerekli.Daha önce turbo değişimi yapan yerde kontrol ettirmeniz ve aracın başında bizzat ne yapıldığını takip etmeniz daha doğru olur.Saygılar...

      Sil
  18. Merhaba
    Aracım 1.3 m.jet grande punto 90 hp. Bir gün rampayı güçten düşmeden sorunsuz bir şekilde çıktıktan sonra, panelde motor arıza ışığı yandı. Aracı tamire götürdüm. yağ değişimi ve filtre değişimlerini yaptırdım. ışığın sebebini sorduğumda mazottan olabilir dedi. Bilgisayar 0237 Bilinmeyen Arıza Kodu yazıyordu.Mazot aldığım yeri değiştirdiğimde de çekişte bi düzelme olmuştu.
    1 ay bu şekilde kullandım. şu an devir saati yükselmesine rağmen turbonun bazen devreye girmediğini hissediyorum. Çekişte düşüş yaşıyorum araba uzamıyor. Arabada özellikle biraz yük varsa. Arıza sebebim ne olabilir yardımcı olur musunuz?

    YanıtlaSil
  19. Merhaba 1.3 Grande Punto multijet aracınızda oluşan çekiş düşüklüğü için map ve debimetre'nin kontrol edilmesi, turbo hortumlarının kaçak kontrolünün yapılması gerektiği düşüncesindeyim.Ayrıca debriyaj balatasının kontrolü yapılmalı.Gereksiz masraf yapmamak için önerim servisinde kontrolünü yaptırmanız yönünde.Saygılar...

    YanıtlaSil
  20. Merhabalar aracım Renault Laguna 2 1.9 dci motor. gaza hafif yüklendiğimde motordan duman geliyor yanık kokusu geliyor çekmesinde felan herhangi bir sorun yok yağ ve filitreler 10000 km de düzenli olarak yaptırıyorum turbonun rekorundan çok az yağ sızıyor ve kenarları siyahlaşmış bir vaziyete sorun nedir aceba turbodan neden duman atar yardımcı olursanz çok sevirim Saygılar.

    YanıtlaSil
  21. Merhaba Mustafa Bey,Renault Laguna 2 1.9 dci aracınızda oluşan motordan duman gelme ve yanık kokusu turbo milinin yıpranmasından kaynaklı olabilir.Motor fazla yağ eksiltiyor ise turbo sisteminin tam olarak kontrol edilmesi gerekir.Gereksiz masraf yapmamak için iyi bir ustanın bizzat incelemesinde yarar var.Saygılar...

    YanıtlaSil
  22. Ali bey ilginiz için çok teşekkür ederim yağ hiç eksiltmiyor denecek kadar 4.8 litre yağ koyuyorum 4.3 litre yağ boşaltıyorum yarım litreye yakın eksilen yağ ama duman yapması hortum çatlağından mıdır bilemiyorum götürdüğüm ustalar hiç bakmadan turbo bakımı yapılmalı deyip geçiştiriyorlar

    YanıtlaSil
  23. Mustafa Bey,Yağ eksiltmesi normal değerlerde, endişe edilecek bir durum olduğunu sanmıyorum.Turbo keçesinden yağ sızıntısı yapıyor olabilir.Başka ustaya veya ustalara göstermenizi tavsiye ederim hem böylelikle ustanızı seçmiş olursunuz.Saygılar...

    YanıtlaSil
  24. Merhaba

    2004 model 128000 km de ford c max aracimdan vites degisimlerinde ani gaza yuklenmelerde siyah duman atiyor sebebi ne olabilir
    Tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Şafak Bey,2004 model Ford C-max aracınızda ani gaz'a yüklenmelerde oluşan siyah duman atma durumu için önerim egr valfi ve emme manifoldunun temizlenmesi yönünde yinede arıza tespit cihazına bağlanarak ön kontrolün yapılması doğru olur.Saygılar...

      Sil
  25. Ali bey merhaba 1.3 multijet punto aracım var 2004 arac boştayken gaza basınca vınlama sesi geliyor aracı vitese takıp debriyaja basarak gaza bastıgımda ses cok artıyor usta kayısları cıkarttı denedik değişiklik olmadı bu ses turbodanmı birde tamiri yapılıyormu yol gösterirseniz sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba 2004 model Fıat Punto 1.3 Multijet aracınızın başka bir usta tarafından hatta bir kaç ustaya sesi dinletip durum değerlendirmesi yapmanız gereksiz masraf yapmamak için doğru bir adım olur.Sesin kaynağı turbo,triger kayış bilyası,şanzumandan,yada debriyaj bilyasından geliyor olabilir.Bu tür arızalar masraflı olduğu için teşhisin doğru yapılması gerekli.Turbodan kaynaklı sorun ise tamiri yapılabilir yada çıkmasını bulmanız mümkün.Saygılar...

      Sil
    2. Merhaba benim 1.3 multijet albea aracım var turbodan ıslık sesi geliyor özellikle motor soğukken çok belli oluyor ses aracı hareket ettirmeden önce en az 2-3 dk çalıştırıyorum ancak ginede ses geliyor yakıtta ve performansda sorun yok ancak ses yüksek hızda veya motor ısınıncada geliyor bunun arzası ne olabilir ortalama fiyatı nedir acaba

      Sil
  26. Merhaba Albea 1.3 multijet aracınızın motor yağının iyi durumda olduğundan eminseniz turbonun kontrolü yapılarak bakım yapılması gerekli.Ustanızı iyi seçerseniz Tahmini masraf 250-400 civarında. Saygılar...

    YanıtlaSil
  27. Merhaba ali bey benim fiat linea 2011 model aracınmın egzosdan beyaz duman atıyor ve pis koku geliyor enjektörlerine baktırdım bir sorun çıkmadı aracın yagı suyu eksilmiyor motor titriyor acaba neden yardımcı olursanız sevinirim birde masraf tahminen nekadar çıkar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Doğan Bey,2011 model Fıat Linea aracınızın soğuk havalarda beyaz duman çıkarması normal sayılır.Büyük olasılıkla aracınızda düzensiz hava yada yakıt girişi söz konusu.Önerim arıza tespit cihazıyla kontrol edilmesi.Ayrıca ısıtma bujilerini kontrol ettirmeniz doğru olur.Hava ve yakıt filitreleri de kontrol edilmeli.Motor yağı kontrol edilerek incelme yada bozulma varsa enjektör contalarından yakıt sızıyor olabilir.Saygılar...

      Sil
  28. Merhaba Ali bey 2004 albea 1.3 m.jet aracımdan arada bir çıtlama sesi geliyordu ustalar bişey olmaz dedi çözümde sunmadılar zamanla çoğaldı aracın kayışların çevirdiği eğilip bakınca kayışla dönen kasnaktan blok kısmına elektrik atlamasından geliyo ses ne yapmalıyım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Cemil Bey,2004 model Fıat Albea Multijet aracınızın oto elektrikci yada servis tarafından kontrol edilmesi doğru olur.Önerim arızayı ihmal etmeden çözüm yoluna gitmeniz yönünde.Şarj dinamosundan yada şarj dinamosu elektrik bağlantısından kaynaklı olabilir.Daha büyük sorun çıkarmadan en kısa zamanda çözüm üretilmesi gerekli.Saygılar...

      Sil
  29. Selamun aleyküm 2007 1.3 dizel puntom var araçta yolda seyir halinde giderken hafif ıslık sesi gibi ses geliyor turbodan olduğunu zannediyorum bu aralar aklıma takıldı turbo faal olarak çalışıyormu diye biraz zorluyorum arabayı normalde 2.5 dan sonra turbo devreye giriyoe diye biliyorum ama 3 ü geçtiğim halde arabada hiç şahlanma denen bişey ekstra bir güç sarfı bazen oluyor bazen olmuyoracaba turbom bozulmuş olabilir mi şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykümselam Ahmet Bey,2007 model 1.3 Multijet Punto aracınızın genel kontrolleri yapılmalı.Gereksiz masraf yapmamak için servisinde yada iyi bir usta tarafından kontrol edilmesi doğru olur.Hava filitresi, yakıt filitresi ve turbo hortumlarının özellikle kontrol ettirmeniz uygun olur.Motor yağının iyi durumda olduğundan emin olun.Saygılar...

      Sil
  30. Merhaba;
    2011 Nissan Note 1,5 DCİ 60 bin bakım yaptırdım ve trigel setini değiştirdim yaptırdıkdan sonra arabayı yuklendıgımde bır ses fark ettım tekrar servise gittiğimde bu ses turbodan geldini soyledıler daha once yok oldugunu soyledım bu sesın denk gelmiştir die bir yorum yaptılar araba bakımlarını yaptırdıgım yer guvenlı ve samımı oldugumuz bır dostumuzun yerı bana turbom cok ses cıkarmıyor sorun olmaz dedıler her turbo arabasında bu ses vardır turk mılletı olarak turbolu arabayı kullanmayı bılmedıgımızı soyledıler sızce turbo gelen sesı dıkkat almalımıyım ılerıde basıma buyuk para masraflar cıkarır mı turbo fıyatını sordugumda 3 mılyar oldugunu soyledıler yaptırırsan 600 tl dedıler bende acıkcası arabayı satmayı dusunuyorum mıdemı bulandırdı.

    YanıtlaSil
  31. Merhaba Feyyaz Bey,2011 Nissan Note 1.5 Dci aracınızda oluşan sesi başka bir yerde tekrar kontrol ettirin.Özellikle turbo hortumlarını kontrol ettirmenizi tavsiye ederim.Motor yağının iyi durumda olduğundan emin olun.Ani gaz'a yüklenmelerde biraz ses gelmesi normal sayılır.Mümkün olduğu kadar ani gaz'a yüklenmelerden kaçınmanızı öneririm.Saygılar...

    YanıtlaSil
  32. Merhaba;
    2010 model Toyota coralla 1.4D-4D aracaim var arac rolantide çalışırken ıslık sesi geliyor ve 2500 devirde aracda yığılma oluyo bu neden olur.sıfır turbonun fiyatı 3-4 bin civarı ama tamirine bin lira diyorlar tamir ettirmek daha sagliklimi yoksa sıfır mi almalıyız.ileride daha büyük risk ourmu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Yasin Bey,2010 model Toyota Corolla 1.4D-4D aracınızın genel kontrolden geçmesi sorunun kaynağının araştırılması gereksiz masraf yapmamak için uygun olur.Önerim servisinde kontrol ettirmeniz.Yığılma sorununun bir çok sebebi olabilir.Islık sesi yüksek devirde gelmiyorsa kayışlardan geliyor olabilir.Kayışların üzerine biraz bebe pudrası döküp denemenizi tavsiye ederim.Yığılma sorunu için katalizatör dahil genel kontrolden geçmesi gerektiği düşüncesindeyim.Turbo tamiri yapılabilir önemli olan iyi bir ustanın elinden geçmesi.Saygılar...

      Sil
  33. Merhaba Ali bey, 2008 dizel 90 beygir manuel Corsa m var, araçla 5. vitesle giderken otomatik viteste vites atınca ses değiştirmiş gibi son gazda vites attırmış gibi ses değiştiriyor. Acaba ne sebeple olabilir ,tahmini maliyeti ne olur sizce, saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba 2008 model Dizel Opel Corsa aracınızda sorun olduğunu düşünmüyorum.Mümkün oduğunca 4 bin deviri geçmemeye çalışmanız doğru olur.Saygılar

      Sil
  34. Ali bey merhaba,
    2009 Model Subaru Legacy 2.0 Turbo Diesel aracım var(270 bin km de). Aracımda soğuk motoru ilk çalıştırmada rölantide birkaç dakika egzosdan beyaz duman atıyor ve koku geliyor, daha sonra normale dönüyor. Ayrıca motor ısınmış durumdayken 2250-2500 devirin üzerine çıktığımda özellikle vites değişimlerinde egzosdan siyah duman atıyor. Son zamanlarda hava filtresinden turboya giden hortumun içinde siyah yağımsı bir sıvı oluştuğunu gördüm ve bez vasıtası ile temizledim. Ustama sorduğumda ısı farkı nedeniyle oluşan yoğuşma diyor buna normal midir bu? Belirttiğim sıkıntıların nedeni ne olabilir. Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba 2009 model Subaru Legacy 2.0 Turbo dizel aracınızın kilometresini göz önünde bulundurunca genel deteylı bakımdan geçmesi doğru olur.Motor soğukken bir kaç dakika egzos'dan beyaz duman çıkması normal bir durum.Koku oluşmasıda bir miktar motor yağının yanma odasına sızdığının göstergesi.Siyah duman çıkması durumu için önerim motorun test edilmesi gerektiği büyük olasılıkla segmanlar ve subaplarda sorun var.Turbo hortumunun içindeki siyah yağımsı su turbonun iyi durumda olmadığının işareti.Önerim iyi bir ustanın motor durumunu test etmesi yönünde.Saygılar...

      Sil
  35. Merhaba Ali bey benim 2011 1.3 fiat albea aracim var benim sorunum sadece 2500 devirin üstüne yani turbo devrede olduğu zaman vites yukseltmek için debriyaja bastığım da ıslık sesi geliyor yanlız arabanin cekisinde herhangi bir problem yok doğuda yasadigimdan dolayı dizel motordan anlayan bu ustaya götürdüm usta turbonun içinde kelebek diye bireylerden bahsetti ve turbo kesene kadar bin sonra turboyu degisiriz dedi usta bana Pek samimi gelmedi. Sizden ricam sorun neden kaynaklanmış olabiler bunu enaz maliyetle nasıl yapa biliriz bana nasıl bir yol izlememi önerirsiniz ilginiz için TEŞEKKÜRLER

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Vedat Bey,2011 model 1.3 Multijet Fıat Albea aracınızda oluşan ıslık sesi için önerim kaliteli motor yağı kullanmanız yönünde.Çekişte sorun olmaması ciddi bir sorun olmadığının göstergesi.Motor ısınmadan gaz'a yüklenmeyin.Ani gaz'a yüklenmelerden kaçının,Soğuk havalarda motoru en az 1 dakika çalıştırıp hareket edin.Motor ısınmadan klimayı açmamaya özen gösterin.Motor yağını ve filitresini kaliteli olarak düzenli değiştirip yukarıda yazılanlara dikkat ederseniz turbo'nun uzun süre sorun çıkarmayacağı düşüncesindeyim.Ayrıca vites değişimlerini gaz'ı kestikten sonra yapmanız yani aracı daha yumuşak kullanmanızı tavsiye ederim.Saygılar...

      Sil
  36. aracim fiat doblo 1.3 combimix multijet bu sabah yağ basıncı düşük uyarısı verdi ve ondan sonra bir daha yapmadı ne yapmam gerekiyor ilginiz için şimdiden tsk hayırlı akşamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Fıat Doblo 1.3 Multljet aracınızın motor yağı seviyesini ve kayganlığını kontrol edin.Yağın değişim zamanı yaklaşmışsa yağ ve filitreyi kaliteli olarak değiştirin.Kontağı açtığınızda yağ lambasının yandığını,motoru çalıştırınca yağ lambasının söndüğünü takip edin.Yağ seviyesi tam olduğu halde tekrar yağ lambası yanarsa, yağ pompası yada yağ müşürü arızalanmış olabilir.Saygılar...

      Sil
  37. ustam merhabalar.aracım 2010 model 1.3 multijet dizel fiat albea.125.000 km orjinal de .sorunum yokuşlarda ve düşük devirlerde çekiş düşüklüğü.2000 devire kadar gaza ne kadar basarsam basıyım araç cok ağır.devir saati yükselip hız sabit kalmıyor.yani ikiside aynı oranda artıyor.debriyaj baskımın iyi olduğu söylendi.enjektör temizliği yaptırdım sonuç aynı.aynı marka 2008 model albeamız var.onda boyle bir sıkıntı yok.onun km si 200.000km yi geçmiş durumda.akışmetrelerini değiş tokuş yaptım yine değişen bişey olmadı.sıyah duman atma gibi sorunlarımda yok.yakıt olarakta eurodizelden şaşmam.periyodik bakımlarını yaptırdım.bir iki ustaya gösterdim hepsi ayrı telden çalıyor.biri turbo diyor biri baskı balata diyor.turbonun devreye girdiğini hissediyorum.özellikle 2000 devir altında problem var.ve yakıtım diğer 1.3 multijetlerden 100 km de 1-1.5 litre fazla.yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba 2010 model Fıat Albea 1.3 Multijet aracınızın genel bakımdan geçmesi doğru olur.Hava ve yakıt filitreleri,motor yağı ve filitresi kontrolleri yapılmalı gerekliyse yenilenmeli.Önerim arıza tespit cihazıyla ön kontrol yapılmalı.Sorun çıkmaz ise debriyaj balatasının kontrolünü tekrar yaptırın,turbo ve katalizatör kontrollerini yaptırın.Önerim servisinde ön kontrolden geçmesi yönünde.Saygılar...

      Sil
  38. Merabalar ustam aracim laguna2 1.9 dci arac birden gaz yemiyor bayiliyor enjektor ariza lambasi yaniyor. Bi sure sonra kendisi topluyor yada stop edip calistiriom duzeliyor sonra bi sure sonra tekrar yaniyor bazen de hic yanmiyor ariza lambasi. Bilgisayara bagladik usta enjektor degil turbo arizasi var dedi ancak turbo ustasi yok. Bu aractaki bayilma gaz yememe neden olabilir islik sesi mavi duman falan yok. Arac bunu 2. Vitesten sonra yapiyor bide benden onceki sahibi turbo hortumunu degistirdim dedi. Neden olur ne yapmam lazim ustam. Tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Renault Laguna 1.9 Dci aracınızın turbo bağlantılarının kontrol edilmesi gerekli.Ayrıca hava filitresi,hava depimetre ve boğaz kelebeğinin kontrol edilmesi doğru olur.Turbo'da sorunu olduğunu düşünmüyorum.Yakıt sisteminde yakıt filitresinin ve yakıt boru hattının, hava oluşmasına neden olabilecek gevşeme kontrolleri yapılması gerekli.Saygılar...

      Sil
  39. İyi günler,
    Aracım 2006 grande punto multijet 1.3 active. Aracımı çalıştrdığımda 30 sn kadar bekleyip öyle hareket ediyorum ama hareket halindeyken motor sesini içeride çok fazla hissediyorum, bu araç içi izolasyondan mı kaynaklıdır sizce yoksa motorla alakalı bir durumdan mı? Araç rölanti halde çalışırkende içeri sesi veriyor. Lütfen yardım edin?

    YanıtlaSil
  40. Merhaba Mehmet Bey,2006 model Grande Punto 1.3 Active aracınızın motor kulaklarını kontrol ettirin.Ayrıca motor yağını kaliteli olarak değiştirmenizi tavsiye ederim.Motor soğukken biraz ses gelmesi normal motor ısınınca sesin çok az gelmesi gerekir.Saygılar...

    YanıtlaSil
  41. Merhaba Ali bey, 2006 model Dacia 1.5 DCİ aracımın gaza bastığımda ıslık sesi çıkıyor. Ayağımı gazdan çektiğimde ses kesiliyor. Egsozdan sürekli yoğun beyaz duman ve yanık kokusu çıkıyor. Arabayla 120 km den fazla hız yapamıyorum. Araç 3000 deviri geçemiyor. 10/40 yağ koydum. 3000 km'de arabanın komple motor yağı bitti. 10/60 yağ koydum. 4500 km dayandı. Sizce arabamın arızası nedir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Haluk Bey,2006 model Dacia 1.5 Dci aracınızın öncelikle kompresyon testi yapılıp motorun kontrol edilmesi piston basınç değerleri normal çıkarsa,sorunun kaynağının turbo olduğu anlaşılmış olur.Turboda sorun olduğunu düşünüyorum yalnız motorunda kontrol edilmesi gerekli.Saygılar...

      Sil
  42. Merhaba.aracım fiat doblo 1.9 multijet dizel.her 800 ila 1000 km arasında motor 3 litre yağ eksiltiyor.park halinde bakınca herhangi bir damlama yok.ve turboya geçince araç beyaz duman atıyor.bu konu hakkında ne yapmam lazım.neyden kaynaklı bir sorundur.teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merbaha Fıat Doblo 1.9 dizel aracınızda çok fazla yağ eksiltme durumu söz konusu.Motor kompresyon testi yaptırıp çıkan sonuca göre hareket etmeniz doğru olur.Beyaz duman için aracınızda su eksiltme durumu söz konusu değilse,enjektör contalarından motor yağı içine mazot sızıyor ve yağın özelliğini bozuyor olabilir.Turbo'nunda kontrol edilerek yağ sızıntısı yapıp yapmadığının kontrol edilmesi gerekli.Kısaca motor yağının eksilmesinin kaynağı yapılacak kontroller sonucunda ortaya çıkacak ve sorunun kaynağının çözüm yoluna gidilecek.Saygılar...

      Sil
    2. Teşekkürler.bir de arçta giderken pencereler kapalı iken bi sorun yok.fakat pencerenin biri açılınca aracın içerisine yağ kokusu geliyor.bunun nedeni nedir sizce?

      Sil
    3. Ahmet Bey,yapılacak kontrollerin sonucunda motor yağının turbodan mı motor aşınmasından kaynaklı olarak mı eksildiği araştırılması gerekli.Motor yağı turbo'nun yağı kaçırmasından yada segmanların veya subap lastiklerinin yağı yanma odasına kaçırmasından kaynaklı olarak kokuya sebep oluyor düşüncesindeyim.Yapmanız gereken iyi bir ustaya kontrol ettirmeniz.Saygılar...

      Sil
  43. Öncelikle merhabalar. Aracım Renault Latitude 1.5 110 bg. Aracımda vitesi boşa aldığımda devir 3000 e ulaşınca gazı kesince borudan bi parça sesi gibi birşey geliyor 3000 devirden aşağı doğru düşerken. Çekişte bir problem yok duman falan da atmıyor sebebi ne olabilir? Saygılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Kerim Bey,Renault Latıtude 1.5 aracınızdan devir düşerken gelen sesin nereden geldiğini tam olarak tespit edebilmek için bizzat gözlemlenmesi doğru olur.Devir düşerken titreşim sonucu birbirine temas eden parça olabilir.Motoru 3 bin devire çıkarıp debriyaj'a basarak ve debriyaj'a basmadan kontrol edin seste değişim olup olmadığını gözlemleyin.Sesin motor kısmındanmı şanzuman kısmından mı geldiğini anlamaya çalışabilirsiniz.Motor kısmından geliyorsa sesin kaynağını araştırmak doğru olur.Saygılar...

      Sil
  44. 2007 model trasnporter arabada cekıc yok gaz bosta bıde egzozdan asırı derecede beyz duman atıyor bıraz zaman gectıkten sonra turbodan ses gelıyor tamırcı dedı turbo tıkanmıs

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Uğur Bey,2007 model Volswagen Transporter aracınızda oluşan çekiş düşüklüğü,egzosdan aşırı beyaz duman çıkması ve turbo'dan gelen ses için öncelikle motor yağının kontrol edilmesi gerekli.Enjeksiyonların contasından mazot motor yağının içine sızıyor olabilir.Motor yağı seviyesinde yükselme,incelme bozulma varsa sorunun kaynağı mazot pompası yada enjeksiyon contalarında olabilir.Motor yağı bozulunca turboda sesli çalışıyor olabilir.Sorunun kaynağı turboda olabilir gereksiz masraf yapmamak için başka ustanında incelemesi doğru olur.Saygılar.

      Sil
  45. Selamün aleyküm bende fiat scudo 2.0 jtd var arabam ilk çalışmasında normal turbo devreye giriyor.Devir saati 3000 i geçiyor. Vitesi boşa atıp hızımı düşürüp tekrar hız yapmaya başlayınca turbo devreye girmiyor araçta 3000 devri geçmiyor sorun neden olabilir acaba? Bilgi verirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykümselam Salih Bey, Fıat Scuda 2.0 Jtd aracınızda oluşan sorun için önerim arıza tespit cihazına bağlanarak kontrol edilmesi.Genel bakımdan geçmesi gerektiğini düşünüyorum.Sorunun ana kaynağını tespit edebilmek için bizzat usta tarafından kontrol edilmesi doğru olur.Egr valfi,partikül filitresi,katalizatör,hava filitresi,turbo mili ve pervanesi gibi parçalardaki sıkıntıdan dolayı bu tür sorunlar ortaya çıkabilir.Soruna yol açabilecek ihtimallerin fazla olmasından dolayı iyi bir ustanın kontrol etmesi doğru olur.Saygılar.

      Sil
  46. selamün aleyküm salih bey arcım 2011 1.5 dci symbol aracım sogukken 6 bindevir de çalışırken biraz yol aldıkdan sonra 10 bin devirlerde çalışıyor rolanti dalgalanması yok pompanın üstündeki basınç müşürü yakıt hava yag filtreleri yeni ustalarda pek bişey digemiyor araç hiç duman atmıyor çekişide fena degil yükses devirlerde motor şırıltı yapıyor iticek sesi gibi enjektör veya turbo olma ihtimali nedir acaba saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykümselam Zekeriya Bey,2011 model Clio Symbol 1.5 Dci aracınızın öncelikle arıza tespit cihazına bağlanarak kontrol edilmesi gerekli.Ustanın motor sesini, gaz yemesini bizzat dinlemesi uygun olur.Hava depimetrenin kontrol edilmesi gerektiği düşüncesindeyim.Saygılar.

      Sil
    2. daha önce baglatmıştım bişey yokdu bugün tekrar bagladım kendim p0380 ısıtıcı buji devresi
      p170enjektör kodu purogramlama tanımlı degil
      p0203 silindir 3 enjektör devresi sürekli parametre alt sınırda yazıyordu ısıtıcıları konturol etdim hepsi yanıkdı yenilerini takdım arızaları sildim araç yine aynı bukotlar nedir kusura bakmayın

      Sil
    3. Ana Sayfada arıza kodları ve anlamları sayfamıza göz atabilirsiniz.Saygılar.

      Sil
  47. Merhaba.
    aracım fiat linea 1,3 Multijet Emotion. Arabam sabahları be bir süre binmediğimde ilk çalıştırmada marş basıyor ama çalışmıyor.5-6 denemeden sonra çalışıyor. çalıştığında da gaza bastığımda devir yükselmiyor 1000 devir civarında biraz çalışıp 10-15 sn sonra tekrar stop ediyor. hızlanmanda yavaşladı hafif rampalarda bile bazen 3. viteste yemiyor 2 vitese çekiyorum bu seferde araba bağarıyor 3500 devirleri görüyor. her usta farklı bir yorum yapıyor gereksiz masraf çıkarmasından çekiniyorum deneme yanılma yöntemi uygularlar diye. yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Eyüpcan Bey,Fıat Linea 1.3 Multijet aracınızın arıza tespit cihazıyla kontrol edildikten sonra gerekli olan kontroller hava ve yakıt sistemi ön kontrollerin yapılması gerekli.Turbo hortumlarının hava ve mazot filitresinin,hava depimetrenin kontrol edilip arıza tespiti yaptırmanız doğru olur.Önerim bu tespiti servisinde yaptırıp arıza teşhisi koyulduktan sonra durumu değerlendirip yön çizmeniz uygun olur.Saygılar.

      Sil
  48. Merhabalar aracim megan 3 1.5 105 hp 6 ileri soyle bi sikintim var.sabahlari araci ilk calistirdigimda harekete gectikten sonra bi motorda sanki bi surtume sanki bi pervane bi yere surtunur gibi ayrica bi vinlama sesi devamli olarak devam ediyor surtunme sesi surekli yapmiyo arac isindiktan sonra surtunme sesi daha duyulmuyor lakin vinlama sesi kesilmiyor abarti bi sekilde degil ancak insan kulak verince duyulabiliyor triger yag butun filtreler yeni degisti kime goturduysem arizayi bulamadi aracin gidisinde cekisinde hic bi sikinti yok yardimci olursaniz cok memnun olurum cok kafama takiyorum hayirli gunler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Kenan Bey,Renault Megane 3 aracınızdan gelen ses yakıt ve hava hortumlarından geliyor olabilir.Megane 3 araçlarda genel bir sorun olup servisinde kontrol ettirmenizi tavsiye ederim.Saygılar.

      Sil
  49. Merhaba Ali Bey, 2012 1.6 TDI polo 90 BG polo aracım var turbo radyatör bağlantı yeri kırıldı ve değiştirdiğimizde içinde yağlanma olduğunu gördük sorun neden kaynaklanmaktadır? aracımın çekişi ilk aldığım zamanki kadar iyi değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Tolga Bey,2012 model Volswagen Polo 1.6 Tdi aracınızın turbo radyaöründe fazla derecede yağ ve kirlenme varsa turbo'nun kontrol edilmesi doğru olur.Turbo yağı ve egzos gazını kaçırıyor olabilir.Çekiş düşüklüğününde bu sebepten ileri gelmesi durumu muhtemel.Hava filitesini kontrol edip aşırı siyahlaşma yada yağlanma olup olmadığını konrol etmeniz doğru olur.Motor yağındaki eksilme durumu gözlemleyip fazla miktarda ise turbo'nun kontrol edilmesi gerekli.Motor yağının önerilen kalınlıkta ve kaliteli olduğundan emin olun.Saygılar.

      Sil
  50. Selamünaleyküm ali Bey Size sorum henüz bir yaşını yeni doldurmuş ilk bakımı sene sonu yapılmış yeni kasa dizel düz vites passat b8 kasa aracım var 8 bin km de bakım sonrası araçta şu şekilde bir sorun oluştu trafikte dur kalklarda yada bir yerden u dönüşü yaparken farklı şekillerde olabiliyor ani yığılma ve gaz kesme yapıyor 2-3sn gibi bir zaman fazla değil sürekli değil günde 1 yada 2 kere oluyor ısıtmadan hareket etmiyorum yada aynı şekilde STOP etmiyorum depom yarım deponun altına kesinlikle düşmez ama aracı az kullanıyorum haftada 2-3 kez max 20 km nedeni ne olabilir sizce teşekkür ederim kolay gelsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykümselam Süleyman Bey,Volsawagen Passat B8 Dizel düz vites aracınızda oluşan kısa süreli yığılma ve gaz kesme sorunu bir çok sebepten ileri geliyor olabilir.Bakım sonrası böyle bir sorunun ortaya çıktığını düşününce bakım esnasında sensör kablolarında gevşemeye sebep olacak temas söz konusu olabilir.Aracınız garantili olduğu için servisinde kontrol edilmesi uygun olur.Saygılar.

      Sil
  51. sa alibey.arabam 2004 model 1.5 dizel kango multixtir. aracım turbosundan yağ kaçırıyordu. turboyu tamir ettirdim. bi süre daha duman atabilir dediler içindeki yağı atması için. tamirden sonra yaklaşık 1000km kullandıktan sonra tekrar ara ara duman atmaya başladı.turbodan hafif bi yağ atması durumu var ve aracın çekişi biraz düştü bunun sebebi ne olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykümselam 2004 model Renault Kango 1.5 Dizel Multix aracınızın egzozundan duman atması durumu turbo'nun yağ kaçırmasından yada segman ve subap lastiklerinin yıpranmasından ileri geliyor olabilir.Kompresyon testi sonucunda motor kısmında sorun görülmez ise turbo'nun kontrol edilmesi gerekli.Saygılar.

      Sil
  52. Slm aleykum Alibey arabam 2006 volvo s40 1.6 dizel 180 binde çekiş problemi yada duman olayı yok sadece 2_3 devirlerde çok ince bir ıslik sesi geliyor ayağımi gazdan kesince daha belirgin oluyor sizce ne yapmam gerekiyor tesekurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykümselam Yasin Bey,2006 model Volvo S40 1.6 dizel aracınızdan gelen ıslık sesi benzer ses için motor'un dinlenerek turbo'dan gelip gelmediğinin anlaşılmaya çalışılması doğru olur.Turbo milinin yıpranmış olma ihtimali yüksek.Motor yağının iyi durumda olduğundan emin olun.Sesi bir kaç ustaya dinleterek gereksiz masraf yapmamak sesin kaynağını tespit etmeye çalışın.Araç park halindeyken aynı sesin gelip gelmediğini gaz vererek debriyaja basarak ve basmadan deneyin.Saygılar.

      Sil
  53. Alibey vermiş olduğunuz bilgiden dolayi çok teşekür ederim bugün serviste tüm filtre yağ v kayişi ni değiştirdim ordaki usta turbo dedi 1500 tl fiyat çıkardı bana pek matikli gelmedi sizce ne yapmam gerekir bu şekilde kulan Sam motora zarar verirmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Yasin Bey,Aracınızın çekişinde sorun yok egzosdan duman atmıyor yağ eksiltmiyorsa zararı olmaz.Turbo'nun yenisinin fiyatını parçacılardan öğrenip ilerleyen zamanda yenileyebilirsiniz.Saygılar.

      Sil
    2. S.a aracim palio 1.3 multijet.araci alali 2 ay oldu.sorunum cekis dusmesi.ilk zamanlarda 2000 devri gectigimde performansi 2 ye katliyordu ve cok az yakiyordu.suan cekis dustu ve yakit artti.ilk aracim oldugundan bilgisizlik ve tecrubesizlikle 3 farkli istasyondan yakit almistim.sorun farki yakitmi yoksa turbomu arizali.tesekkurler simdiden cok faydali bir site..

      Sil
    3. Aleykümselam Ömer Bey,Fıat Palio 1.3 Multijet aracınızdaki çekiş düşüklüğü ve yakıtın artması sorunu için öncelikle yapılması gereken hava ve yakıt filitresinin yenilenip arıza tespit cihazına bağlanarak sensörlerin kontrol edilmesi gerekli.Ayrıca hava akışmetrenin temizlenmesi uygun olur.Bu kontrolleri yaptırdıktan sonra sorun çaözülmez ise egr valfi ve turbo'nun kontrol edilmesi doğru olur.Yakıtı mümkün olduğunca güvendiğiniz yerden almaya çalışın pis yakıt enjektörlerin tıkanmasına ve çekiş sorununa sebep olabilir.Saygılar.

      Sil
  54. Merhaba ali bey aracımda hiç cekişinde ve bir problem yok duman atma ses gibi bir sorunumda yok 1 6 mutijet bravo çok az biz bir yağ terlemesi yapmış turbo dediler bir zararı olur mu aracı yüksek devirde kullanmadan kaynaklı olabilir mi saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Adem Bey,Fıat Bravo 1.6 Multijet aracınızda anlattığınıza göre bir problem gözükmüyor.Bir miktar yağ terlemesi her araçta olan bir durum ve normal sayılır.Motor yağında fazla miktarda eksiltme yok ise endişe edilecek bir durum yok.Yağ terlemesi olan yerleri normal mazot kullanarak temizleye bilirsiniz.Mazot'un yağ çözücü etkisi olduğu için yağ tabakalarını kolay şekilde çözecektir.Saygılar.

      Sil
  55. Merhaba ali bey,
    14 tonluk paletli Excavator üzerinde
    Cummins 4bt 4.3 dizel MOTOR var.
    1 ay ara ile 3 defa Turbo değiştirdim.
    Her seferinde yağ ve filtreleri değiştirdim. Yağ basınç ölçtürdüm.
    Yinede sorunu çözemedik yeni aldığın Turbonunda milinde boşluklar başladı yakında bozulacak gibi.
    Turbo holset marka
    Ne yapsam bilemiyorum motoru komple değiştirmeyi bile düşünüyorum.
    Lütfen yardım edermisiniz. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Atakan Bey,Paletli Excavatör 4.3 Turbo dizel aracınızda kısa sürede oluşan turbo milinde oluşan boşluk yağlama yetersizliğinden yada yağ kanallarının tıkanmasından ileri geliyor olmalı.Önerim turbo'nun içi açılarak tamir edilmesi ve sorunun ana kaynağının tespit edilmeye çalışılması.Yani turbo içinde oluşan sorun ve bu soruna sebep olabilecek ihtimallerin gözden geçirilmesi doğru olur.Mümkünse turbo sistemiyle bağlantılı egzos sistemi,intercooler,hava filitresi ve bağlantıları tamamen sökülerek tam bir kontrol yapılması uygun olur.Benim düşüncem turbo yağlama sisteminde sorun olması.Turbo yağsız kaldığı yada yetersiz yağlanma olduğu için kısa sürede turbo milinin yıpranmasına sebep oluyor.Turbo yağlama sisteminin tam olarak kontrol edilmesi ve kaliteli yağ kullanılması doğru olur.Saygılar.

      Sil
  56. merhaba Ali bey benim aracım 2006 seat leon 2,0tdı otomatik
    yaklışık bir gün önce aracım çekmemeye ve 6. vitezde 2 devri zor geçmekte özel servisime götürdüm ve hava akışmetre değişti fakat sorun çözülmedi arızanın turbonun hava emişi ile ilgili olduğunu fakat sıkıntıyı anlayamadıkarını dile getirdiler ve benim akış metremi yedinden taktılar ve turboya giden havanın eski sensörlerle ve kendi taktıklarıylada 134 dereceyi gösterdiğini söylediler fakat bildiğim kadarıyla bu sıcaklık -30 ve 80 derece arasında olması gerekir arabam gerçekten kendinden soğutacak artık beni salı günü aydın daki yetkili servise gitmeyi düşünüyorum engin tecrübelerinizden beni mahrum bırakmazsanız sevinirim iyi akşamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Semih Bey,2006 model Seat Leon 2.0 Tdi Otomatik aracınızda oluşan çekiş düşüklüğü ve devir çevirememe sorunu için anlattıklarınıza göre muhtemel sorun egzos sisteminde yada intercooler dahil hava emiş hattında tıkanıklık söz konusu olabilir.Öncelikle egzos sisteminin ve katalizatörün kontrol edilmesi uygun olur.Saygılar.

      Sil
    2. teşekür ediyorum ali bey fakat egr daha 1 ay önce değişti ve egsoz sistemi komple temizlendi . ve arabamda üfleme duman atma gibi bir sıkıntıda tüm sensörleride yenilendi fakat anlamsızca bir arıza türedi. peki sistemde kısa devre olması bu hatayı tetikler mi

      Sil
    3. Merhaba Semih Bey,serviste arıza cihazıyla kontrol edilip hava emiş hattının kontrol edilmesi uygun olur.Ecu(Beyin) yada sensör sorunu varsa kontrol sonucunda ortaya çıkacaktır.Yapılan kontrol sonucunda elektronik devre hatasına rastlanmaz ise intercooler tıkanması dahil hava emiş hattında sorun olabilir.Saygılar.

      Sil
  57. Selamun Aleyküm aracım 2007 grande punto aracımı ilk çalıştırdığımda ısıtıyorum ve arabayı hiç bir şekilde zorlamıyorum fakat 2 adet sıkıntı oluştu 1.si turbodan 20000 devire yaklaşınca hafiften ıslık sesi gelmeye başladı ama duman atma yağ atma yakma vs yok buna baktırmadım 2.si ise motor ikaz ışığı yandı ve makinaya bağlattım egr dediler temizlettim çok ciddi çekiş farkı oldu. Şuan hala ıslık sesi hafiften var belki hortumda sıkıntı vardır diye baktırdım ustam sıkıntı yok hortumlar iyi dedi araba da duman atmıyorsa turbo seni götürür kafaya takma dedi sizce ne yapmam gerek teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykümselam Ahmet Bey,2007 model Fıat Grande Punto aracınızda ortaya çıkan ıslık sesine benzer ses turbo hortumlarının yada emme manifoldu'nun gevşemesinden ileri geliyor olabilir başka bir ustaya tekrar kontrol ettirmeniz doğru olur.Sorun bulunamaz ise sorunun kaynağı turbo milinin yıpranmasından yada motor yağ kalitesinin düşmesinden ileri gelebilir.Kontrol ettirmenizde yarar var.Saygılar.

      Sil
  58. ali bey merhaba 2012 model 1.3 dizel corsam var 52500 kmde dün farkettim araç hareket halindeydi ve gaza basıp hızlanınca motordan uğlama sesi geliyordu ve akabinde parkedip vitesi boşa aldım ve gaz vermeye başladım 2000 deviri geçtikten hemen sonra uğlama sesi başlıyor ayağımı gazdan keaincede devir düşerken seste onunla beraber düşüyor ve kesiliyor bu bir sorunmudur sorunsa nereye hangi ustaya göstermeliyim tşk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Erhan Bey,2012 model Opel Corsa 1.3 dizel aracınızda iki bin devirden sonra başlayan ses büyük olasılıkla turbo'dan kaynaklı.Aracınızın çekişinde düşme ,duman atma,yağ eksiltme gibi belirtiler varsa bizzat usta tarafından gözlemlenmesi doğru olur.Motor yağının tam ve iyi durumda olduğundan emin olun.Saygılar.

      Sil
    2. ali bey bu saydıklarınız yok ama araçta çiğ mazot kokusu geliyor , ben günlük sabah ve akşamları 2 şer km yol yapıyorum , önceleri kışın geliyordu havaların soğukluğuna bağladım ama havalar ısınıncada devam ediyor , yani sorun 2 bin devirden sonra gelen uğultu ve çiğ mazot kokusu diyebilirim , bide özel opel servisine görürdüm geçenlerde mazot kokusu için kısa mesafe kullandığından yapıyor dedi ama bana göre hem yakıt tüketimimin artması hemde turbodan gelen uğultu beni düşündürüyor , istanbulda usta tavsiyeniz olursa sevinirim tşk

      Sil
    3. Merhaba Erhan Bey,öncelikle aracınızın arıza tespit cihazına bağlanarak kontrol edilmesi gerekli.Turbo hortumlarında çatlak gevşeme kontrolü yapılmalı.Motor yağının iyi durumda oldğundan emin olun.Hava filitresini yenileyin.Bu kontroller sonucunda sorun çözülmez ise turbo'da yada egr valfinde sorun olabilir.Saygılar.

      Sil
  59. Slm Ali bey 2006 model doblo 1.3 multijet var araba normalin ustunde kaba sesli calisiyor,kayisin oradan sıyırtılı ses geliyor bide arkadas turbo 3000 devire gelince cuflamasi lazim diyor senin arabada olmuyor diyor yagini felan degistirdim mazot pompasi mazot kaciriyor ayriyetten baktircam yakin zamanda sizin gorusunuzu almak istedim turboda bi sikinti varmidir o ses neden oyledir tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykümselam Recep Bey,2006 model Fıat Doblo 1.3 Multijet normalin üzerinde gelen ses için motor aksamındaki dönen parçaların kontrol edilmesi gevşeme yıpranma,boşluk yada dönerken yalpalama yapan parça varmı kontrol edilmeli.Şarj dinamosu bilyası,hidrolik direksiyon pompası,su devirdaim pompası,klima kompresörü ve gergi bilyalarından ayrıca kayışların deforme olmasından ses gelebilir.Çok fazla parça olduğu için gereksiz masraf yapmamak için ustanın kontrol etmesi uygun olur.Aracınızın mazot kaçırması yakıt basıncının düşmesine ve verimsiz çalışmaya neden olur.İlk önce yapmanız gereken mazot kaçağını onarmanız.Mazot kaçağını onardıktan sonra aracınızın çekişinde problem yoksa turbodan ses gelmiyorsa turboyla alakalı sorun olduğunu zannetmiyorum.Saygılar.

      Sil
  60. selamünaleyküm,Ali bey öncelikle 1 yıl boyunca bıkmadan usanmadan bu kadar insana yardımcı olup fikir verdiğiniz için Allah razı olsun, benim aracım 2011 model 207 1.4 hdi 2000-2500 devir sonrası boşta gaza basarken ıslık sesine benzer bir ses çıkartmakta, araçta herhangi bi güç kaybı yok,bunun sebebi ne olabilir ve günümüz şartlarında ortalama ne kadar maliyet çıkar ? ayrıca İstanbul içinde önerebileceğiniz iyi bir usta mevcut mu ? saygılar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykümselam Can Bey,amacımız elimizden geldiğince yardımcı olabilmek 2011 model Peugeot 207 1.4 Hdi aracınızda 2000 devirden sonra gelen ıslık sesi turbo'nun milinin yıpranmasından,turbo pervanesinin balansının bozulmasından,motor yağının kalitesiz yada özelliğini yitirmesinden,turbo hortumlarının havayı kaçırmasından yada emme manifoldunun bağlantı contasından hava kaçırmasıyla ortaya çıkmakta.Aracınızda güç kaybının olmaması sorunun şuan için fazla büyümediğinin göstergesi.Önerim turbo'yu sorun çıkarana kadar kullanıp,sorun çıkardığında sıfır olarak yenilemeniz yönünde.Saygılar.

      Sil
  61. 2.7 dizel terronom var nissan calistirdim calisti tejleyerek stop etti iki sefer duman atma da var ve ilk defa yag eksiltti turbodan olabilir mi her hangi bi gucde dusme yok gibi gaz bastiginda guzel gidiyor ama rolantide tekliyor neden olabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Timurcan Bey,2.7 Nissan Terrano Tdi aracınızın arıza tespit cihazıyla kontrol edilmesi uygun olur.Arıza cihazında sorun çıkmaz ise genel bakım yapılması hava ve yakıt filitresi motor yağının kontrolü gibi. Kompresyon testi yapılıp motor durumunun kontrol edilmesi uygun olur.Ayrıca egr valfinin temizlenmesi gerekli.Turbo'nun etrafında fazla yağ birikintisi var mı kontrol edilip turbo'nun yağ kaçırıp kaçırmadığına bakılması uygun olur.Yapılacak kontroller gereksiz masraf yapmanızın önüne gececektir.Saygılar.

      Sil
  62. Merhabalar euru 5 2013 1.3 multijet lineam var 1 hafta önce aldım 3 gundur calistirmadim bugün calistirdim boşta gaz verdim 3000 deviri geçmedi gaz yemedi sonra stop edip tekrar calistirdim yola çıktım normaldi yolda boşa alıp tekrar gaz verdim yine normaldi acaba motor soğuk diyemi böyle yaptı bu bir sorun mudur ne yapmam gerekir

    YanıtlaSil
  63. görüntüleyin
    Murat Kaya adlı kullanıcının profil fotoğrafı
    Murat Kaya
    S.a. Ali bey benim 2005 model pasat 2.0 Tdi bugun sabah bindimm arabada bogulma cekisinde düşukluk oldu.eksozdan hafiften beyaz duman atmaya basladi bende partilel filtresi doldugunu dusundum otobana cikmak icin biraz surdum.arabada hafiften mazot kokusu gelirgibi olldu duman cugalmaya basladi cekisi tamamen dustu durdurdumm ondan sonrada calistirmadim.neyapmam gerekir yardimci olursaniz memnun olurum tskurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykümselam Murat Bey,2005 model Volswagen Passat 2.0 Tdi aracınızın büyük olasılıkla mazot pompasında yada enjektörlerinde sorun var.Motor yağını kontrol edin motor yağında çoğalma,incelme gibi belirtiler varsa enjektörlerin ve mazot pompasının kontrol edilmesi doğru olur.Saygılar.

      Sil
  64. İyi günler ustam aracım 2012 model ford fiesta 1.4 dizel 80000 km de. Sabah ilk Marşa bastığımda 2 3 saniye yağ ışığı sönmüyor yağ basıncı düşük yazıyor ve normale geçiyor. Birde motor sıcakken yolda gidiyorken ıslık sesine benzer bir ses geliyor aracı yeni aldım 75000 km de yağ değişmiş ama filtre değişmemiş olabilir yağ kartında işaretlenmiş. Acaba bu sorunların çözümü nedir. Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Özcan Bey,2012 model Ford Fiesta aracınızın yağ uyarı ışığının geç sönmesi durumu ve motor ısınınca ıslık sesine benzer ses yapması durumu yağlama yetersizliğinden olabilir.Önerim bir an önce motor yağının ve yağ filitresinin kaliteli olarak yenilenmesi yönünde.Saygılar.

      Sil
  65. S.A. ustam 1.5 clio 190 bindeki aracım ısınana kadar ( 4-5 kilometre) gaza yüklenince gri duman atıyor aracın cekişinde bi problem yok enjektörlere bakıttım geri dönüşü felan iyi dediler yağ bakımlarıda yeni yapıldı ancak bu duman olayı beni cok rahatsız ediyor sizce ne yapmalıyım bu duman normalmidir yardımcı olursanız cok sevirim simdiden teşekürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykümselam Onur Bey, Renault Clio 1.5 aracınızın motor ısınana kadar gelen grimsi duman yanma odasına bir miktar yağ sızıntısı olduğunun göstergesi.Büyük olasılıkla piston kenarında bulunan segmanlarda yıpranma mevcut tam teşhis koyulması için kompresyon testi yapılıp kontrol edilmesi doğru olur.Saygılar.

      Sil
    2. peki bu yanma odasına sızan yağın aracıma bir zararı olurmu böyle kullansak çünkü motoru actırmaya korkuyorum bide yağ yaktında biraz mavimsi bir duman cıkması gerekmezmiydi.TEŞEKKÜRLER

      Sil
    3. Onur Bey,Renault Clio 1.5 aracınızın motor soğukken bir miktar grimsi duman çıkarması,motor ısınınca dumanı kesmesi segmanlardaki yıpranmanın ileri derecede olmadığının göstergesi.Yıpranma arttıkca duman daha belirgin hale gelecektir.Şuan için yıpranma az olduğundan motorun açılmasına gerek yok.Yapmanız gereken motor yağını mümkün olduğunca kaliteli olarak erken yenilemeniz.Saygılar

      Sil
  66. merhaba benim 2006 model 1.5 crdi dizel 90 bg 90 binde aracım var ilk çalışmada 15 sn boyunca rölanti titriyor ve motor ısınana kadar mavimsi pis kokulu bir duman atıyor sonra geçiyor ama her sabah oluyor sorunum nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Mert Bey,2006 model 1.5 Crdi aracınızın kompresyon testi yapılıp motor durumu değerlendirilmeli.Büyük olasılıkla aracınızın segmanları aşınmış olmalı.Saygılar.

      Sil
    2. motor isteyebilir diyorlar Ali bey araç daha 90 binde nasıl diyorlar anlamadım düzgün kullanılan ve bakımları sürekli zamanında yapılan araçta neden sorun çıkar anlamadım yardımınız için teşekkürler

      Sil
  67. Merhaba Ali bey 2008 c4 110hp 108binde dizel aracım var bugün bir ekspertiz merkezinde aracı teste soktum 92hp çıktı motorda 18hp güç kaybı varmış. Bunu pek hissedememistim şehir ici trafikte sizce sorun ne olabilir. Aracım bakımlıdır. Turbo mudur enjeksiyonmu mazot pompası mi görüşünüz nedir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Tarık Bey,2008 model Citroen C4 dizel aracınızın turbo basıncının ölçülmesi doğru olur.Ayrıca hava filitresini yenileyip karbon temizleme işlemi yaptırmanızı önere bilirim.Kullandığınız yakıt kalitesinin büyük ölçüde motor gücünü etkileyeceğini göz ardı etmeyin.Saygılar.

      Sil
  68. Ali bey merhaba.
    1.6 TDI Octavia 2011. 80 binde.
    Klima kompresörünün valfi değiştikten sonra havalandırmalardan ses gelmeye başladı. Ses, motoru çalıştırınca başlıyor kapattıktan 30 saniye sonrasına kadar devam ediyor. Çekişte düşüş yok gibi ama yakıtta 100 km'de 1-2 LT'lik bir artış söz konusu.
    Bir de rolanti devrinde 3 LT gösterirken şimdi 6 LT gösteriyor.
    Klima gazı konurken usta aşırı derecede gaz verip bırakıyordu.(Boşta iken kendiliğinden 2500 devirde gazı kesiyor) Acaba diyorum ben yokken böyle gaz verip verip kontağı kapattılarsa turbo zarar görmüş olabilir mi?
    Bu arada 30 Nisan için İzmir Vosmerden randevu aldım.
    Tavsiyeleriniz benim için önemli.
    Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Mustafa Bey,2011 model Skoda Octavia 1.6 Tdi aracınızın büyük olasılıkla klima kompresöründe sorun oluşmuş hem yakıtın artmasına hemde çekişin bir miktar düşmesine sebep oluyor düşüncesindeyim.Saygılar.

      Sil
  69. Merhaba;
    Megane2 hb diesel 2005 model arac sahibiyim.aracim 2/3 haftadir normal yolda seyir halindeyken gaza yuklenirken aniden gaz kesiyor araci sanki aniden geriye cekip 2/3 saniye sonra saliyor gibi bir durum yasiyorum.konu hakkinda bilgilerinizi rica ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Mahmut Bey,2005 model Renault Megane2 aracınızın arıza tespit cihazına bağlanarak kontrol edilmesi doğru olur.Sorunun kaynağı hava debimetre olabilir.Saygılar.

      Sil
  70. merhaba, ali bey. mart ayında 2010 model peugeot 3008 aldım, turbo dizel. yalnız turbo egsoz kaçırıyor, kaputun altı turbo civarı kararmış ve kaputun uç kısmında hafif kararmalar var. turbonun sadece hava kaçırması basit bir sorun mudur, kolayca ve ucuza halledilir mi? yakında özel servise götüreceğim bilinçli bir şekilde götüreyim dedim. bir de sıfır turboyu 650 liraya buldum, bu durumda tamir için 500 lira civarı bir ücret istenirse fazla olacaktır diye düşünüyorum. sizin de fikrinizi alayım istedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba 2010 model Peugeot 3008 Turbo dizel aracınızın turbo'nun içinden egzos gazını kaçırıyorsa turbo'nun onarılması yada yenilenmesi uygun olur.Turbo'dan değilde egzos manifoldundan kaçırma varsa manifold yenilenir.Turbo'nun uzun süre sorun çıkarmaması açısından ince bir tamir işciliği olması açısından turbo'nun yenilenmesi doğru olur.Saygılar.

      Sil
    2. teşekkür ederim, bu durumda turboyu yenileme yoluna gideceğim gibi. 650 lira fiyat çok uygun geldi, acaba kalitesiz ürün alarak riske mi giriyorum? yoksa sıfır bir turbo her türlü belli bir kalite seviyesini karşılar mı?

      Sil
    3. Merhaba turbo'nun mümkün olduğunca kalitelisini almaya çalışmanız doğru olur.Saygılar

      Sil
  71. Öncelikle merhaba Ali bey. Aracım 2009 model peugeot 407 1.6 hdi dizel. 82 bin kmde. iki gün önce arabanın hava filtresini değiştirdim. filtre değiştikten sonra arabadan ince bir ıslık sesi gibi ses gelmeye başladı. Gaz verince gelen bir ses, rölantide beklerken gelmiyor. devir 2500'ü geçtiği zaman da motor sesi baskılıyor sesi yani az bir ses ama insanı gıcık ediyor. Bir de şöyle bir durum var araç hızını almışken diyelim ki yokuş aşağı ayağımı gazdan çektiğimde ses azalıyor ancak yine de duyuluyor. ancak aynı şekilde ayağımı debriyaja basılı tutarak devam ettiğimde ses gelmiyor. Dün ustaya götürdüm motor kaputu açarak sesi dinledi gayet normal bir ses, turbo sesi bu dedi. sıkıntı yapacak bir şey yok gelir her arabada dedi ama ben daha önce neden gelmiyordu diye sorunca bilemem dedi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Oktay Bey,2009 model Peugeot 407 1.6 Hdi aracınızın turbo hortumlarında yada hava filitresi bağlantılarında hava kaçıran kısım olma ihtimali yüksek kontrol edilmesinde fayda var.Saygılar.

      Sil
  72. Merhabalar ali bey benim aracim fiat linea 1.4 tjet soyle bir durum var sizce normalmi yoksa anormalmi;aracla 5.viteste seyir halinde gidiyorum onume 400m uzunlugunda bir rampa cikti gaz pedalina tam bastigim zaman araba geri yasliyor aracta birde fabrikasyin turbo basinc gostergesi var digital turbo full basinc gistergesini dolduruyor ana kisa sure sonra sanki turbo devreden cikiyor sonra tekrar giriyor gibi yani kisaca araba kerkilmiyor ama cekiste dusmuyor ancak turbo gucu devreye milisaniyeler icinde girip cikiyor gibi simdiden verdiginiz bilgiler icin tesekkur ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Fıat Linea 1.4 tjet aracınızda bir sorun olduğunu düşünmüyorum.Yapmanız gereken uygun viteslerde yokuş çıkmanız yönünde.Saygılar.

      Sil
  73. Merhaba ,1.3 multijet palio aracim var aracimda kat iptali ve sonda egzoz var aracim arada sirada gazladiktan sonra ayagimi gazdan çekmeme rağmen 3000 devir civarinda gitmeye devam ediyor sanki gaza basiyirmusum gibi ve Hafif bir islik sesi var fakat diğer multijetlerde bozulmaya yakin cikarsigi sese benzemiyor sorun turboda midir ? Tamiri ne kadar bu arada performansta düşüş yok

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Palio 1.3 Multijet aracınızın öncelikle boğaz kelebeğinin ve gaz telinin temizlenip kontrol edilmesi doğru olur.Saygılar.

      Sil
  74. Merhaba arkadaşlar 2011 dizel albeam var motor segman kaynatmis dedi ustam nedeni de turbo yag çekmiş motor ambeye kalkmış dedi şimdi motor rektefe oldu ama acaba doğru mu söylüyor doğruysa neden yapar cevaplariniz için şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba 2011 model Multijet Fıat Albea aracınızın turbosu yağ kaçırmış motor yağsız çalışmadan dolayı parçalar aşırı ısınmış birbirine kaynamış motor kilitlenmiş olabilir.Saygılar.

      Sil
  75. Merhaba aracım 2006 model pejo 407 araçımdan ıslık sesi geliyor turbo kısmında hafif yağ akıntıları var aracımın çekişinde bi sorun yok ama neden olabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ramazan Bey,2006 model Peugeot 407 aracınızın turbo hortumlarında kaçak yada turbo milinde yıpranma olabilir.Motor yağı kalitesi düşük olabilir.Kontrol edilip gereksiz masraf yapmamak doğru olur.Saygılar.

      Sil
  76. Merhaba Serkan Bey,2009 model 1.4 Volswagen Tiguan aracınızın motor beyni ve yazılımının kontrol edilmesi uygun olur.Saygılar.

    YanıtlaSil
  77. Merabalar Ali bey aracim laguna2 1.9 dci arac gaz yemiyor eski pratikligi gitti gaz yemiyor 2. Ve 3. Vitese taktigimda araci bir sey tutuyor sanki. Gaz yemiyor ve enjektor hata lambasi yakiyor sonra duzeliyor cekis yerine geliyor burda usta yok anlayan uzun yola cikcam nedir bu ariza yolda kalirmiyim tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Fikret Bey,Renault Laguna 1.9 Dci aracınızın arıza tespit cihazına bağlanarak kontrol edilmesi gerekli.Yakıt filitresi ve hava debimetrenin kontrol edilmesi doğru olur.Saygılar

      Sil
    2. Ali bey merabalar sizle konustuktan sonra 1000 km lik yola ciktim ilk 200 km de arac gaz yemedi enjektor uyarisi verdi. Sonraki 800 km arac turbosu super enjektor arizasi yakmadi. Ankaraya geldim bugun sehir icinde yapti stop edip calistirdim gitti burda ustaya gitcem tavsiyenize ihtiyacim var simdi nedir sizce sorun hangi ustaya gitmeliyim neyine baktirmaliyim. Siz ankarada misiniz sizinle gorussek olur mu simdiden tesekkurler

      Sil
    3. Merhaba Fikret Bey,Ankara'da tanıdığım usta sincan sanayi sitesinde Kocaman oto Ahmet usta'nın aracınızı görmesinde fayda var.Saygılar.

      Sil
  78. Selam aleykum aracım 1.3doblo muıtijet 2012 90bg genelde sabahları ama herzaman degil kendikendine4 5 kez peş peşe gazyükseltip sonra 10bide dururuyo devir saati ve giderken ayagım gazda basılı bişekilde kedikendine yavaşlayıp hızlanıyo gaz kesiyo sanki debi metre temizlendi konturol edildi mazot basınç öüşürü denendi ama olmadı araç makineye takılıyo hata göstermiyo kimse dorudürüz mamtıklı bicevap veremiyo çok gidip gaeldim sanayiye ve ustanın biri dediki boşuna bu sorumun peşine koştuma dedi boşa para harcarsın bikaç arabadaha geldi aynı sorından düzelmiyor dedi meyapsam bilmiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykümselam Yunus Bey,2012 model Fıat Doblo 1.3 Multijet aracınızın subap mili üzerindeki kurumlanma yada deforme olmasından dolayı subapların açılıp kapanmasında sorun ortaya çıkmış olabilir.Önerim motor'u açtırmadan motor içi temizleme işlemi yaptırıp aracı bir süre yüksek devirli kullanmanız yönünde.Sorun çözülmez ise üst kapak açılarak subap sisteminin alıştırılması gerekli.Saygılar.

      Sil
  79. Merhabalar aracım Citroën nemo 2008 model 108 binde aracım bazen sabah ilk çalıştırmada siyah duman atıyor ve bazen de yokuş aşağı viteste gaza basmadan inerken egzozdan mavi duman atıyor gaza veya frene bastığım an geri kesiliyor sebebi nedir acaba şimdiden teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Eray Bey,2008 model Citroen Nemo aracınızın egr valfinin temizlenmesi doğru olur.Saygılar.

      Sil
  80. ali bey merhaba adım kaan 1.3 multijet punto evo marka aracım var 190.000 kmde araç v kayışı devirdaimi , yağ pompasını,rulmanını,triger setini her şeyini değiştirmeme rağmen kesemedigim bir ses var ve aşırı derecede rahatsız ediyor.ustalar turboyla alakasız diyolar ama ben turbodan oldugunu düşünüyorum.cünkü değişmeyen bir tek yağ sogutucusu kaldı geriye 2 bin lira civarında para harcadım sadece parçalara.internette bir türlü cevabımı bulamadım en son bir astra j sahibi arkadaşın youtube'a koydugu videoya denk geldim ses aynen öyle çıkıyor hatta daha şiddetli.kaldı ki son dönemlerde ıslık seside gelmeye başladı. https://www.youtube.com/watch?v=XbU5BeLoosw yardımcı olursanız sevinirim.çünkü tam bir baş belası oldu inanılmaz soğudum arabadan.bu arada arabanın en son sesini dinleyen ustam devir daimin oldugu bölgeye plastik boru uzatarak sesi dinledi kesin burası bak tak diye kesilcek diye emin idi ama başaramayınca işçilik alamadı kıpkırmızı oldu adam araba inatla herkesi şoka uğratıyor.ve ses devirdaimin oldugu bölgeden dinleyince şiddetli geliyor.ama astra sahibi arkadaş turbo oldugunu yazmış benim düşündüğüm gibi.yardımlarınızı bekliyorum.lütfen videoyada bir göz atın.teşekkürler şimdiden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Kaan Bey,Fıat Punto Evo 1.3 Multijet aracınızdan gelen ses büyük olasılıkla turbo'dan kaynaklı.Videoyu izledim öncelikle önerim kayışların üzerine bebe pudrası serperek seste kesilme olup olmadığını kontrol etmeniz.Saygılar.

      Sil
  81. S.A. ustam 1.5 dizel clio (190 bin) aracimda soğukken belli bi yol alana kadar hafif mavimsi bir duman atiyo isininca bi problem yok 3-4 tane ustaya gosterdim hicbiri net bisey soylemedi birisi motor acilmasi gerek dedi iki tanesi yag cubugundan motorun uflemesine bakti motorun gayet iyi hic actirma dedi biriside turbodandir dedi bu kadar duman atmasi icin sekmanin kirik olmasi lazim dediki arabanda o kadar ufleme yok dedi acikcasi ne yapacağımimi bilmiyorum bu konudan cok rahatsizim neye baktirmam gerekiyo once sizce bi yardimci olursaniz cok sevinirim Teşekkürler. Bide rampalarda biraz zorladimda sanki turbo hafif vınlama yapiyomus gibime geldi bunuda soyleyeyim dedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykümselam Onur Bey,Renault Clio 1.5 Dizel Aracınızın büyük olasılıkla piston segmanlarında yıpranma mevcut yağ eksiltme durumu fazla değil ise bir süre daha idare edebilir.Saygılar.

      Sil
  82. Aracı doblo 1.9 multijet aracın performans sorun yok ama 1000 km3-4 litre yağ eksiktir mavi duman atıyor 1-2 gündür bazı devirlerde ani zıplama yapıyor kışın karda buzda sorunsuz çalışıyor ama yağ eksiliyor kaçak yok yakıyor neden dir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ramazan Bey, Fıat Doblo 1.9 Multijet aracınızın turbo hortumları kontrol edilerek motor içine yağ kaçırıp kaçırmadığı kontrol edilmeli.eğer turboda sorun yok ise piston segmanlarında aşırı yıpranma mevcut.Saygılar.

      Sil
  83. Selamunaleyküm 2008 renault master aracım ilk marsa bastım çalışmadı yağına baktım çubun ortasındaydı 1.5 -2kğ ya yakın fazla yağ koymuşum arabayı çalıstırdım takviyeyle kendiliğinden gazı kökledi stopta etmiyor bir beyaz duman attı göz gözü görmüyor araba yanıyor zarnettim bende mazot hortumunu çıkardım birdahada çalışmadı nedenini söyleyebilirmisiniz ne yapmam gerek lütfen yardımcı olursanız sevinirim şimdiden tşk ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykümselam Ercan Bey,2008 model Renault Master aracınızın mazot hortumunu çıkarmanızdan dolayı yakıt sisteminde hava oluşmuş olmalı.Motor içinde bulunan hava alma elciğini kullanarak yakıt sistemindeki havayı attıktan sonra aracınızı çalıştıra bilirsiniz.Ayrıca fazla koyduğunuz motor yağını boşaltırmanız doğru olur.Saygılar.

      Sil
  84. merhabalar ali bey arabam 2006 model ford mondeo 2.0 tdci; benim sorunum ne onu bilmiyorum ama benim için sorun olan durum,turbonun 2800-3000 devirden sonra kendisini hissettirmesi.. 2600 devire kadar,hantal bir araç gibi davranıyor... 10 tane ustaya götürdüm 2 tane turbocuya götürdüm kimse çözemedi :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba 2006 model Ford Mondeo 2.0 Tdci aracınızın turbo hortumlarının intercoolerin ve hava filitre bağlantılarının yağlanma,tıkanma ve hava kaçırma durumu için kontrol edilmesi uygun olur.Saygılar.

      Sil
  85. Ali bey merhaba aracım 2015 qashgai 1.5 dizel araç 100 km sonra periyodik olarak gaza bastığımda veya basmadığımda vınlama şeklinde ses yapıyor . 115-125 arası çok yoğun duyuluyor. Serviste bulamadılar . Rot bakansına baktırdım düzgün ama ses kesilmedi . Ne olabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Aykut Bey,2015 model Nissan Qashgai 1.5 dizel aracınızdan gelen vınlama şeklindeki ses için öncelikle kayışların üzerine biraz bebe pudrası dökerek deneyin.Ses kesilirse kayışlarda sorun olabilir.Ses kesilmez ise motor yağının ve filitrenin kaliteli olarak yenilenmesi uygun olur.Ses yine kesilmez ise aracınızda üretim hatası döner aksamlarda (bilyalar,akslar,turbo,şarj dinamosu,direksiyon pompası,klima gibi) sorun olabilir.Sorun çözülmez ise başka servise bizzat göstermeniz doğru olur.Saygılar.

      Sil
  86. selamun aleyküm
    2009 1.6 dizel ford focus arabamın turbo emiş pervanesinin kanatlarından birisi hafif eğilmiş ve ıslık sesi gibi ses yapıyordu,3 hafta önce turbo tamiri yaptırdım emiş pervanesi değiştirildi,şuan performansında herhangibir sorun yok ama yakıt sarfiyatı arttı,100 km de 1 litre fazla yakmaya başladı,turboyla ilgisi varmıdır?
    ilginiz için şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykümselam Halil Bey,2009 model Ford Focus 1.6 dizel aracınızın turbo emiş pervanesinin değişiminden sonra oluşan yakıt yükselmesi sorunu için öncelikle motor yağının ve hava filitresinin iyi durumda olduğundan emin olun mümkünse yenileyin.500 km sonra yakıt miktarını tekrar kontrol edin büyük olasılıkla normale dönecektir.Saygılar.

      Sil
  87. Meraba Ali bey 2.0 tdi octavia aracimda ufleme mevcut ve turbomdan islik sesi geliyor ozellikle 1500ve2500 devirler arasinda ben turboyu degistirmek istiyorum degistirsem turboyu tekrar bozarmi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ahmet Bey Skoda Octavia 2.0 Tdi aracınızdaki üfleme durumunun turbo'ya zararı olmaz.Saygılar.

      Sil
  88. Mrb ali bey evvela vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederiz.2012 fluence 1.5 dci aracımı yeni aldim aracim şehir içerisinde bi sikinti yok ancak uzun yola çıktığında araci 5.viteste bi ufak zorladiğimda arıza ışığı yakıyor bilgisayara başlattığınızda dtc p0299 turbo charger süper charger under boost condition bank1 diye bi arıza çıkıyor elektronik sanayi ve mab sensorunu deyişti ancak arıza devam etmekte arızayı diliyoruz dusuk viteste yapmıyor otobana çıkıp 5. Vitese alip zorladiğimda tekrar aynı arızayı veriyor.bukonuda yardımcı olabilirsiniz memnun olurum iyi çalışmalar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Serkan Bey,2012 model Renault Fluence 1.5 Dci aracınızın turbo basıncı yüksek devirde yetersiz geliyor.Bu sorun turbo westegate valfindeki problemden yada turbo hava bağlantılarının havayı kaçırmasından ileri gelebilmekte.Ayrıca turbo basınç sensörününde kontrol edilmesi doğru olur.Önerim tecrübeli usta'nın kontrol etmesi yönünde.Saygılar.

      Sil
  89. Merhaba arkadaşlar çok acayip bir sorun var.. 2007 audi a4 143 beygir. Geçen aracı çalıştırdım parktan çıktım ve gazına iyice bastım yeterince yağlama yapmamış ki turbo bildiğin karpuz gibi ortadan 2 ye ayrıldı.. Getirdiğim tamirciler böyle birleyi kabullenemedi imkansız dedi. Hatta audi ye mail gönder dediler fakat zamanım olmadığı için yaptırdım ama şimdide aracı çalıştırdığımda kendiliğinden gazı sonuna kadar veriyor stop etmek zorunda kalıyorum hala tamirde ve bir yolunu bulamadım.. Resim koyacaktım ama burada resim koyulmuyor sanırım. Mail yoluyla merak eden arkadaşlara atabilirim resimleri.. Teşekkür ederim şimdiden muratemreyilmaz61@hotmail.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Murat Bey,2007 model Audi A4 143 beygir aracınızın hava basınç valfi'de (breather valve) zarar görmüş olmalı.Ustanın bu valfi ve bağlantılarını kontrol etmesi doğru olur.Saygılar.

      Sil
  90. Kolay gelsin benim 2005 seat cordoba 1.4 tdi aracım var. Araç rektifiye edildi sıfır turbo takıldı 1500 km anca yaptım.Şimdi araçta turbo kesiyor ara sıra ve 1750 devirden sonra çok hafif bir islik sesi geliyor problem ne olabilir acaba.En iyi yagi koydurdum tüm filtreleri degistirdim ve çok dikkatli kullanıyorum yardımcı olur musunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Kürşat Bey,2005 model Seat Cordoba 1.4 Tdi aracınızın basınç ölçümü yapılıp turbo'nun genel durumunun değerlendirilmesi doğru olur.Saygılar.

      Sil
  91. Basınç fazla olarak görünüyor usta cihazı bağladı ve turbo fazla basıyor gücü dedi bulunduğum ilde iyi bir usta olmadığı söyleniyor ezbere ve cihaza gore konuşuyorlar sadece ilginiz için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Kürşat Bey aracınızın basınç valfinin öncelikle kontrol edilmesi gerekli.Turbo'dan iyi anlayan usta'nın bakması doğru olur.Saygılar.

      Sil
    2. Merhaba Ali Bey önceki yazdıklarımdan yola çıkarak aracı götürdüm birkaç yere daha gösterdim araç 1 lt kadar yağ eksiltmis bununla alakası olabilir mi? Öncelikli sorum bu bi diğer konu katalizör kırılmıştı boşalttirdim onun etkisi olabileceği söylendi turbo basıncını etkiler mi bu yüksek basınç hatası veriyor ve çok zor duyulan bir islik sesi geliyor turbodan daha önce söylediğim gibi birde zorlayınca turbo kapatıyor kontağı açıp kapatınca düzeliyor şimdiden teşekkürler...

      Sil
    3. Merhaba Kürşat Bey,aracın yağ eksiltmesi turbo basıncını etkilemez fakat katalizatör turbo basıncını etkileye bilir.Saygılar.

      Sil
  92. sayın ali bey benim 2003 model nissan terrona 2 2.7 tdi aracım var bu aracımdaki sorun motor arıza ışıgı surekli yanıyo kac defa bilgisayar baglattım surekli farklı arıza gosterdi bir motor cu dostumda turpon tam calışmıyor dedi turpo valfinden surekli yag kacakalrı vardı valf cıvatası yalama olmuşdu yapdırdım yag kacagını kesim ama arac motor arıza ışıgı yandımı durdugumda stop ediyo ve arac kasıyo yeterince perfonması olmuyo gaza basdıgımda turpo tam devreye girdiginde ise motor arıza ışıgı sonuyo ve yuksek performansa geciyo bu konuda cok motorcuya gittim int surekli araşdırıyorum sizin bu konudaki fikrinizi ala bilirmiyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Hasan Bey,2003 model Nissan Terrano 2.7 Tdi aracınızın turbo'sunun ve turboya bağlı bulunan hava emiş hattının ayrıca turbo valfinin kontrol edilmesi doğru olur.Turbo'dan iyi anlayan usta'nın kontrol etmesinde yarar var.Ayrıca egr valfininde kontrol edilmesi gerekli.Gereksiz masraf yapmamak için ustanızı iyi seçmeniz doğru olur düşüncesindeyim.Saygılar.

      Sil
  93. Merhaba,
    Benim aracım clio4 1.5 dci 90 bg.
    Ortalama ayda 1 sefer şehirlerarası yolculuk yapmaktayım.Ve bu yolculuk esnasında yüksek süratle gidiyorum.Eğer ki yol müsait ise 150 km ile 200 km sürat arası gidiyorum.Tabiki trafik durumuna göre hızın düştüğü zamanlarda oluyor.Soruma gelecek ayda bir sefer dahi olsa bu tarz yüksek devir ve süratte araç kullanmanın motora, turboya vs. herhangi bir zararı olur mu? Şunu da belirtmeliyim 5. viteste 2500 devirde 140 km hız , 3500 devirde 190 km hız yapan bir araç.Yakıt yanlızca shell nitro dizel kullanmaktayım ve bakım olması gereken zamandan daha önce yaptırmaktayım.Cevab için şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Berat Bey,Renault Clio 1.5 Dci aracınızla 5.viteste 2500 devir 140 km hız ve 3500 devirde 190 km hız yapmanızın motor açısından bir zararı yok.Dikkat etmeniz gereken genel bakımların zamanında yapılması ve mümkün olduğunca uzun süreli 3500-4000 devir aralığında aracı kullanmamanız.Uzun süreli yüksek devir kullanmanız motor için zararlı olabilmekte fakat aracı ara sıra devirli kullanmak motor için faydalı diyebilirim.Saygılar.

      Sil
  94. Merhaba Ali Bey;
    Aracım 2000 model 1.9 TDI ww passat 202.000 kmde
    aracımın son servisi 195.000 de yapıldı ve trigeri 202.000 de değişti. şuan benim sorunum yokuş yukarı giderken gaza normal devirde bastığımda 3 ve 4 vites arasında genelde oluyor sanki araca yakıt gelmiyormuş gibi titreme oluyor gaza yüklenince normale dönüyor?? sorum bu teşekkürler şimdiden..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Göksel Bey,2000 model Wolsvagen Passat 1.9 Tdi aracınızın yakıt filitresi, hava filitresi, motor yağı ve filitresi yenilenip hava debimetrenin ve egr valfinin kontrol edilmesi uygun olur.Ayrıca würth marka enjektör temizleyici kullanmanız doğru olur.Saygılar.

      Sil
  95. Selamın aleyküm.
    Aracım 2006 model 1.3cdtı corsa c.
    Birinci sorunum araç motor soğukken tek marşta alıyo ama bazen sıcakken uzun uzun iki defa marş basıyorum zor çalışıyo.bi arkadasımda da vardı enjektör dediler serviste değişti sorun çözülmedi.netten arastırdım marş motorundan kaynaklandığını yazmışlar ama kafam karıştı bu sorun Neden olur?
    İkinci sorunumda araç özellikle rampada 2.5 3.5 devir arası hızlanırsan arıza lambası yakıp stop ediyo tekrar marş basıyorum çalışıyo. Mazot filtresini değiştim yağ filtresini değiştim hava filtresini değiştim sorun hala devam ediyo.
    Yardımcı olursanız sevinirim hayırlı ramazanlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykümselam Gökhan Bey,2006 model Opel Corsa 1.3 Cdti aracınızın öncelikle arıza tespit cihazına bağlanıp kontrol edilmesi doğru olur.Önerim hava debimetrenin ve egr valfinin kontrol edilmesi yönünde.Ayrıca würth enjektör temizleyici kullanmanızı tavsiye ederim.Saygılar.

      Sil
  96. selaminaleyküm ustam 2009 1.9 tdi jettamda bir haftadır bi sıkıntı olmaya başladı araçla kalkıyorum 1 2 3 4.vites 60 70 km hız ondan sonra basıyorum arba gitmiyor gaza tepki sıfır yeni türedi bu hastalık stop edib tekrar gidiyorum bazen yapmıyor bazen yapıyor ne olabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykümselam 2009 model Wolsvagen Jetta 1.9 Tdi aracınızın öncelikle arıza tespit cihazıyla kontrol edilmesi doğru olur.Sorun bulunamaz ise turbo'nun ve hava debimetrenin kontrol edilmesi uygun olur.Saygılar.

      Sil
  97. Hayırlı günler.
    Albeam bazen ilk çalıştırdıktan sonra hareket edip boşa atınca bir iki sefer ani rolanti düşmesiyle titriyor ve geçiyor ama stop etmiyor.
    Birde ayda bir gibi geç çalışma yada çalışmama yapıyor ikincisinde alıyor başka hiç bir sorun yok gidişinde teşekkürler şimdiden cevabınız için.

    YanıtlaSil
  98. Merhaba Murat Bey,Fıat Albea aracınızın benzinlimi dizel mi olduğunu belirtmemişsiniz.Özellikle hava filitresinin ve hava debimetrenin kontrol edilmesi doğru olur.Saygılar.

    YanıtlaSil

Popüler Yayınlar