Karbüratörlü Araçlarda Motora Bağlı Lpg Yakıt Tüketimini Etkileyen Sebepler
1- Karbüratörlü lpg sisteminde yakıt sarfiyatını etkileyen sebeplerin başında motorun sağlıklı çalışmasının önemi büyüktür. Subap ayarı ve ateşleme sistemi düzensiz olan araçta lpg yakıt tüketimi %20 ile %50 artar. Yakıt tüketiminin artmaması için her yıl kışa gireken avans ayarı, subap ayarı yapılıp bujilerin değişmesi gerekir.
Özellikle karbüratörlü sistemlerde kış aylarna girerken kışlık termostat takılı değilse ne yaparsanız yapın lpg de aşırı yakıt tüketimine engel olamazsınız. Araçta kışlık termostat olmayınca motor ve lpg beyni çok geç ısınır. geç ısınan Lpg beyni 50 derece sıcaklığa gelene kadar karbüratöre normalin 2 katına yakın lpg gazı gönderir.
Kısaca bu konuya açıklık getirecek olursak lpg beyninin görevi içerisindeki sıvı gazı motor suyundan aldığı sıcaklıkla ısıtarak buhar haline dönüşmesini sağlayıp buhar halinde daha az miktarda güvenli lpg göndermektir. bu sebepten dolayı lpg beyni ne kadar çabuk ve fazla ısınırsa yakıt tüketimi tasarruflu olur.
2- Aracın eksozu tıkalı ve hasarlı ise lpg li araçta yakıtı aşırı derecede etkiler. eksoz tıkalı ise aracın performansı düşer örnek verecek olursak 5 viteste çıktığnız yokuşu 3 viteste zor çıkmaya başlarsınız. Peki eksozun tıkalı olduğu nasıl anlaşılır belirtileri nelerdir bu konuya sizdeğerli okurlarımızın anlayacağı şekilde açıklık getirelim. Tıkalı eksozda belirli oranda performans kaybı ve hararette yükselme meydana gelir.
Eksozun tıkalı olmasının en büyük belirtisi akşam karanlık bir yerde ön kabutu kaldırın yaklaşık 1 dakika 3000 devirde ayanızı gazda sabit tutup bırakın eksoz ve manifolda bakın kor hali ve rengini aldıysa eksoz tıkalıdır. son olarak eksozun tıkalı olmasının en büyük belirtisi olarak yakıtı normalin 4 yada beş katına kadar çıkarmasıdır.Eğer yakıtta aşırı oranda fazlalık varsa ilk eksoz sistemi kontrol edilmelidir.
3- Aracın şanzuman sistemi içerisinde bulunan baskı balata aşındıysa aşınma oranna göre yakıtta %20 ila %50 oranında yakıt fazlalığı meydana gelir. Baskı balatanın aşınma belirttileri ise araç zora veya yokuşa geldiği anlarda performan ve güç kaybı yaşanır. Aynı zamanda aracın öntarafından kablo yanığı gibi koku ve duman belirtileri vardır.
4- Özellikle kış aylarında aracın altında bulunan firen parçalarının ıslanması çamur olması ve bu gibi nedenlerden dolayı zarar görüp paslanarak fren balatalarının sıkması meydana gelir. Bu nedenle araç seyir halindeyken daha fazla motor gücüne ihtiyaç duyar ve yakıt tüketiminin artmasına neden olur.
Frenlerin sıkıp sıkmadığnı anlamak için çok basit bir işlem yapmanız yeterlidir. Aracı hafif bi yokuşa park edin el firenni indirip vitesi boşa aldığnızda hareket ediyorsa frenlerde sıkma sorunu yok demektir.
5- Karbüratörlü lpg sistemlerinde hava filtresi değişimi ve hava girişi ayarı için yapılan bantlama işlemleri bilinçsiz kişiler tarafından yanlış ve gereksiz yere yapılırsa lpg li araçta yakıt sarfiyatını artırır. Aynı zamanda aşırı tıkalı hava filtresi yakıt sarfiyatını artırır.
6- Karbüratörlü araç sahipleri edindikleri yanlış bilgilerle belirli kilometrelerde veya zamanlarda kafalarında yer edinip ve bu bilinçle hareket ederek araçta hiçbir problem yokken lpg servislerne gidip ayar yaptırma hissi duyarlar. Karbüratörlü lpg sistemlerinde motorun çalışması lpg de normalse ve yakıt sarfiyatında fazlalık yoksa durduk yere lpg servislerine ayar yaptırmak için gitmeyin.
7- Lpg beyin montajı yapılırken motora bağlı su bağlantılarının yanlış yerlerden yapılması hem karbüratörlü hemde sıralı sistemlerde lpg beyninin geç ısınmasına neden olup yakıtın lpg de fazla yakmasına neden olur. Lpg beynine yapılan yanlış su bağlantıları tespit edilmezse hiç bir şekilde yakıt sarfiyatı düşmez ve düşürülemez.
8- Motora bağlı lpg tüketimini etkileyen sebeplerden son olarak dikkate alınacak konulardan bahsedecek olursak aracın çalışma sistemine etki eden parçalardan olan eksoz ve hava filtresi gibi parçaların bilinçsizce aksesuar amaçlı takılmalarıdır.
Lpg Sisteminde Yakıtı Etkileyen Sebepler
1- Lpg beyin ve mikser montajının düzensiz yapılması örnek verecek olursak lpg beyni ve mikser arasındaki mesafenin uzak olması lpg de yakıt tüketimi orannı arttırır.
2- lpg ayarnın düzensiz olması ve tecrübesiz kişiler tarafından ayar yapılması yakıtı arttırır.
3- Lpg beyni arızalı ise karbüratöre düzensiz yakıt gönderip lpg li araçta fazla yakıt tüketimi ve düzensiz çalışmasına neden olur. Peki lpg beynin arızalı olduğnu nasıl anlarız bu soruya kısa bir kaç örnekle açıklık getirecek olursak örneğin arızalı lpg beyni belirtileri arasında ilk sırada sabahları araç çalıştıktan bir süre sonra lpg beyninin buz tutması gaz kokusu yayması ve aracın düzensiz çalışarak stop etmesidir. bir diğer örnek ise aracın lpg çok geç çalışmasıdır. Marşa uzun süre basıp araç çalışmıyor ve lpg düğmesini ortaya aldığnızda çalışıyorsa lpg beyni bozuk demektir.
Kullanıcı Kaynaklı Yakıt tüketimini Etkileyen Sebepler
1- Lpg li araç yüksek devirlerde kullanılırsa yakıt tüketimi benzinde arttığı gibi lpg'de otamatikman artar. Aracı 2000 - 3000 devir aralığında kullanmamız yakıtta ekonomi sağlar.
Örnek verecek olursak 1600 motor araçta 100 km mesafeyi 2500 devirde sabit hızda gidersek ortalama 9 - 10 litre arası yakıt tüketimi olur. 100 km mesafeyi 4000 devir üzeri kullanırsak 13 ile 15 litre arası yakıt tüketimi meydana geldiğini görebiliriz.
LPG li araçta rölanti sorunu;
Lpg li araçta rolanti sorunu genellikle Lpg ayarı bozulunca veya iklim değişimlerinden dolayı meydana gelir. Lpg li araçta rolanti sorunna neden olacak faktörlerden bir kaç örnek verecek olursak hava filtresi kirlendiğinde veya yeni değiştirildiğinde, motor suyunun eksikliğinden, aracın ateşleme sisteminde oluşan arızalar veya lpg beynin yani regülatörün kullanım süresini yitirerek arıza yapmasından dolayı rolanti sorunu meydana gelerek aracın düşük devirde çalışmasına ve araç seyir halindeyken vitesi boşa alınca stop etmesine neden olur
Yokuşta Çekişi Düşüyor
Lpg li araçta yokuşta çekişi düşüyor sorununa yol açacak bir kaç neden vardır.Lpg li aracın performansı düşükse ilk olarak gaz ayarının düzgün olup olmadığının kontrolünü yaptırmalıyız. Çünkü genelde lpg de çekiş sorunu gaz ayarının ve karbüratöre giren hava akışının bilinçsiz şekilde yapılmasından dolayı ortaya çıkmaktadır.
Lpg li araçta motora giren hava miktarı iyi ayarlanamazsa araçta aşırı derecede performas sorunu meydana gelebilir.
Yokuşta Çekişi Düşüren Nedenler
1- Avans ve subap ayarı bozuk ise aracın çekişinde düşüklük meydana gelir.
2- Hava filtresi yenilendikten sonra, gaz ayarı yapılmazsa aracın çekişi düşer. Hava filitresi çok kirlenirse yine ayar bozulur ve çekiş düşer.
3- Bujilerden birisi ve daha fazlası arızalı veya kurum bağlamış ise çekiş ve tekleme sorunu çıkar.
4- Şanzumanda bulunan baskı balata aşınıp ömürleri bitmek üzereyse özellikle yokuşlarda çekiş sorunu yaşanır.
5- Lpg beynine bağlanan su hortumları sürekli devirdaim olan yerden değilde yanlış yerden bağlandı ise motor soğukken tekleme ve çekiş sorunu ortaya çıkarır.Gaz beyninin motordan gelen sıcak su hortumu sayesinde ısınması gerekir. Basitce elimizi gaz beyninin üzerine koyarak ısınıp ısınmadığını anlaya biliriz.
6- Nadirende rastlansa aracın eksozu tıkalı olunca hem benzinede hemde lpg de aracın yokuşta çekişi düşük olup yakıt sarfiyatı artmaktadır
S.a hocam doğan l aracım gazdan benzine çok zor geçiyor bazen hiç geçmiyor geçen gazım bitti benzin olmasına rağmen geçmedi aracı çekmek zorunda kaldım araç giderken ve 4bin devirlere gelince benzine alıyorum anca öyle zar zor geçiyor.arkadaşımda ki aynı araç durdu yerde bile hemen geçiyor silkenmeden yardımınızı bekliyorum teşekkürler (LPG düz sistem karburator temizliğide 3 ay önce yapıldı
YanıtlaSilAleykümselam Doğan L aracınızın benzin pompasının ve benzin hava karışım ayarının kontrol edilmesi doğru olur.Saygılar.
SilMerhaba hocam aracim 96 slx motoru ilk calistirdigimda gaza bastigimda tekleme oluyor yolda giderken araç tekliyor ve motorun sesi yükseliyor ama hararet 90 olunca bu tekleme olmuyor bunun nedeni nedir
YanıtlaSilMerhaba 1996 model Doğan Slx aracınızın ateşleme sistemindeki parçaların kontrol edilip gerekli görülenlerin yenilenmesi,lpg gaz beyni içinde biriken pislik boşaltılıp gaz beyni kontrol edilip hava yakıt karışım ayarına bakılmalı.Ayrıca avans tertibatının kontrol edilmesinde yarar var.Karbüratörlü araçlar lpg gaz ayarı yapma başlıklı sayfamıza göz atmanız yararlı olur.Saygılar
SilHocam bende tipo 1.6 slx karbüratörlü arac var aracı bigun durdukdan sonra calıstırdıgımde bi 5 10 dk sonra gaz yemiyor stop ediyor jikleyi cekerek devam ediyorum stop etmesin diye ama yinede gaz düsüyor bir süre böyle kullandıkdan sonra jikleyide indiriyorum ve sorun kayboluyo sorun nedir anlamadım ve o gun içinde tekrar kullansamda sorun olmuyor yani hiç sorun yokmus gibi sürüyorum yardım ederseniz sevinirim..
YanıtlaSilMerhaba Zeynel Bey,Fıat Tipo 1.6 Slx aracınızın rolanti müşürünün kontrol edilmesi doğru olur.Saygılar
Sil95 model civic karbüratörlü arabam lpgde sıcakken çalışmıyor neden olabilir
YanıtlaSilMerhaba Yiğit Bey,1995 model Honda Civic karbüratörlü aracınızın avans ayarının ve gaz ayarının kontrol edilmesi doğru olur.Saygılar
SilAli bey 93 model şahin aracım 30 32 krş yakarkrn üs kapak contasını değiştirdikten sonra 51 52 krş yakmaya başladı subapları sıkı dediler tekrar yaptırdım iki üç yere tüp ayarı yaptırdım nafile sonuç yine aynı ne yapmam gerekiyo bilmiyorum. Şimdiden teşekkür ederim
YanıtlaSilMerhaba 1993 model Tofaş Şahin aracınızın buji,buji kablosu,platin,tevzi makarası,meksefe ve distribütör kapağı kontrol edilip gerekli görülenler yenilendikten sonra avans ayarının yapılması büyük olasılıkla sorunu çözecektir.Saygılar
SilSlm 1992 model binek toros aracım düz yolda giderken 120 km den sonra gaz yemiyor ve rampada çabuk kesiliyor acaba arza ne olabilir
YanıtlaSilAleykümselam İsmet Bey,1992 model Renault 12 Toros aracınızın gaz ayarı ve hava giriş ayarı büyük olasılıkla kısılmış olmalı.Ayrıca avans ayarınında kontrol edilmesi doğru olur.Karbüratörlü araçlarda lpg gaz ayarı yapma başlıklı sayfamıza göz atmanız yararlı olur.Hava girişi ve gaz ayarı açıldığında performansta ve son hızda yükselme olmasının yanında gaz tüketimindede artış olacaktır.Saygılar
Silselamın aleyküm, 90 model şahinim var aracım rolente de çalısırken ve hafif ilerlemeye başladığım zaman vitesin içinde sanki bilye varmış gibi şıkır şıkır ses geliyor devir yukselince bu ses kesiliyor bunun nedeni ne olabilir ?
YanıtlaSilAleykümselam Doğan Bey,1990 model Tofaş Şahin aracınızın debriyaj bilyasından ses geliyor olabilir.Saygılar
Silselamın aleykum arac 97 model karbürotorlu brodway arac benzınde sorunsuz çalısıyor fakat lpgye geçirdiğim zaman araba lpgye geçirdiğim yerden değişijk bir ses geliyor ve calısmıyor sızce problem nedır.
YanıtlaSilAleykümselam 1997 model Renault Broadway aracınızın lpg montaj ve bakım yapılan yerde kontrol edilmesi doğru olur.Lpg anahtarında sorun olabilir.Saygılar
Silselamın aleyküm 1991 model şahinim var sabahları arabamı çalıştırdığımda deviri yüksek oluyor motor ısınınca devir kendi düşüyor bu neden olabilir acaba ?
YanıtlaSilAleykümselam 1991 model Tofaş Şahin aracınızda büyük olasılıkla otomatik jigle, motor soğukken devreye girip motor ısınınca normale dönüyor.Motor devri motor soğukken çok yüksek değilse normal olması gerektiği gibi otomatik jigle çalışıyor diyebiliriz.Düşük model Tofaş şahin araçlarında bir dönem otomatik jigle kullanıldı daha sonra manuel koldan çekmeli jigle kullanılmaya başlandı.Saygılar
SilMerhaba bende 1.6 şahin var araba normal yolda gayet güzel gidiyor fakat rampada durduğum zaman gaz yemiyor devir yükselemiyor gaza ne kadar bassamda yükselemiyor ve araba terleyerek istop ediyor gaz ayarı ni yeni yaptırdım. Ama bir şey değişmedi rampada kalkmıyor araba neden olabilir acaba
YanıtlaSilMerhaba Tofaş Şahin 1.6 aracınızın avans ayarının kontrol edilmesi doğru olur.Saygılar
SilKolay gelsin ustam.93 model kartal aracım sabah 3 saniye basıp çalışırken önceden şimdi yaklaşık olarak 15-20 saniye kontak açık bekleyip marşa basınca yarım marşta çalışıyor durup dururken ne oldu anlamadım gaz kesici sinden şüpheleniyorum sanki gaz gelmiyor gibi yardımcı olursanız sevinirim Hayırlı akşamlar
YanıtlaSilMerhaba 1993 model Tofaş Kartal aracınızın gaz ayarının iyi şekilde yapılması sorunu çözeceğini düşünüyorum.Bilgisayarlı gaz ayarı yapılarak sorun çözülebilir.Saygılar.
YanıtlaSilSelamın aleyküm abi bende 96 model şahin var araba gitmiyor giderken sanki tekerlekler geri gidiyorda sen zorla ileriye götürüyomuşun gibi bir hal sergiliyor acaba neden olur bide araba çalıştıktan sonra bi 5 dakika gazdan ayağını çekersen istop ediyo abi gaz ayarı falan herşeyi iyi istop ettiğini anlamıyorum sana zahmet bi yardımcı olsan yazsan
YanıtlaSilAleykümselam 1996 model Tofaş şahin aracınız için önerim gaz beyni içinde biriken pisliğin boşaltılması ve karbüratörün temizlenip hava filitresi yenilendikten sonra avans ayarının ve gaz ayarının iyi bir usta tarafından yapılması yönünde.Ayrıca buji ve buji kabloları eski ise yenilenmesinde fayda var.Gereksiz masraf yapmamak için iyi bir ustanın ön kontrolleri yapması doğru olur.Saygılar
YanıtlaSilSlm 1.6 tipo karbüratör lü araç lpg de sabahları 1 saniyede çalışırken motör ısındıktan sonra istop edip 20 dakika bekleyip sonra marşa basınca geç çalışıyor 6- 7 saniyede
YanıtlaSilAleykümselam Fıat Tipo 1.6 aracınızın gaz ayarının kontrol edilmesi doğru olur.Saygılar.
YanıtlaSil